Дефіцит USB-харчування в MacBook Pro

написав: Vitol

22 грудня, 2008

При підтримці: Pro.m - вгамує будь яблучний апетит!

Днями абсолютно випадково (або майже випадково) розкрив ще одну, невідому досі, грань свого старенького MacBook Pro. «Нове знання» пов'язано з USB-роз'ємом, з незвичайними «електричними» властивостями яких я зіткнувся після покупки нового зовнішнього жорсткого диска.

Останнім часом я якось перейнявся створенням резервних копій таких життєво важливих файлів, як домашнє відео, фотографії, колекції mp3, даних з роботи і тому подібного. Один тільки бекап Time Machine займав близько 100 ГБ корисного простору на моєму старенькому зовнішньому гвинті - Western Digital 3.5 "250 GB. Було вирішено купити ще один зовнішній гвинт з більшим обсяг.

Вибір припав на компактний гвинт від Toshiba в форматі 2 Вибір припав на компактний гвинт від Toshiba в форматі 2.5 "і об'ємом 500 ГБ. Я хотів саме дводюймовий зовнішній жорсткий диск, тому що цей ноутбучний форм-фактор врятував мене від блоку живлення, який потрібен тридюймовим декстопним гвинтів. До того ж компактність і можливість в майбутньому поставити його в MacBook Pro є очевидними і жирними плюсами. Та й алюмінієвий корпус цього об'ємного малюка відмінно гармоніював би з «Алюмінієві» MacBook Pro.

Цікавинки почалися відразу ж після відкриття упаковки, коли мені в руки потрапив USB-шнур, який «тошібовци» вклали в коробку з сірим симпатягою.

Цей диво-шнурок на тому кінці, який підключати треба до комп'ютера, має цілих два USB-штекера! Можливо я відстав від часу, але чесно зізнаюся, що такого USB-спрута я до цього не бачив. Як виявилося, другий штекер, призначений виключно для подачі додаткового живлення на жорсткий диск, про що повідала «мудра» інструкція, що додається до гвинта. Мовляв, в деяких ноутбуках харчування від одного USB-роз'єму може не вистачати, тому ось підключайте другий «енергетичний подшнурок» або до вільного роз'єму на компутер, або до usb-хабу з власним харчуванням, або ще куди душа забажає.

Ось так це чудо виглядає:

Ось так це чудо виглядає:

Такий фінт вухами, мене дивував і не влаштовував - роз'ємів і так всього два. Тому відразу ж спробував підключити через один шнур без додаткового енергоотростка. Встромив в правий роз'єм, схрестив пальці на ногах і ... нічого - працює! Відразу ж було вирішено дивовижний шнур закинути куди подалі і юзати звичайний - благо відповідних USB-шнурків накопичилося вже кілька.

Чудеса почалися пізніше. Взявся я якось заливати папку на 50 ГБ з багатьма тисячами дрібних файлів - важливих і дуже важливих експериментальних даних. Я просто офігів від швидкості роботи гвинта - жорсткий диск відверто гальмував!

Гвинт просто застопорився на етапі «Підраховую час копіювання». Так і не дочекавшись початку самого процесу копіювання, я просто висмикнув шнурок - отмонтировать гвинт теж не вдавалося. Такий маневр мені вилився в новий геморой - розділ, на який я намагався скопіювати це файло, взагалі перестав підключатися (примонтировать) - а там уже все домашнє відео за кілька років лежало! Disk Utility лікувати відмовився, хоч і говорив, що за помилка вилізла. Полікувати таки вийшло, завантажившись в одного користувача режим (Але це зовсім інша історія).

Після довгих експериментів, танців з бубном і півпачки викурених сигарет і мінлива проблему локалізував. Виявилося, що «дивна» робота зовнішнього гвинта пов'язано з харчуванням - в моєму MacBook Pro (куплений в січні 2007 року) два USB-порту видають різний харчування! Підключаючи гвинт до правого гнізда - все працює, як годинник, і гвинт щасливий. Якщо підключити до лівого - гвинт гальмує!

Ніколи з таким не стикався і взагалі не думав, що гвинти можуть пригальмовувати! При підключенні до лівого USB повільно працює все - від читання / запису до підключення розділів в Mac OS , Коли встромляєш гвинт. Підключаєш до правого - все нормуль. Зробив два скріншота діалогу копіювання одного і того ж файлу на 700 МБ при різному підключенні.

лівий роз'єм

правий роз'єм

Різниця в рази!

Ніяк не думав, що у USB-ішние порти в MacBook Pro «Різні», принаймні в моєму екземплярі. Якби не покупка цього зовнішнього гвинта і явне вказівку від «тошібовцев» на його вибаглива ставлення до якості харчування, то я б відніс в даному випадку гвинт назад в магазин, і не знаю щоб робив в інших випадках.


Читайте також:

Новости