Дизайн пляшки і етикетки коньяку: теплий смак досконалості

  1. Коньяк і сигара - відчуй себе на вершині
  2. Розробка коньячної етикетки: особливості
  3. Коньяк: дизайн з пристрастю
  4. Елітний коньяк: чим простіше геометрія, тим складніше її придумати
  5. World Cognac Awards 2017: спробуй кращих

Близько 3% алкоголю, що зберігається в дубових бочках, випаровується в повітря за рік, а це означає, що протягом 10 років з кожних 100 літрів 26 потрапляють в атмосферу. Це так званий «податок ангела».

Коньяк і сигара - відчуй себе на вершині

Коньяк - це різновид очищеного бренді, названого в честь міста Коньяк у Франції. Для того щоб дистильований бренді називався «коньяком», він проводиться відповідно до певних правил. Найчастіше для створення коньяку використовується виноград сорту Угні Блан. Цей виноград відрізняється високим рівнем кислотності і низьким вмістом алкоголю, він росте тільки в південно-західному французькому субрегіоні. Легенда свідчить, що шевальє Жак де ла Круа-Марроне, шарантійскій алхімік, в пошуках елемента для отримання золота двічі дистилював виноградний спирт. Тільки спиртовики Коньяку вдосконалили процес подвійної дистиляції. Сьогодні в процесі повторної перегонки спирт ділиться на три фракції: перша (голова) та третя (хвіст) відправляються на повторну переробку, а друга (серце) витримується в бочках, народжуючи унікальні симфонії ароматів і смаків.

Щоб отримати тонкі, складні ноти коньяку, все респектабельні будинки повинні використовувати тільки французькі дубові бочки з Лімузина або Тронсе для витримки і дозрівання напою. Смак коньяку розвивається не сам по собі: «вода життя» витягує з волокон бочки колір і неповторні ароматні нотки прянощів або навіть фруктів. Саме це блаженна симфонія аромату і смаку упаковується в спеціально створені скляні посудини і потрапляє в руки цінителів.

Розробка коньячної етикетки: особливості

Більшість виробників алкогольних напоїв контролюються професійними організаціями, які стежать за випуском коньяку більш строго, ніж за інших виноградних напоїв. Також вони стежать за достовірністю того, що зазначено на етикетці.

Професійний орган в коньячної мануфактурі відомий як Національне міжпрофесійні Бюро Коньяку (Bureau National Interprofessionnel du Cognac, BNIC). Це приватна, підтримувана державою організація, яка не тільки перевіряє маркування коньяку і майже всі аспекти його виробництва, а й виробничі площі, вирощування і використання правильних виноградних сортів, виробництво вина, дистиляцію і старіння. BNIC також контролює розподіл, продажу та якість кожної виробленої пляшки.

BNIC також контролює розподіл, продажу та якість кожної виробленої пляшки

Вимоги до маркування для пляшки коньяку полягають в наступному. На етикетці має бути написано про виробника і при цьому може бути доданий дескриптор COGNAC / КОНЬЯК. У невеликих будинках, які виробляють коньяки, зазвичай вказується зона виробництва напою, наприклад, Grande Champagne або Petite Champagne, хоча зрідка можна побачити термін «Fine Champagne». Він означає, що принаймні 50% коньяку в пляшці надходить з Grande Champagne, а решта - з Petite Champagne. Також варто додавати стікер, який допоможе клієнтам докладніше ознайомитись з обраному коньяку. На ярлику є наступна інформація: як коньяк був перегнав і як постарів, а також опис ароматів і смаку. Крім того, у випадку з вінтажним коньяком вказується дата розливу, яка повідомляє клієнту, як довго коньяк був в бочці.

Коньячні етикетки зазвичай відповідають «серйозності» напою - лаконічні, одноколірні. Але кожне правило має виняток. наприклад, дизайн етикеток для пляшок коньяку Delamain Vesper XO зображує процес виробництва напою в стилі 17 століття - часу, коли коньячний будинок був заснований.

Henessy - історія смаку і оригінального дизайну. Яскравими фарбами JonOne розфарбував етикетку подарункового комплекту Deluxe, в який входить спеціально розроблена подарункова коробка для малювання, унікальна пляшка об'ємом 1,5 літра Unique Limited Edition Hennessy, альбом з ескізом і джіггер.

Не менше яскраві фарби на етикетці VSOP Privilege Hennessy. Більш стримано, проте досить незвично виглядає етикетка Very Special 2016, створена майстром татуювань Скоттом Кемпбеллом. Також яскраві етикетки для компанії розробляли Футура, Ос Гемос, Шепард Фейрі і Райян Макгіннесс.

Вартість дизайну етикетки на пляшку «води життя» залежить від багатьох факторів. Більш детально читайте тут .

Незвичайними етикетками може похвалитися Courvoisier Erte Collection Cognac - рідкісна колекція красиво оформлених пляшок. Хоча вони були випущені в кінці 1980-х років, навряд чи їх можна знайти сьогодні.

Коньяк: дизайн з пристрастю

Чим простіше купажного формула, тим краще смак. Подібна пропорційний зв'язок змушує творців напою ретельно працювати над формулою, а дизайнерів - над формою.

Згідно з даними BNIC, більшість продаваних пляшок коньяку - елітні марки класу Extra, Napoleon, XO. Основні виробники, за сумісництвом - законодавці моди в світі дизайну пляшки і етикетки для коньяку - коньячні будинки Hennessy, Martell, Camus, Remy Martin і Courvoisier, які належать до категорії преміум-класу (Qualité Supérieure Supérieure, QSS).

Елітний коньяк: чим простіше геометрія, тим складніше її придумати

Чим простіше пляшка, тим оригінальніше упаковка для неї.

Будинок Delamain використовував подобу розгорнутого акордеона як футляра для своєї раритетної партії коньяків Le Voyage de Delamain вартістю € 7,6 тис. За пляшку. Посудина зі скляним ковпаком, без надмірностей, єдине його прикраса - кольє з логотипом виробника.

Посудина зі скляним ковпаком, без надмірностей, єдине його прикраса - кольє з логотипом виробника

Важливі елементи дизайну пляшки коньяку Hennessy Richard - кольє з назвою компанії і оригінальний ковпак. Особливістю подарункового набору є упаковка, оброблена зсередини розписних сатином, а з зовнішнього боку - найтоншим нубуком. Розробка дизайну пляшки для Hennessy XO - робота Marc Newson. «Прямі лінії здавалися мені більш сучасною інтерпретацією того, що вже існувало, - пояснив Newson. - Для мене лінії дійсно підкреслюють силу форми графина. Коли вони ловлять світло, то виділяють пляшку і вміст, роблячи його все більш теплим і відчутним ».

Коли вони ловлять світло, то виділяють пляшку і вміст, роблячи його все більш теплим і відчутним »

Martell - це коньячний будинок з 300-річною історією. Має у своїй колекції особливу продукцію - Frapin VIP XO 2000. Коньяк - вишуканий напій з 40-річною витримкою і багатим смаком, який відрізняє цей будинок. Інтерес представляє коробка - скринька з цінного африканського дерева обтягнутий оксамитом. Всередині - сигарний відсік, термометр і вимірювач вологості.

Коло - центральний елемент у деяких виробників. Наприклад, дизайн пляшки коньяку Rémy Martin в колекції XO Excellence і XO Premier Cru імітує сонце з променями.

Також в коло вписалися коньяки від будинків Martell, Frapin і Renault Carte d`Argent.

Martell ODYS має три хвилеподібні лінії і синю пробку півколом. Renault Carte d`Argent оперезаний матовою стрічкою, яка переривається круглої етикеткою. Frapin EXTRA - практично ідеальний коло із золотою окантовкою. Круглий з огранюванням діамант - пляшка Rémy Martin Centaure de Diamant. Витончена форма краплі властива Initiale Extra і XO Imperial від Courvoisier. Пляшки подібні між собою, проте в першому випадку посудину гладкий, а в другому - ребристий.

Пляшки подібні між собою, проте в першому випадку посудину гладкий, а в другому - ребристий

Незвична, проте досить поширена чотирикутна форма. Наприклад, Camus Extra, Hennessy Paradis, Renault Carte Noire. Не втрачає свою популярність і форма бордоською і бургундської пляшки: Remy Martin VSOP, Carte Blanche a Baptiste Loiseau, VSOP Exclusif Courvoisier, Rémy Martin Vintage Premier Cru 1988 року.

Не втрачає свою популярність і форма бордоською і бургундської пляшки: Remy Martin VSOP, Carte Blanche a Baptiste Loiseau, VSOP Exclusif Courvoisier, Rémy Martin Vintage Premier Cru 1988 року

Про тренди в дизайні алкоголю ви дізнаєтеся тут , А більш детально про дизайн горілки - тут .

Дизайнер з Франції Серж Мансо створив для Martell елегантну пляшку у формі римської арки Martell Creation's Grand Extra. За його словами, концепція була навіяна чарівною таємничістю алхімії. Зв'язок минулого і сьогодення виражається потрійний аркою, що символізує тріумф. Саме Серж Мансо - автор елегантною пляшки Camus Jubilee. До речі, саме Camus перші стали виготовляти пляшки з кришталю Baccarat. Ще один твір мистецтва від будинку - Cognac Camus Special Reserve, присвячені Ван Гогу і Ренуара. Це колекційні судини у формі книг, виконані з ліможского порцеляни.

Будинок Hennessy, флагман серед будинків в нововведеннях дизайну пляшки і етикетки, втілив книжкову тему своєрідно: в шкіряному футлярі у вигляді книги знаходиться шедевр - Hennessy Bibliotheque.

Платинова з золотом пляшка з інкрустацією 6 500 діамантів - «ексклюзивним не може бути» для Henri IV Dudognon.

Для купажних коньяків, які складаються з трьох і більше спиртів різної витримки, розробляють вишукані судини. Наприклад, графин Courvoisier L'Esprit виготовлений з кришталю Lalique, Hardy Perfection Fire - з кришталю Daum, а Camus Cognac Cuvée розлитий в кришталеві декантери Baccarat.

Щоб відчути смак і аромат і зрозуміти, чи відповідає напій ваших вподобань, можна спробувати коньяк в 50-міллілітрових пляшечках A.De Fussigny ХО і Hennessy. Hine Vintage Cognac Miniature Tasting Collection виконаний у формі пробірки. А Martel XO Miniature зберіг форму арки.

А Martel XO Miniature зберіг форму арки

Промисловий дизайн кришки для пляшки коньяку - ще одна можливість підкреслити преміальність напою. Для закупорювання використовується пробка або скло / кришталь. Для мініатюрних пляшечок підходить гвинтова закупорювання. Все залежить від цінової категорії напою і від дизайну самого судини.

World Cognac Awards 2017: спробуй кращих

«Квітковий аромат з пряними і дубовими нотками. Фрукти і перець в післясмаку »- опис переможця Cognac Leyrat Glory Extra (зліва). Коньяк розлитий в елегантні декантери «Глорія» та упакований в дерев'яну шкатулку, яку можна використовувати для сигар.

Коньяк Gautier VS (праворуч) - кращий в своїй віковій категорії. Ідеальний вибір для коктейлів та пуншей. Пляшка з виїмками для етикетки. Лазурний колір чудово поєднується з коричневим, тому дизайнери використовували його у всіх елементах пляшки .. Фронтальна етикетка містить напис блакитними буквами на сірому фоні. На плечовий етикетці - логотип на лазурному фоні. Кольеретка повністю блакитного кольору.

Коньяк ABK6 VSOP (Абекассіс) - кращий серед коньяків VSOP. Дизайн - спроба модернізувати класичні уявлення про дизайн пляшки і етикетки: довге горлечко, чіткі лінії плечей і довге тіло, а етикетка містить всю можливу інформацію.

Дизайн - спроба модернізувати класичні уявлення про дизайн пляшки і етикетки: довге горлечко, чіткі лінії плечей і довге тіло, а етикетка містить всю можливу інформацію

Кращим ХО став ABK6 Cognac XO Renaissance (вгорі) - прекрасний напій в квадратної пляшці з ніжним орнаментом під етикеткою.

Фахівці KOLORO знають, як піднести ваш напій, щоб його запам'ятали і полюбили. У цьому ви можете переконатися, переглянувши наші роботи .

Новости