БУДЕ РОЗРОБЛЕНА ІНВЕСТИЦІЙНА СТРАТЕГІЯ ПО КОЖНІЙ ГАЛУЗІ, СФЕРІ І РЕГІОНУ

Під головуванням Президента Республіки Узбекистан Шавкат Мірзіёева 14 серпня відбулося відеоселекторна нарада, присвячена питанням залучення прямих іноземних інвестицій в економіку нашої країни

Під головуванням Президента Республіки Узбекистан Шавкат Мірзіёева 14 серпня відбулося відеоселекторна нарада, присвячена питанням залучення прямих іноземних інвестицій в економіку нашої країни.

У ньому взяли участь Прем'єр-міністр і його заступники, державні радники Президента, керівники міністерств і відомств, підприємств і об'єднань, Голова Жокарги Кенес Республіки Каракалпакстан, хокім областей і міста Ташкента, глави дипломатичних представництв Узбекистану за кордоном.

Відповідно до постанови глави нашої держави минулого місяця сформований перелік з 849 проектів загальною вартістю 64 мільярди доларів за участю прямих іноземних інвестицій. З них 456 проектів намічено реалізувати в 2018 році, 125 - в 2019 році, 268 - в наступні роки.

Президент особливо наголосив на необхідності залучення в поточному році прямих іноземних інвестицій в розмірі 5 мільярдів 800 мільйонів доларів.

Для забезпечення впорядкованого, дисциплінованого і ефективного виконання поставлених в цьому напрямку завдань персонально відповідальними за здійснення намічених на поточний рік проектів визначені не тільки керівництво Державного комітету з інвестицій та галузевих відомств, а й Прем'єр-міністр і його заступники, міністри, голови комітетів і державні радники Президента.

Так, Прем'єр-міністр Республіки Узбекистан поряд із загальним керівництвом реалізацією всіх інвестиційних проектів курирує залучення прямих іноземних інвестицій по 144 проектам, перший заступник Прем'єр-міністра - по 18 проектам.

На нараді зазначалося, що результати проведеної роботи по залученню інвестицій незадовільні. Наприклад, в місті Ташкенті показник виконання робіт за рахунок прямих іноземних інвестицій становить всього 7 відсотків. У розрізі областей, наприклад, в Хорезмской області, вартість проектів за участю прямих іноземних інвестицій становить лише 10 мільйонів доларів, що є найнижчим показником по країні.

На нараді конкретно розглянуто, який керівник за які інвестиційні проекти відповідає, обговорені вартість і терміни реалізації проектів. Заслухано звіти відповідальних осіб про стан залучення прямих іноземних інвестицій.

Заступникам Прем'єр-міністра, хокім і керівникам галузей доручено забезпечити своєчасну і якісну реалізацію проектів за участю прямих іноземних інвестицій, організувати нові проекти. Для цього необхідно щотижня, згідно з установленим графіком, виїжджати в регіони, підтримувати зв'язок з ініціаторами проектів і виявляти їх проблеми, впровадити автоматизовану систему моніторингу та проводити на місцях міжнародні інвестиційні форуми.

- Без впровадження автоматизованої системи моніторингу реалізації проектів ми не зможемо вчасно виявляти проблеми в цій сфері. Дана система повинна надавати практичну допомогу іноземним інвесторам, які вкладають прямі інвестиції, полегшити їх роботу, - сказав Шавкат Мірзіёев.

Глава держави зазначив, що в кінці серпня заплановано проведення Міжнародного інвестиційного форуму та Національної виставки товаровиробників в Джизакской області, в зв'язку з чим слід вжити всіх необхідних заходів для проведення зазначених заходів на високому рівні. Керівництво всіх міністерств, хокіміятов і господарських об'єднань повинні підготувати та подати на форумі спеціальні презентації по галузям, сферам і регіонах, за які несуть відповідальність, а посольства і представництва нашої країни за кордоном повинні знайти не менше 4-5 потенційних інвесторів для участі в цих заходах .

На нараді було приділено увагу і результатами зарубіжних службових поїздок керівників хокіміятов.

Зазначалося, що згідно з цим раніше дорученням робочою групою проведено вивчення цієї роботи і виявлено ряд системних проблем у Ферганській, Андижанской, Наманганской, Хорезмской областях і Республіці Каракалпакстан. Підданий критиці той факт, що при наявності в зазначених регіонах широких можливостей в сферах фармацевтики, електротехніки та машинобудування переговори про співпрацю обмежилися лише проектами в основному з виробництва будматеріалів і текстилю, переробці плодоовочевої продукції. Проекти по високотехнологічним галузям і зовсім відсутні.

Було зазначено, що у більшості делегацій не було цільової програми, закордонним партнерам не представлені конкретні відомості про економічний потенціал регіонів, окремі домовленості залишилися на папері. Наприклад, делегація Наманганской області, яка побувала в березні поточного року в Бельгії, підписала угоду за проектом організації в Наринськой районі тваринницького комплексу на 200 голів великої рогатої худоби вартістю 3 мільйони доларів. Проте після 5 місяців практична робота по виконанню угоди все ще не розпочато.

Інвестиції вимагають сприятливого середовища. У нашій країні прискорено триває робота щодо подальшого поліпшення інвестиційного клімату. Однак в деяких міністерствах, відомствах і хокіміятов немає інвестиційної стратегії, націленої на сьогоднішній день, близьку і далеку перспективу, що говорить про безініціативність.

Зазначалося, що Державному комітету з інвестицій та Міністерству закордонних справ необхідно впровадити порядок проведення перед службовими поїздками за кордон місцевих делегацій презентацій про цілі візитів, пропонованих проектах і очікуваних практичних результатах.
Доручено розробити і забезпечити суворий контроль за виконанням "дорожніх карт" і галузевих графіків за угодами, досягнутими в ході службових поїздок, а також підготувати проект Інвестиційної стратегії, яка передбачає потенційні галузі та напрями.

Джерело інформації: uza.uz

Новости