Автомобіль в Лондоні: розкіш чи засіб пересування?

  1. Дорожній податок (Vehicle Excise Duty, скорочено VED)
  2. Congestion charge
  3. Витрати на обслуговування
  4. Страхування
  5. паливо
  6. парковка
  7. штрафи
  8. амортизація

Недавнє дослідження, проведене каршерінговим сервісом Zipcar, показало, що автомобіль в Лондоні обходиться його власникові в суму, в середньому дорівнює £ 3,436 фунтам на рік.

Також було встановлено, що лондонці проводять за кермом приблизно 182 години на рік, чи то пак трохи менше півгодини в день. Це означає, що задоволення пересуватися по Лондону в комфорті власного авто коштує близько £ 18.88 на годину. Це трохи дорожче, ніж водіння в Парижі (£ 18.55 на годину) і істотно дорожче, ніж в Барселоні або Мадриді (£ 11.64 і £ 12.13 відповідно).

Більш того, їзда по Лондону обходиться дорожче, ніж номер в місцевому готелі «Рітц»: година, проведена в цьому розкішному готелі, обійдеться його постояльцеві «всього лише» в 15.24 фунта.

У дослідженні взяли участь 1800 водіїв, які володіють автомобілями вартістю до 15 тисяч фунтів і живуть в межах 10 миль від міського центру. Сумарні витрати включали в себе дорожній податок, витрати на обслуговування, страховку, паливо, парковку, а також амортизацію автомобіля.

У той же час інше дослідження, проведене Фондом Королівського автомобільного клубу, показало, що понад 800 тисяч домогосподарств Великобританії витрачають на покупку і обслуговування автомобіля понад чверть своїх вільних коштів.

Цей кричущий факт позначив таке явище як «транспортна бідність» (transport poverty). З'ясувалося, що із загальних витрат найбідніших домогосподарств, що становлять в середньому 167 фунтів на тиждень, цілих 44 фунта йде на витрати, пов'язані з автомобілем. З них 16 фунтів йде на паливо, 8.30 - на страховку і 4.80 - на обслуговування і ремонт. Для порівняння: найбагатші домогосподарства Великобританії витрачають на автомобіль лише 12% своїх чистих доходів.

Однак, незважаючи на очевидну дорожнечу, лондонці не збираються відмовлятися від комфорту і свободи пересування, які дає власний автомобіль.

З чого ж складаються витрати автовласників в Лондоні? Давайте розглянемо їх більш детально.

Дорожній податок (Vehicle Excise Duty, скорочено VED)

З 1 квітня 2017 року змінюються правила нарахування дорожнього податку (VED) - автомобілі, зареєстровані після цієї дати, будуть підпадати під дію нової податкової сітки. Розмір податку буде залежати безпосередньо від обсягу викидів CO2 конкретної моделі і вартості автомобіля.

Нова система покликана стимулювати продажі машин з нульовою емісією діоксиду вуглецю - такі авто будуть повністю звільнені від податкових зборів. А ось забруднює атмосферу транспорт, навпаки, буде обкладений найвищими податками. Нові ставки VED для авто з ненульовим викидом CO2 і вартістю до 40 тисяч фунтів лежать в діапазоні від 10 до 2000 фунтів за перший рік і зафіксовані далі на рівні 140 фунтів щорічно. Володіння автомобілем вартістю понад £ 40,000 спричинить за собою додатковий збір у розмірі 310 фунтів за перші 5 років.

Congestion charge

Не будемо також забувати, що в Лондоні діє збір на в'їзд в центр міста - так званий congestion charge - то, що вже давно і (поки) безуспішно намагаються ввести в Москві. Його розмір залежить від способу оплати: при завчасної реєстрації в системі CC Autopay подневная плата за в'їзд в першу зону складе 10.50 фунтів. Якщо ж ви самі живете в центрі, ваша знижка складе 90% від цієї суми. Повністю звільнені від сплати податку електромобілі і машини з нульовим або низьким викидом CO2, що відповідають стандартам Euro 5.

Без попередньої реєстрації в системі Автоплатеж подневная плата за в'їзд в центр Лондона складе:

11 11.50 фунтів у разі передоплати або оплати в той же день;

14 фунтів при оплаті на наступний робочий день по телефону або через інтернет 14 фунтів при оплаті на наступний робочий день по телефону або через інтернет.

Штрафи за несплату congestion charge вельми значні: 65 фунтів при оплаті протягом 2 тижнів, 130 фунтів - при оплаті з 15 по 28 день і 195 фунтів - після 28-го дня.

Витрати на обслуговування

У зв'язку з високою вартістю ремонтних робіт володіти старим транспортом в Лондоні не вигідно - після певного віку набагато розумніше купити новий автомобіль, ніж ремонтувати старий. Тому на вулицях Лондона ви практично не побачите сильно старих автомобілів. Виняток - колекційні раритетні авто.

Страхування

Вартість страховки залежить від обсягу страхового покриття та інших факторів: мінімальна страховка покриває лише відповідальність перед третіми особами (Third party insurance) - тобто збиток, нанесений власником страховки, якщо ДТП сталося з його вини. На відміну від повної страховки вона не покриває власний збиток власника поліса, а також випадки пожежі або викрадення.

Ціна страховки також залежить від водійського стажу: чим він більший, тим нижче вартість страховки. На жаль, страховики враховують лише стаж водіння в Великобританії.

Не забувайте також, що водійські права, отримані за межами країни, діють лише протягом першого року перебування в UK. Після закінчення цього терміну необхідно здати місцевий іспит і отримати британські права.

Щоб знайти найвигіднішу страховку, корисно порівняти тарифи декількох компаній. За даними Асоціації британських страховиків середня вартість повної страховки за останній квартал 2016 року склала 462 фунта на рік, що еквівалентно 38.50 фунтів в місяць.

паливо

Паливні витрати становлять, безперечно, відчутну частку витрат автовласника. Поточні ціни на паливо в Англії складають:

1 1.179 фунта за літр бензину і

1 1.199 фунта за літр дизельного палива.

парковка

Вартість паркування в Лондоні залежить від конкретного боро і починається від 2.50 фунтів на годину. Оплатити стоянку можна в розташованих поблизу паркомати: квитанцію необхідно покласти на чільне місце, під лобове скло. У деяких боро парковку можна оплатити по телефону, проте в більшості випадків для цього буде потрібно попередня реєстрація і прив'язка банківської карти.

На деяких вулицях Лондона діють обмеження на паркування: зазвичай з 8-30 до 18-30, з понеділка по суботу. У ці години паркуватися не можна, або парковка дозволена тільки резидентам. Тому уважно перевіряйте дорожні знаки, перш ніж припаркувати автомобіль. Корисний онлайн-сервіс Parkopedia дозволить заздалегідь знайти вільні місця в потрібному вам районі.

Для місцевих жителів владою міста передбачені дозволу на парковку (Resident permits). Їх вартість також залежить від конкретного району і становить мінімум 146 фунтів на рік. Ці дозволи дають право на безкоштовне паркування в строго окресленої зоні Лондона. За парковку автомобіля поза її межі знову-таки буде потрібно платити.

Є в Лондоні і безкоштовні парковки, як правило, біля магазинів і торгових центрів. Однак без паркувальних квитанцій обійтися і там не вдасться.

штрафи

Відчутну частку витрат автовласника в Лондоні складають неминучі штрафи - за неправильне паркування та інші дорожні порушення. Нещодавно було різко посилено покарання за розмови по телефону за кермом: як мінімум, за це можна отримати 6 штрафних балів і 200 фунтів штрафу. Як максимум - судову заборону на водіння і штраф в тисячу фунтів. Останнє може спричинити проблеми, якщо в подальшому ви збираєтеся натурализоваться, так як одна з умов отримання громадянства Великобританії - бути людиною позитивного морального обличчя ( «person of good character»).

Розмір штрафу за парковку в Лондоні в середньому становить від 50 до 120 фунтів. Ці штрафи стягуються як міською владою (local council), так і приватними компаніями. У першому випадку квитанція носитиме назву Penalty Charge Notice. Зазвичай їх кладуть під двірники, але іноді надсилають поштою, якщо правопорушення було спіймано на камеру CCTV. Виписаний штраф бажано оплатити якомога швидше: при оплаті протягом 2 тижнів його розмір можна зменшити вдвічі. Після цього терміну доведеться сплатити штраф в повному розмірі. Якщо штраф не буде погашений протягом 56 днів, місцева влада може збільшити його на 50%. Якщо ви не вважаєте себе винним, виписаний штраф можна оскаржити протягом 28 днів.

амортизація

Амортизацією часто нехтують, однак, по суті, це найістотніші витрати, які несе автовласник.

Більш нові і дорогі машини уцінюються сильніше. Втрати у вартості залежать від конкретної моделі, але в середньому складають 15-35% за перший рік і до 50% протягом трьох перших років експлуатації. Однак завжди можна мінімізувати знос, якщо підтримувати автомобіль в хорошому стані, регулярно ремонтувати поломки, які не експлуатувати його надміру і своєчасно проходити техобслуговування.

Щоб дати приблизне уявлення про ціни на нові автомобілі в Лондоні, скажу, що, припустимо, трьохдверна Kia Picanto варто від 8500 фунтів, а позашляховик Ford Edge - від 30 тисяч фунтів (див. Нижче).

Як можна бачити, володіння автомобілем в Лондоні пов'язане з масою як очевидних, так і не цілком очевидних витрат. Так чи варто пересуватися по Лондону на своєму автомобілі? На мій особистий погляд, автомобіль необхідний тут лише в деяких ситуаціях, припустимо, коли в родині більше однієї дитини. Або якщо людина живе в передмісті і їздить на роботу в центр, а поруч з будинком немає залізничної станції. В інших випадках, на мій погляд, автомобіль в Лондоні - скоріше розкіш, ніж насущне засіб пересування.

Адже в столиці Британії працює налагоджена система громадського транспорту , Яку псують лише періодичні страйки (скажімо за це «спасибі» впливовим профспілкам). В цілому ж, громадський транспорт в місті на Темзі вельми комфортний і функціонує справно. А тому, як ми переконалися особисто, обходитися без автомобіля в Лондоні цілком реально. Так що, мати або не мати автомобіль - столиця Великобританії дає вам свободу вибирати.

Якщо вам сподобалася стаття, поділіться нею з друзями:

З чого ж складаються витрати автовласників в Лондоні?
Так чи варто пересуватися по Лондону на своєму автомобілі?

Новости