Блок живлення Aida64 - як подивитися і перевірити

  1. Що впливає на температуру блоку живлення
  2. Навіщо перевіряти характеристики БП
  3. Як отримати дані про блок живлення, використовуючи Аіда64
  4. Що робити, якщо Аїда 64 не допомогла

Історію створення блоків живлення відстежити досить складно. На зорі ери комп'ютерної техніки ці пристрої важили близько 15-20 кілограм. Сучасні блоки живлення ноутбуків являють собою невелику прямокутну коробку, а для невеликих ноутбуків і зовсім вбудовані в вилку живлення. Для персональних комп'ютерів розміри цих пристроїв також досить компактні.

За допомогою блоку живлення напруга мережі перетворюється і доставляється до комплектуючих комп'ютера з потрібними їм характеристиками (напруга, сила струму, потужність і т.д.).

Що впливає на температуру блоку живлення

По суті, цей пристрій не вдає із себе технічно складне обладнання з безліччю мікропроцесорів, прямо не впливає на швидкість обробки даних, однак не варто недооцінювати його важливість у роботі комп'ютера. Зі зламаним БП комп'ютер просто не включиться! Тривалі граничні навантаження, пил, вібрація - ці чинники в тій чи іншій мірі сприяють підвищенню температури .

Навіщо перевіряти характеристики БП

Мета моніторингу стану комплектуючих персонального комп'ютера - це попередження передчасного виходу з ладу. Блок живлення тут не є винятком. Підвищення температури і падіння потужності є, як правило, сигналом несправності системи охолодження чи інших компонентів. Маючи точну інформацію про стан Вашого комп'ютерного обладнання легше приймати рішення про подальші дії.

Як отримати дані про блок живлення, використовуючи Аіда64

Aida64 один з найбільш поширених діагностичних інструментів. З його допомогою можна визначати різні технічні характеристики апаратної і програмної частини персонального комп'ютера і проводити різного роду тестування продуктивності. Розглянемо порядок дії, необхідний для моніторингу стану блоку живлення:

  1. Відкриваємо Аїда 64;
  2. Вибираємо категорію "Комп'ютер";
  3. Переходимо в розділ "Датчики";
  4. В цьому розділі знаходиться інформація про потужності і температурі БП;
  5. Якщо даних немає, переходимо в розділ "Електроживлення";
  6. Останній пункт "Сумарна інформація".

Якщо за допомогою цієї інструкції виміряти температуру не вдалося, то, швидше за все, блок живлення не посилає інформацію в зв'язку з відсутністю датчиків або є необхідність оновлення драйверів.

Що робити, якщо Аїда 64 не допомогла

Якщо вдалося за допомогою цієї інструкції вчасно встановити перегрів комп'ютера і приступити до його ліквідації, то Вам пощастило. Як бути, якщо серед численних датчиків температура блоку живлення не була знайдена? Тут потрібно бути трохи уважнішими до свого комп'ютера:

Тут потрібно бути трохи уважнішими до свого комп'ютера:

  • Слухати його. При появі нехарактерних звуків гудіння системи охолодження необхідно завершити роботу комп'ютера і з'ясувати причину (як правило, це пил або розхитані вібрацією компоненти);
  • Дивитися на нього. При появі проблем з блоком живлення нерідкі випадки аварійного завершення роботи системи або проблеми з включенням ПК;
  • Стежити за його температурою. Існує один перевірений спосіб зрозуміти, наскільки сильно обладнання гріється - помацати долонею руки. Слід зазначити, що такі вимірювання досить неточні, а виробляти їх потрібно на вимкненому комп'ютері. Також потік гарячого повітря з вентилятора блоку живлення говорить про проблеми охолодження.

Як бути, якщо серед численних датчиків температура блоку живлення не була знайдена?

Новости