Як платити податки в Британії тим, хто живе на дві країни

  1. Припустимо, людина виїхала з Росії до Британії в середині британського податкового року, перед цим...
  2. Розглянемо типовий приклад. Припустимо, людина живе у Великобританії більше 183 днів в році, власного...

ZIMA продовжує розповідати, як влаштована британська податкова система і що потрібно знати, щоб не переплачувати, якщо ви живете на дві країни

ZIMA продовжує розповідати, як влаштована британська податкова система і що потрібно знати, щоб не переплачувати, якщо ви живете на дві країни. Розбираємося з питанням резидентства і податків разом з юристами компанії Law Firm Limited.

Ми вже розповідали , Які податки потрібно платити в Англії і які ставки для них передбачені. Якщо ставки парламент може змінювати щороку, то терміни оплати встановлені більш чітко і давно не змінювалися. Податковий рік в Великобританії починається 6 квітня і закінчується 5 квітня наступного року. Термін подання декларації та сплати податків за англійський податковий рік - до 31 січня наступного року. За тих, хто працює в Великобританії за наймом, прибутковий податок і пенсійні внески перераховує роботодавець за прогресивною шкалою оподаткування. Індивідуальним підприємцям (Self-employed) треба буде самостійно здати індивідуальну податкову декларацію (форма SA100). багато форми можна знайти на офіційному сайті gov.uk.

На те, які податки потрібно буде сплатити і коли, впливає податковий статус - резидента або нерезидента Великобританії. За британським законодавством, можна бути резидентом відразу в декількох країнах.

Не так давно був прийнятий Finance Act 2013 року, і податковий статус фізичної особи визначається за Statutory Residence Test . Це досить складний тест, де увага приділяється кількості днів, проведених у Великобританії в останні роки, наявності постійного житла, кількості зв'язків з країною і так далі.

Але є кілька базових показників, які варто враховувати.

Ви автоматично є податковим резидентом Великобританії, якщо для вас актуальне один з критеріїв:

  • Перебуваєте в Великобританії більше 183 днів в податковому році;
  • Чи маєте житло (власне або орендоване) у Великобританії, яке є вашим єдиним будинком: воно має бути доступне вам для проживання в цілому більше 90 днів, і ви повинні в ньому проживати принаймні 30 днів в даному податковому році;
  • Чи працюєте на повну ставку в Великобританії.

Ви автоматично нерезидент, якщо:

  • Провели менше 16 днів в Великобританії в даний податковий рік, і були резидентом в один з трьох попередніх податкових років;
  • П Ровель менше 46 днів в Великобританії в даному податковому році, і не були резидентами в будь-якому з трьох попередніх податкових років;
  • Постійно працювали за кордоном, і провели менше 91 дня в Великобританії протягом податкового року або не працювали в країні більше 30 днів.

У нерезидентів проте може виникнути обов'язок сплачувати податки. Як правило, якщо у нерезидентів є оподатковувані доходи з джерел Великобританії, то такі доходи підлягають оподаткуванню в Великобританії. Оподатковуваними доходами можуть бути надходження від оренди майна, реалізації нерухомості, що знаходиться у Великобританії, а також доходи по дивідендах та інвестицій.

Лайфхак: тим, хто їхав, або тільки прибув на острів в середині року, можна буде претендувати на «поділ» податкового року (split year treatment). Це поділ на британську частину (UK part of the split year), тобто доходи, на які податки потрібно буде платити в Великобританії, і зарубіжну (overseas part) - тобто доходи, які не підлягатимуть оподаткуванню в Великобританії. Принцип оподаткування при поділі податкового року потрібно вказати в індивідуальній податкової декларації.

Припустимо, людина виїхала з Росії до Британії в середині британського податкового року, перед цим продав російську квартиру. Який податок він заплатить, і від чого це залежить?

Якщо продаж квартири в Росії сталася до моменту в'їзду до Великобританії для постійного перебування, то податки на дохід при такому продажу можна заплатити тільки в Росії при поділі податкового року. При цьому необхідно зазначити в декларації (форма Self-Assessment 100), що заявляється принцип поділу податкового періоду.

Точну відповідь на це питання буде залежати від застосовуваного принципу оподаткування. Тут потрібно знати, що в Великобританії їх два: з усіх виникаючих доходів (on arising basis) і на основі ремітірованію (remittance basis). У другому випадку податки нараховуються на доходи, отримані безпосередньо в Великобританії, а також на іноземні доходи, ввезені в країну.

Резиденти, як правило, платять податки з усіх виникаючих доходів (on arising basis), в тому числі отриманих в іншій країні. Якщо з цією країною є Угода про уникнення подвійного оподаткування, стають можливі звільнення і послаблення. Повний список країн та тексти угод опубліковані на офіційному сійте (Росія і країни колишнього СРСР серед цих країн є).

Слід зазначити, що у фізичних осіб в перші роки перебування у Великобританії є можливість платити податки на основі ремітірованію (remittance basis), при якому відбувається нарахування податків на доходи, отримані безпосередньо в Великобританії, і на іноземні доходи, ввезені в країну.

Але для того, щоб зрозуміти, як платити в Англії податок на продану в Росії квартиру, варто пояснити такий критерій, як постійне місце проживання, або домицилий (domicile). Це не те ж саме, що податкове резидентство. Найчастіше - це країна, в якій людина живе постійно і має намір жити там в майбутньому (місце постійного проживання батька чи обрана країна постійного проживання). Так як Великобританія - країна прецедентного права (тобто норми права визначаються рішеннями судів), критеріїв і додаткових умов поняття «домицилий» може бути безліч. Так, тест на домицилий в рамках гіда по Statutory residence test викладено в чотирьох таблицях і може не дати однозначної відповіді.

Повернемося до нашого прикладу. Отже, можна бути податковим резидентом Великобританії і не мати доміцілія в цій країні (non-domicile status). В такому випадку податок на дохід, що отримується за кордоном (наприклад, від продажу квартири, як в нашому випадку), буде розраховуватися на підставі ремітірованію - тобто податком будуть обкладатися доходи, отримані безпосередньо в Великобританії, і іноземні доходи, ввезені в країну.

Втім, є ще одна деталь. Після того, як пройде сім років перебування в країні в статусі податкового резидента, фізична особа, якщо захоче продовжити користуватися принципом ремітірованію, повинне буде платити щорічний збір. Збір за ремітірованію становить £ 30,000, але сума може досягти до £ 90,000 в залежності від кількості років резидентства.

Розглянемо типовий приклад. Припустимо, людина живе у Великобританії більше 183 днів в році, власного житла у нього немає, він знімає квартиру і отримує дохід у Росії. Як він буде платити податки?

Отримуваний дохід буде обкладатися податком тільки в Росії, якщо є можливість заявити принцип ремітірованію. Але якщо ці кошти будуть переведені або ввезені до Великобританії, або при їх допомоги будуть оплачені сервіси або кредити, отримані в Великобританії, то ця частина російських доходів підлягатиме оподаткуванню в Великобританії.

Disclaimer: Матеріали даної статті носять ознайомчий характер і не можуть бути використані як індивідуальний податковий рада та / або для прийняття рішень податкового планування. Щоб отримати індивідуальний податковий рада, будь ласка, зверніться до податкового фахівця.


Матеріал підготовлений спільно з компанією Law Firm Limited .

Який податок він заплатить, і від чого це залежить?
Як він буде платити податки?

Новости