Якої шкоди може завдати антипригарне (тефлонове) покриття організму і як цього уникнути

  1. Які небезпеки несе перегрів?
  2. Що небезпечно, а що ні готувати на сковороді з антипригарним покриттям
  3. безпечно
  4. небезпечно
  5. Як убезпечити себе?
  6. Термін служби тефлонового посуду
  7. Керамічне антипригарне покриття
  8. Як далі жити?

Чи знаєте ви, що близько 90% продажів посуду для готування доводиться саме на посуд з антипригарним покриттям? Звичайно, вона зручна у використанні, їжа не пригорає, легко миється, для готування можна використовувати менше олії. Але чи знаєте ви, що антипригарне покриття може вас вбити?

Тефлон (інша назва антипригарного покриття) складається з величезної кількості хімічних компонентів і з'єднань. Коли сковорода перегрівається, ці сполуки починають руйнуватися, вириваючись назовні в летучому вигляді. Під час готування ви дихаєте цими парами, а також вони проникають в їжу, яку ви готуєте. Частина з них є фторполімери, які, в більшості своїй, токсичні. Саме вони, до речі, роблять покриття антипригарним.

Звичайно, ключове слово - перегріваючись. Здавалося б: чи не перегрівай і все буде добре. Сполуки починають руйнуватися і шкодити вашому здоров'ю, тільки при нагріванні вище 260 градусів Цельсія.

Які небезпеки несе перегрів?

Як ви вже знаєте, температура 260 ° С - це крайня точка. Все, що гаряче - руйнує поверхню сковороди (іншими словами псує покриття) і вивільняє шкідливі пари.

При температурах 349 ° С і вище - покриття починає руйнуватися більш стрімко, викидаючи таку кількість шкідливих парів, яке, надихаєшся ви ними, може викликати полімерну лихоманку - стан схоже симптомами на ГРИП, що виявляється у вигляді ознобу, головного болю та високої температури. Пари не вб'ють вас, але можуть вбити птахів, наприклад домашнього папугу, чиї дихальні системи слабші.

При досягненні температури 360 ° С тефлон викидає як мінімум 6 різних токсичних газів, два з яких є канцерогенами. Вчені сходяться на твердженні, що через невеликої кількості що викидаються газів шанси на те, що ви будете вдихати їх в достатній кількості для нанесення шкоди організму - вкрай мала. На жаль, дослідження частого короткочасного впливу газів на організм не проводилися, тому не можна робити однозначний висновок про безпеку.

Хімічна речовина використовується для виробництва фторполимеров, з яких, як ми вже знаємо, складається покриття антипригарной посуду, називається перфтороктановой кислота.

На території США найбільшим виробником цієї речовини (а заодно і посуду) була компанія DuPont, до тих пір поки в 2000х не було доведено її негативний вплив на навколишнє середовище і організм людини, і їм не довелося виплатити позовів на кілька сотень мільйонів доларів постраждалим працівникам підприємства і живуть по сусідству людям.

У 2006 році Агенство з Охорони навколишнього середовища США визнала перфтороктанову кислоту канцерогеном. На щастя для нас з вами, перфтороктановой кислота розпадається при температурі 190 ° С, тоді як технологічний процес спікання основи сковороди з антипригарним покриттям відбувається при температурі 420 ° С. Незалежні європейські дослідження підтвердили, що антипригарні покриття не містять перфтороктановой кислоти в кількостях, що перевищують безпечні межі.

Що небезпечно, а що ні готувати на сковороді з антипригарним покриттям

У своїй статті, яка стала основною цього матеріалу, Good Housekeeping Research Institute провели дослідження в якому вивчили як швидко нагрівається поверхня сковороди до небезпечних значень. Для тесту вони взяли 3 різних сковорідки: дешеву і легку (~ 550 гр.), Середню (~ 950 гр.) І важку (~ 1,2 кг.) І приготували на них 5 різних страв. Дослідження проводилося на звичайній газовій варильної поверхні, так що його результати цілком актуальні для нас з вами. Нижче - результати цього тесту. Температура біля назви страви позначає температуру поверхні сковороди на момент закінчення приготування.

безпечно

Омлет або яєчня 106 ° С

Готувалися на середньому вогні протягом трьох хвилин на легкій сковороді.

Стир Фрай з курки і перцю - 160 ° С

Готувалося на сильному вогні протягом п'яти з чвертю хвилин на легкій сковороді.

Бекон - 240 ° С

Готувався на сильному вогні протягом п'яти з половиною хвилин на середній сковороді.

небезпечно

Порожня сковорода 264 ° С

Легка сковорода досягає небезпечної температури за одну хвилину сорок п'ять секунд при нагріванні на сильному вогні.

Порожня сковорода з двома ст. л. масла 268 ° С

При прочив рівних з минулим тестом, на нагрів сковороди з маслом до небезпечної температури потрібно дві з половиною хвилини.

Гамбургер 303 ° С

Котлета готувалася на сильному вогні протягом восьми з половиною хвилин на важкій сковороді.

Стейк 347 ° С

Готувався на сильному вогні протягом десяти хвилин на легкій сковороді.

Як убезпечити себе?

Ви можете бути впевнені в цілковитій безпеці вашої антипригарной сковороди в разі якщо їжа готується на ній швидко, на маленькому або середньому вогні. Також бажано, щоб продукти покривали дно повністю, тим самим знижуючи його температуру, наприклад яєчня або омлет, млинці і т.д.

Нижче ви знайдете кілька порад, які допоможуть вам максимально убезпечити себе і близьких від наслідків неправильного використання такого посуду.

  1. Чи не нагрівайте сковороду порожній. Оскільки момент перегріву настає досить швидко, не варто розігрівати сковороду порожній, без масла. Масло починає димить при температурі близько 200 градусів, ніби натякаючи вам, що потрібно зменшити обороти.
  2. Не готуйте на великому вогні. Більшість виробників антипригарной посуду не рекомендують готувати на вогні вище середнього. Вони не попереджають про небезпеки, а лише говорять, що таким чином можна збільшити термін служби посуду.
  3. Вентилює приміщення. Увімкніть витяжку або хоча б відкрийте вікно.
  4. Чи не смажте м'ясо на антипригарной сковороді. Жарка м'яса вимагає високих температур, які вище безпечних для тефлону.
  5. Вибирайте важку антипригарним сковорідку. Вона буде коштувати дорожче, але на здоров'я, адже, не економлять.
  6. Не користуйтеся посудом з пошкодженим покриттям. Всі знають, що не варто елозить по тефлоновій сковороді металевою ложкою або лопаткою. Раніше це могло геть зіпсувати покриття, позбавивши його антипригарних властивостей. Зараз якість покриття покращився, але сковорода з подряпинами або зазублинами на покритті може викидати більшу кількість шкідливих речовин при менших температурах. Для готування слід використовувати дерев'яні лопатки. Також не варто ставити сковороди одна в одну для зберігання, прокладайте між ними серветку або паперовий рушник.

Термін служби тефлонового посуду

Заявлений виробниками термін служби складає від трьох до п'яти років при помірному використанні. Експерти радять розраховувати на 2-3 роки експлуатації.

Якщо на поверхні сковороди з'явилися подряпини або навіть відколи - вам залишається тільки викинути її.

Керамічне антипригарне покриття

Є на ринку, крім тефлону, ще один тип антипригарних покриттів - кераміка. Керамічні покриття повністю безпечні, але головних їх мінусом є завищені вимоги до умов експлуатації. Покриття швидко приходить в непридатність в разі різких перепадів температур на поверхні сковороди, а також дуже чутливо до застосування металевих лопаток та іншого начиння. Крім того їх не рекомендується нагрівати порожніми.

Мені складно сказати щось однозначне про даний тип покриття, оскільки, сам ніколи не користувався, а відгуки в інтернеті трапляються занадто протилежні. У одних сковороди служать по 5 років, покриття своїх властивостей не втрачає, все відмінно. У інших - сковорода стає не придатною для використання через 2-3 тижні. Швидше за все проблема друге - в порушенні умов експлуатації, але погодьтеся сковорода купується не для краси, а для готування. А під час готування, буває, трапляються казуси - недогледів, перетримав, відволікся. І якщо через одного такого казусу покриття сковороди (далеко не найдешевшою, до речі) може прийти в непридатність, то кому воно треба?

Як далі жити?

Особисто я найближчим часом планую позбутися антипригарной посуду, якої користуюся. Чим замінити? На даний момент дивлюся в сторону чавуну, хоча є ймовірність, що до моменту покупки моя думка зміниться. Слідкуйте за оновленнями блогу, я обов'язково зроблю матеріал з порівняльною характеристикою покриттів посуду, на підставі якого буду робити свій вибір і рекомендувати щось вам.

Поділіться з друзями:

comments powered by HyperComments Які небезпеки несе перегрів?
Чи знаєте ви, що близько 90% продажів посуду для готування доводиться саме на посуд з антипригарним покриттям?
Але чи знаєте ви, що антипригарне покриття може вас вбити?
Які небезпеки несе перегрів?
Як убезпечити себе?
І якщо через одного такого казусу покриття сковороди (далеко не найдешевшою, до речі) може прийти в непридатність, то кому воно треба?
Як далі жити?
Чим замінити?

Новости