Як на курс долара вплине транш МВФ - прогноз експертів

  1. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  2. АВТОРИ:
  3. Орфографічна помилка в тексті:

19 грудня 2018, 13:17 Переглядів: 19 грудня 2018, 13:17 Переглядів:   Фото: AFP

Фото: AFP.

Нова програма stand-by Міжнародного валютного фонду (МВФ) і перший транш по ній в обсязі 1,4 млрд доларів в цілому позитивно вплинуть на ситуацію на валютному ринку України, але різкого падіння курсу долара очікувати не слід. Про це сайту "Сегодня" розповіли експерти.

"Рішення по траншу МВФ не надасть короткострокового впливу на курс гривні, оскільки подія була вже закладено в котирування ринку", - вважає старший аналітик ГК ForexClub Андрій Шевчишин.

При цьому, за словами фахівця, на курс тисне також зростаючий дефіцит зовнішньоторговельного балансу, який досяг 7,95 млрд доларів за 10 місяців 2018 року.

Не чекати обвалу долара радить українцям і президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило.

"І стабілізацію, і певне зміцнення курсу гривні ми спостерігаємо вже останні кілька тижнів. Тому говорити, що зараз нацвалюта ще більше стабілізується саме через траншу МВФ, я б не став. Прямої залежності курсу від траншей немає - курс формується за рахунок попиту і пропозиції на валютному ринку. ... Можливо, деякі очікування зможуть покращиться в результаті отримання траншу, але після коливання курсу в листопаді в контексті воєнного стану відбулася стабілізація на валютному ринку. І негативні очікування вже погашені. Мені здається, що транш МВФ поліпшить очікування не суттєво, тому що вони і так непогані. Прямо поліпшення не буде - на ринку зараз склалася і так хороша ситуація ", - пояснив Жалило.

Як відомо, долар в Україні злетів вище 28 гривень після введення воєнного стану в 10 областях. Однак пізніше курс відкотився, і, незважаючи на традиційний передноворічний зростання, тримається нижче цієї психологічної позначки. Динаміка по євро була майже аналогічною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

У свою чергу, аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко спрогнозував, що у гривні ще шанс зміцнитися до 26 грн / дол. Правда, трапитися це може не дуже скоро - спочатку країні потрібно пережити пікові виплати за держборгом в 2019 році. Саме з цим, на думку фахівця, і допоможуть гроші МВФ.

"Курс [після виділення траншу МВФ] залишатиметься в рамках 27,5 грн / дол. Але при повному виконанні програми він може знизитися до відміток в 26 гривень за долар", - вважає Пархоменко.

Оптимістичний прогноз на 2019 рік озвучив і Жалило. За його словами, на валютний ринок зможуть позитивно вплинути наступні за траншем МВФ макрофінансові надходження від інших міжнародних фінансових інституцій та Євросоюзу.

"Для наступного року такі надходження є важливим моментом, тому що у нас будуть значні обсяги виплат за зовнішнім боргом. Чим більше у нас надходжень, тим простіше буде забезпечити обслуговування цих боргових виплат. Для України такі надходження будуть важливими, тому що, по-перше , транш МВФ дійсно відкриває двері для фінансування з боку інших фондів і інвестиційних кредиторів. По-друге, вони активізують приплив іноземних інвестицій в Україну - це позитивний сигнал інвесторам. і по-третє, вони знижують ризики н ринку запозичень, і, отже, зменшують вартість ОВДП. Це буде позитивним трендом. Але знову ж таки, вплив валютних надходжень носить непрямий характер. Для розрахунків Кабміну на рівні міжурядових виплат і заборгованостей - це явно позитив. Але що стосується очікувань конкретних людей, які формуються дещо іншими причинами, валютні надходження в країну не є визначальним фактором ", - пояснив Жалило.

Як повідомлялося, 18 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила нову програму співпраці з Україною - stand-by (SBA). Термін програми - 14 місяців, обсяг - близько 3,9 млрд доларів. Крім того, МВФ схвалив виділення Україні першого траншу в рамках нової програми - 1,4 млрд доларів.

Крім того, Рада директорів Світового банку ухвалила рішення про надання Україні фінансової гарантії на суму 750 млн доларів . Гарантії надаються в якості стимулу реалізації реформ.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Допомога не для гривні: як транш МВФ вплине на курс долара". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Ксенія Капустинська, Дмитро Дубенський

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости