Дресирувальник Владислав Гончаров: "Страшно, якщо лев поводиться не за сценарієм"

Фото: m24.ru/Михаил Сипко

30 квітня Великий Московський цирк на проспекті Вернадського святкує 45-річчя. На честь дня народження відбудеться прем'єра нової програми "Посланник", один з номерів для якої підготував відомий дресирувальник, володар численних нагород Владислав Гончаров разом зі своїми дев'ятьма вихованцями. Він розповів m24.ru про те, як навчити ревнивих царів звірів працювати в команді і чому він носить їх на руках.

- Скільки всього тварин працюють з вами?

- 13 самців. Але в номері беруть участь тільки дев'ять, іншим поки по вісім місяців, вони ще маленькі. Я займаюся з ними, і як тільки вони будуть готові, відразу ж введу в групу, і цей номер таким чином розшириться.

- Чи були якісь елементи, які ви зробили вперше?

- Були нюанси. Наприклад, коли я сиджу на перехідному містку і лев повинен через мене перестрибнути. Припустимо, він підходить до мене - і не стрибає. Це страшно, тут краще зійти з містка і відігнати лева тому, щоб почати заново. А коли лев не біжить, а підходить і дивиться - це вже йде не за сценарієм, прокладеному мною. Він непередбачуваний в цей момент, невідомо, чому він зупинився.

Фото: m24.ru/Михаил Сипко

- Один з елементів номера - ви піднімаєте лева на плечах. Скільки важить тварина?

- У мене два таких лева. Один важить близько 200 кілограмів, другий приблизно під 220. Я чергую: спочатку одного беру, потім іншого. Це помітить уважний глядач.

- Як проходили перші репетиції? Чи легко вони погоджувалися на те, щоб їх несли?

- До цього я починаю привчати левенят з дитинства. Одні піддаються, інші ні. Того, який підпускає до себе, починаю вчити, намагаюся робити так, щоб він мені довіряв. Потім піднімаю його просто так, ненадовго. Якщо він дозволяє це, то пролізти і підняти його на плечі - це три секунди. Головне, щоб асистент підгодовував хижака. Один з цих левів може дуже довго на мене висіти - я з ним хоч на вулицю піду. А другий не любить довго перебувати в такому положенні.

Фото: m24.ru/Михаил Сипко

- Помітила, що леви часто огризаються на ваші дії. Це захист?

- Я спеціально їх дражню, щоб публіка побачила, що леви не під транквілізаторами, у них нормальна і здорова реакція.

- Ви не боїтеся? У вас же немає ніякого захисту.

- Я роблю це щодня. Розумію, як вести себе з ними. Якщо сьогодні у когось з підопічних настрій не дуже, зайвий раз не провокую.

- Чи довго готували, шліфували номер?

- Я постійно перебуваю в процесі роботи над ним, покращують майстерність, намагаюся стабілізувати номер до максимальної якості. Він триватиме близько двадцяти хвилин. Взагалі він пов'язаний з небезпекою, починаючи вже з того моменту, коли я заходжу в клітку. Леви перестрибують через мене, я піднімаю тварина на плечах - це дуже близький контакт.

Фото: m24.ru/Михаил Сипко

- Але ви вже досить довго працюєте з цими хижаками, вони звикли до вас за цей час?

- І вони звикли до мене, і я до них звик, але все одно залишається ризик. У будь-який момент тварина може почати вести себе не так, і все не йде не за тією схемою, за якою має. Буває, що леви вередують, загулівают, відчувають погоду. Коли ми приїхали сюди, на них відбилася зміна клімату. Ступінь ризику висока, адже це не роботи, не машини, які не комп'ютери.

- А що ви робите тоді, коли лев починає поводитися не так, як потрібно?

- Я просто чекаю, як він заспокоїться, і на цьому все.


- Ми робили інтерв'ю з дресирувальником Андрієм Дементьєвим-Корніловим , І він сказав, що працює виключно зі слонихами, тому що самці інстинктивно сприймають чоловіка-приборкувача як суперника. А як справа йде з левами?

- Я працюю з самцями, тому що відчуваю і розумію їх. Мені цікаво з ними, вони граціозні, потужні, я відчуваю в них силу - і сам себе одночасно відчуваю сильним. При роботі з дівчатками, напевно, потрібно було б вибрати іншу поведінку. Я для себе спочатку визначив ще сімнадцять років тому, що буду працювати з самцями, я немов вмію їх читати. І що стосується видовищності номера - звірі все з гривами, це здається об'ємно, масштабно, красиво і яскраво. Це африканські леви, ми їх не стрижемо спеціально, і у кожної тварини є своя особливість - у кого-то волосяний покрив більше, у когось менше.

Фото: m24.ru/Михаил Сипко

- Які у них взаємини між собою?

- Вони постійно конфліктують, б'ються, з'ясовують, хто з них крутіший і сильніше. Я намагаюся їх мирити, а сильно конфліктуючі між собою боку тримати один від одного подалі - вони в різних вольєрах, а на арені сидять по різних місцях окружності.

- А хто для них ви - друг, вихователь, ватажок?

- Я їх колега. Я тримаю дистанцію і не намагаюся на них тиснути, тому що якщо буду діяти за тими ж принципами, за якими вони між собою з'ясовують стосунки, то вони будуть зі мною сваритися, а це якраз не потрібно. Якщо відбувається якийсь нюанс, я намагаюся краще пропустити ситуацію, стати трошки м'якше.

Фото: m24.ru/Михаил Сипко

- Але напевно все одно виникають ситуації, коли потрібно бути з ними суворіше. Як не перегнути палицю?

- В цілому дисципліна потрібна тільки для того, щоб вони не билися між собою. А в іншому мені не потрібно її тримати - головне, щоб вона була на арені.

- А до публіки вони як ставляться?

- За стільки років виступів - адекватно, спокійно, рівно. Вони звикли, не бояться гучних звуків. Можуть розгубитися тільки в тому випадку, якщо це новий цирк, незнайоме будівлю.

- Наскільки для них важлива ласка?

- Дуже важлива. Гладиш його - він розуміє, що до нього з душею ставляться; Не прасувати - він починає віддалятися. Чим вони ближче, тим м'якше ставляться до людини. Вважаю, що за характером леви схожі на собак.

сюжети: Інтерв'ю з людьми мистецтва , Персони

Скільки всього тварин працюють з вами?
Чи були якісь елементи, які ви зробили вперше?
Скільки важить тварина?
Як проходили перші репетиції?
Чи легко вони погоджувалися на те, щоб їх несли?
Це захист?
Ви не боїтеся?
Чи довго готували, шліфували номер?
А що ви робите тоді, коли лев починає поводитися не так, як потрібно?
А як справа йде з левами?

Новости