2 причини чому блимає енергозберігаюча лампочка і способи усунення

  1. Як працює енергозберігаюча лампочка?
  2. Причини миготіння енергозберігаючої лампочки
  3. Причина №1 - підсвічування вимикача
  4. Як вирішується проблема?
  5. Причина №2 - неполадки проводки

Зараз прийнято міняти старі лампочки на нові - так звані економки. Подібна тенденція дуже виправдана. Покоївка - це електрична енергозберігаюча лампа, використання якої обійдеться вам набагато дешевше, ніж використання звичної лампи розжарювання. До того ж світло від лампочок-економок набагато приємніше і яскравіше.

Плюси - плюсами, проте є одна маленька заковика. Полягає вона в тому, що часто енергоефективні лампи тривалий час мерехтять після виключення. Чому це відбувається і як позбутися від подібної проблеми? Про це і поговоримо.

Зміст статті

Як працює енергозберігаюча лампочка?

Щоб розібратися, чому лампа періодично блимає, необхідно зрозуміти принцип її роботи. Люмінесцентні лампочки працюють саме від постійного струму, а не від змінного, на який розраховано більшість побутових приладів. Як це відбувається? Спочатку електричний струм напругою в 220 Вольт подається на цоколь лампи.

Далі електроенергія поширюється по діодному мосту і переходить на фільтруючий конденсатор. Власне, в процесі процедури переміщення по різних елементів пристрою змінне напруги стає постійним. До чого ведеться мова? До того, що саме конденсатор, який в свою чергу знаходиться на платі всередині економки, швидше за все і є причиною періодичного мерехтіння.

Можна помітити, що в конструкції люмінесцентних та світлодіодних ламп дійсно помітні характерні відмінності. Так що якщо ви спробували замінити економку на звичайну лампочку і «моргання» зникло - це ще не означає, що причина полягала в бракованої економці (хоч варто сказати, що такий варіант також цілком можливий).

Пропонуємо Вам ознайомитися, як правильно вибирати світлодіодні лампи для дому .

Причини миготіння енергозберігаючої лампочки

Щоб глибше і грунтовніше вникнути в проблему, розглянемо кожну з можливих причин миготіння енергозберігаючої лампи окремо. Також спробуємо визначити, яким саме чином кожна з перерахованих причин може бути усунена.

Причина №1 - підсвічування вимикача

Найчастіше саме поширені нині вимикачі з маленькою лампочкою можуть стати причиною «моргання» економки. Чим є той самий маленький вогник під кнопкою включення світла? По суті, це невеликого розміру світлодіод. Світитися починає він тоді, коли світло в кімнаті вимикається. Яким же чином це впливає на нещодавно вкручені економку?

Все просто. При виключенні світла електричний ланцюг розривається, відповідно - до світильника не надходить електроенергія. У той же момент підсвічування вимикача підключена до мережі паралельно - як тільки струм не тече до вимикача, він тече до його светодиоду.

Електроенергія рухається таким шляхом: мережа - світлодіодне підсвічування - освітлювальний прилад - знову мережу. І саме це мала напруга, необхідне для харчування підсвічування, заряджає знаходиться в енергозберігаючу лампу конденсатор.

Що виходить в результаті? В результаті економка «намагається» включиться, але при цьому моментально гасне (адже заряду конденсатора недостатньо для здійснення нормальної роботи). І скільки буде заряджатися конденсатор - стільки і буде «намагатися» спалахнути економка.

Як вирішується проблема?

Вирішується вона наступним чином:

  • відключенням світлодіода на вимикачі від загальної електромережі;
  • заміною вимикача з лампочкою-індикатором на новий, звичайний вимикач (без світлодіода);
  • додаванням в ланцюг стандартної лампочки розжарювання, яка зможе приймати на себе частину напруги, яке зазвичай йшло на конденсатор (чесно зізнатися, не найкращий варіант вирішення питання);
  • додаванням в ланцюг резистора потужністю в 2 Ватта з опором в 50 кілоомах (такий елемент зможе споживати електричний струм, який часто і провокує ті самі мерехтіння);
  • підключенням світлодіодного підсвічування вимикача до загальної електромережі окремим проводом (так, горіти в такому випадку лампочка буде цілодобово, проте це вже точно не вдарить по вашій кишені).

Причина №2 - неполадки проводки

Бути може, ви вирішили придбати спеціальну лампу - ту, яка не мерехтить в темряві. Однак буває і так, що причина миготіння ховалася зовсім не в лампочці, а в самій проводці. Наприклад, подібні проблеми може створити стара електропроводка, в якій відбуваються витоку струму через погану ізоляцію.

Якщо у своїй проводці ви все-таки впевнені, потрібно зробити ось що:

  1. Розберіть вимикач і освітлювальний прилад, перевірте якість з'єднань. Бути може, причина криється в них.
  2. Перевірте, чи правильно в цілому здійснено монтаж електрики. Причина може бути в тому, що на розрив підбиті не фазний, а нульовий провідник.

До винятків (коли і з проводами все відмінно, і вимикач в нормі) можна віднести наступні ситуації:

  1. погана якість енергозберігаючої лампи сумнівного виробника;
  2. вичерпав себе термін служби економки;
  3. поломка стартера, який відповідальний за включення люмінесцентної лампи.

І на останок…

У фінальному абзаці статті хотілося б згадати про важливість своєчасного знаходження несправності. Якщо світлодіодна лампа мерехтить, але вам ліньки шукати причину - лампочка досить скоро вийде з ладу. Так що краще знайти і усунути неполадку відразу, як тільки вона дала про себе знати.

Як працює енергозберігаюча лампочка?
Чому це відбувається і як позбутися від подібної проблеми?
Як це відбувається?
До чого ведеться мова?
Чим є той самий маленький вогник під кнопкою включення світла?
Яким же чином це впливає на нещодавно вкручені економку?
Що виходить в результаті?
Як вирішується проблема?

Новости