Чат-боти настають. Як людям зберегти робочі місця

  1. Незважаючи на зростання використання месенджерів і веб-сайтів в бізнесі, компанії не перестають розвивати...
  2. Чат-боти настають
  3. Колл-центри не здаються
  4. Чому роботи (поки?) Не відібрали робочі місця у операторів контакт-центрів
  5. Що далі?

Власник Calltouch Михайло Федорінін розповідає Forbes про те, чому чатбот ніколи не переможуть голос.

Власник Calltouch Михайло Федорінін розповідає Forbes про те, чому чатбот ніколи не переможуть голос Незважаючи на зростання використання месенджерів і веб-сайтів в бізнесі, компанії не перестають розвивати колл-центри. Чому штучний інтелект не може замінити людину?

Зростання аудиторії месенджерів дав імпульс застосуванню перекладання на чат-ботів і голосових асистентів спілкування зі споживачем: згідно звіту Gartner до 2020 року 85% комунікацій зі споживачем будуть автоматизовані, і контактні центри скоротяться до мінімуму. Уже зараз бот TacoBell дозволяє зробити замовлення через месенджер Slack, клієнти б'юті-рітейлера Sephora можуть оформити покупку за допомогою месенджера Kik, а залізничні квитки в Росії можна підібрати через Telegram.

Чат-боти настають

аналітики заявляють, що протягом следущих двох років 78% компаній мають намір збільшити кількість сервісів для самообслуговування клієнтів, 71% компаній говорить, що вони повністю автоматизують digital-комунікації з клієнтом і 70% заявляють, що будуть працювати зі споживачем через соціальні медіа.

На початок 2017 сукупна щомісячна аудиторія 4-х найпопулярніших соцмереж у Росії - Вконтакте, Facebook, Однокласники і Instagram склала 154,5 млн користувачів, у 4-х найпопулярніших російських месенджерів - Viber, WhatsApp, Skype і Telegram - 122 млн; в світі в цілому на початку 2016 року кількість користувачів чотирьох найпопулярніших месенджерів перевищило кількість користувачів чотирьох популярних соціальних мереж.

До 2018 року число користувачів месенджерів може досягти 2 млрд, що становитиме близько 80% користувачів смартфонів.

Кількість повідомлень, що відправляються через месенджери зростає на сотні відсотків щорічно. Так «свіжий» месенджер Telegram прокачивал 1 млрд повідомлень щодня в грудні 2014 року, в 2016 році користувачі відправляють 15 млрд повідомлень щодня. У 2014 році користувачі What's up відправляли 30 млрд повідомлень щодня, а в 2017 році ця цифра досягла 55 млрд. Кількість повідомлень, що відправляються через месенджери зростає на сотні відсотків щорічно

джерело: http://www.businessinsider.com/the-messaging-app-report-2015-11?IR=T

Так бум ботів, які наповнили месенджери кілька років тому, змусив експертів говорити про швидку загибель звичних call-центрів, які не можуть змагатися з ботами в вартості, швидкості і багатозадачності. У своєму звіті в 2015 році аналітики Dimension Data передрекли, що голосовий трафік контактних центрів впаде на 32% в перспективі двох років, а digital трафік повідомлень виросте на 88%.

Колл-центри не здаються

Активно розвиваються чат-боти логічно заміщають голосове спілкування: у 2017 році в США очікується зниження обсягу телефонних дзвінків на 12% ( Forrester ), А, наприклад, Pizza Hut закрила великий контакт-центр, який обслуговував всю країну і перенесла замовлення в онлайн. Однак, більшість компаній збільшують інвестиції в співробітників, які займаються роботою з споживачами. Наприклад, в США в цій індустрії працює приблизно 5 млн осіб і опитування показують, що поки ця цифра буде тільки рости. За даними Forrester, 65% респондентів мали намір збільшити штат співробітників колл-центрів в 2016 році і лише 6% сказали про скорочення. Як це пояснити?

Згідно зі спільним російському дослідженню Google і нашої компанії, частка мобільних пристроїв в пошуку найбільшої системи склала в минулому році 60%, а прогноз цього року - 70%. Кнопку дзвінка на мобільній версії сайту використовують 70% користувачів пошуковика. Володарям смартфонів зручніше зателефонувати в один клік, ніж заповнювати докладні форми замовлення.

Досвід споживача, який він отримує, спілкуючись з оператором компанії по телефону, поки залишається вирішальним для підвищення лояльності клієнта і зростання продажів. 4 з 5 клієнтів хочуть отримати персональний контакт в компанії, 3 з 4 очікують знайти телефонний номер на сайті компанії і більш ніж 6 з 10 споживачів вважають, що вони отримують кращий сервіс по телефону особисто голосом. Особливо затребуваний стає телефон для вирішення більш складних питань. Наприклад, спроба отримати знижку або обмін / повернення товару. Досвід споживача, який він отримує, спілкуючись з оператором компанії по телефону, поки залишається вирішальним для підвищення лояльності клієнта і зростання продажів

джерело: http://customerthink.com/how-to-deliver-superb-omnichannel-cx-in-a-digital-world-according-to-24000-consumers-globally/

Більш того, деякі рітейлери підтверджують, що середній чек при продажу через телефон перевищує середній чек продажу через сайт. Наприклад, біля меблевого рітейлера HomeMe в 2015 році при реалізації через телефон середній чек виявився на 35% вище.

Чому роботи (поки?) Не відібрали робочі місця у операторів контакт-центрів

- Емоції. Компанія Zappos каже, що коллцентра - не витрати для бізнесу, а як можливість отримати більше продажів від тих же самих клієнтів. Їх основна рекомендація «Не варто жертвувати емоційним контактом заради скорочення тривалості дзвінка».

- Вирішення проблеми. Для вирішення простих питань 44% споживачів вважають за краще digital-канали. І тільки 1 з 5 клієнтів підніме трубку телефону для дзвінка. Однак переваги міняються, коли клієнту треба буде розв'язати більш складну задачу або проблему. За даними дослідження Customer Think більш ⅔ клієнтів віддасть перевагу поговорити з оператором. - Вирішення проблеми

джерело: http://customerthink.com/how-to-deliver-superb-omnichannel-cx-in-a-digital-world-according-to-24000-consumers-globally/

- Конкретика і точність. Сучасний споживач нетерплячий, і якщо бот не дає точної відповіді на конкретне питання або говорить нерозбірливо, клієнт може відчувати себе вкрай некомфортно і розгублено.

- Довіра. За визнанням багатьох продавців, довірлива розмова з клієнтом часто є найбільш ефективним інструментом продажу.

- Продажі. Існує ряд компаній з «дорогими продажу» (наприклад, вартість залучення одного дзвінка в елітній нерухомості може доходити до 100 000 рублів). Ці компанії не відмовляться від живих людей в продажах до тих пір, поки конверсія чат-бота буде нижче конверсії оператора.

- Розуміння. Особистість, психологічний стан людини, фізіологічні особливості впливають на форму і порядок висловлення думок. До тих пір, поки технології штучного інтелекту не досягнуть певного рівня розвитку, чат-боти не зможуть на 100% розпізнавати суть питань користувача, що буде призводити до втрати клієнтів.

Що далі?

За нашою оцінкою, майбутнє за омніканальнимі цифровими контактними центрами, які забезпечать клієнту підтримку в тому каналі, в якому це йому зручно в даний конкретний момент. Аналітики Dimension Data в своєму звіті 2017 року заявляють, що в споживачі сьогодні в середньому використовують 9 каналів для взаємодії з компаніями. До 2018 року ця цифра виросте до 11. Це підтверджують і російські ритейлери.

«Безумовно, контакт користувача з магазином ще довгий час буде зосереджений на голосовому трафіку, особливо в тих випадках коли потрібна детальна консультація», - оцінив російські перспективи чат-ботів Дмитро Дворецький, директор по електронній комерції мережі гіпермаркетів Hoff.

Керівник операційного блоку Фінтех-проекту «Совість» Олександр Скабара уточнив, що чат-боти знімають з співробітників частина рутинних операцій і вивільняють час для вирішення складних завдань: «Людям в принципі складно розбиратися у всіх нюансах фінансових продуктів, навіть якщо це звичні кредитні карти, а в картах розстрочки розібратися ще складніше. Тому для вирішення невеликих точкових питань чат-бот хороший, але поки він може покривати близько 15% запитів ».

Таким чином чат-боти чудово справляються тільки з типовими завданнями, подальше ж розвиток цієї технології багато в чому залежить від розвитку штучного інтелекту.

Чому штучний інтелект не може замінити людину?
Com/the-messaging-app-report-2015-11?
Як це пояснити?
Поки?
Що далі?

Новости