Макро: як вибрати зовнішній жорсткий диск

Природно, просунутих домашніх користувачів, таких старому правилу про те, що «у справжнього хакера системний блок завжди відкритий» проблема вирішиться так само просто, як і раніше - жорсткий диск від'єднується і мчить / везеться туди, куди потрібно, а там, на місці, інший «хакер» швидко підключить його до своєї припасти пилом від постійного спілкування з зовнішнім світом системі. А як бути, якщо корпус відкривати не можна (наприклад, комп'ютер знаходиться в офісі або на гарантії) або якщо кінцевий комп'ютер старий і не підтримує вашу файлову систему? Або якщо вбудований жорсткий диск - системний, і з його вилученням з корпусу робота зупиниться? Або, нарешті, ви просто не вважаєте себе «справжнім хакером»? У такому випадку рекомендуємо вам звернути увагу на зовнішні жорсткі диски, п'ять моделей яких потрапили до нас в тестову лабораторію.

У такому випадку рекомендуємо вам звернути увагу на зовнішні жорсткі диски, п'ять моделей яких потрапили до нас в тестову лабораторію

Зовнішній 3,5 дюймовий диск виглядає по справжньому великим

Перед тим, як читати цей огляд, будь ласка, зверніть увагу на те, як ми вибирали і як тестували жорсткі диски. По-перше, в цій статті розглядаються тільки повнорозмірні, тобто 3,5-дюймові диски - компактні 2,5-дюймові моделі в розрахунок не беруться, тому що їх ємність зазвичай не перевищує 40 Гбайт (в деяких випадках доходить до 80), а отже, призначені вони зовсім для інших цілей (до речі, в самий найближчий час огляд таких дисків з'явиться на сторінках Zoom).

По-друге, ми не ставили собі за мету провести повномасштабне дослідження всіх присутніх на ринку моделей за всіма технічними характеристиками. Головне завдання цього огляду - познайомити читача з тим, які бувають жорсткі диски, скільки вони коштують, що вміють, і на що варто звернути увагу при їх купівлі.

Тому тут розглядається лише п'ять моделей, зате кожна з них представляє, на наш погляд, свій сегмент ринку. Відповідно, ми не стали захоплюватися складанням десятків таблиць і діаграм з порівняльними характеристиками різних тестових програм - зокрема, тому що, як показує практика, результати можуть досить сильно відрізнятися в кожній програмі, а шукати «найкращу достовірну» ми не стали. Крім того, як вже було сказано вище, диски різні і за обсягом, і за ціною, і за призначенням, тому прямими конкурентами одна одній не є, а значить і порівнювати їх однаково не має великого сенсу. На цьому вступну частину можна сміливо закінчити і приступити до головного.

Отже, для нашого тестування ми вибрали п'ять моделей від чотирьох іменитих виробників - LaCie, Maxtor, Seagate і Western Digital. Причому «честь» останнього захищають відразу два диска - настільно різні за призначенням, що ні про яку «внутрішньої конкуренції» і говорити не доводиться. З них і почнемо.

Western Digital Media Center - не обсягом єдиним

Власне, просто зовнішнім диском цей пристрій назвати складно, так як крім зберігання 250Гб інформації, WD Media Center вміє ще й читати карти флеш-пам'яті (CompactFlash типів I і II, Hitachi Microdrive, SmartMedia, Memory Stick, Memory Stick PRO, Secure Digital Card і MultiMedia Card), а також забезпечений хостом USB 2.0, причому один з роз'ємів виведений на передню панель. Природно, через це додаткового функціоналу даний диск є найбільшим, найважчим і найдорожчим в огляді.

Природно, через це додаткового функціоналу даний диск є найбільшим, найважчим і найдорожчим в огляді

Передня панель Media Center виглядає незвично

Втім, кажучи про його ціну, слід пам'ятати, що з неї можна сміливо віднімати вартість двох пристроїв: карт-рідера і USB-концентратора. Кому це все потрібно: наприклад власникам ноутбуків, що не має ні того, ні іншого. В цьому випадку WD Media Center може стати гідною альтернативою порту-реплікатора: прийшовши додому з роботи, підключаємо ноутбук в диску і відразу ж отримуємо в своє розпорядження весь «домашній» мультимедійний контент (фільми, музику, фотографії і т.д.), який в офісі буде тільки відволікати від трудової діяльності, так і немає зараз ноутбуків з дисками такого обсягу. Крім того, з'являються два «домашніх» органу управління лептопом - USB-миша і клавіатура, стаціонарно підключені до WD Media Center, при цьому всі інші USB-роз'єми на ноутбуці залишаються вільними.

На задній панелі диска розмістилися всі роз'єми

Стане в нагоді оснащення WD Media Center і власникам настільних ПК - наприклад, при поході в гості до друзів, які не мають карт-рідера (шкода тільки, що для того, щоб переписати інформацію з карти пам'яті на диск знадобиться ПК), при нестачі USB-портів на корпусі ПК або їх відсутності на передній панелі і т.д. і т.п.

Правда, купуючи WD Media Center, слід врахувати, що всі перераховані вище можливості справедливі тільки тоді, коли диск з'єднаний з ПК через інтерфейс USB - при підключенні через Fire-Wire ні карт-рідер, ні USB-хост не працюють. Зате якщо підключити WD Media Center до ПК, використовуючи одночасно обидва інтерфейсу, то вінчестер буде працювати, використовуючи Fire-Wire (тобто швидше, ніж по USB), а все інше - по USB.

Що ж стосується технічних можливостей самого жорсткого диска, то вони нічим не поступаються традиційним моделям - 250 Гбайт дискової пам'яті, швидкість обертання дисків 7200 об. / Сек, 8-мегабайтний кеш, підтримка інтерфейсів USB і Fire-Wire. У числі інших особливостей - роз'єм замка Кенсінгтона на задній панелі і цілих три кнопки на передній панелі: безпечного включення / виключення живлення і подвійна кнопка резервного копіювання (дає змогу вибрати автоматичне архівацію даних або архівацію за запитом).

переваги:

  • Широкий набір додаткового функціоналу
  • Відносно невисока ціна
  • Нозможность горизонтальною і вертикальною установки
  • недоліки ::

  • Велика маса і габарити
  • Невисокі результати в тестах
  • "Лист 2"

    Western Digital Extreme Edition - простий, красивий, молодіжний

    Другий пристрій компанії WD є якщо не повну протилежність медіа-центру, то, у всякому разі, орієнтоване зовсім на інший сегмент ринку. І якщо, тестуючи попередню модель, ми оцінювали її в першу чергу з точки зору ціна / функціонал, то до WD Extreme Edition цей підхід практично непридатний. Справа в тому, що цей жорсткий диск вміє всього дві речі - зберігати дані і ... радувати око своїм зовнішнім виглядом. Описувати прозорий пластиковий корпус з червоно-синім підсвічуванням, так само як і міркувати про те, красиво це чи ні, ми не будемо - все видно на фотографіях. Єдине, що варто відзначити - так це те, що WD Extreme Edition ідеально підійде власникам таких же корпусів ПК - прозорих і незвичайних.

    Прозорий жорсткий диск виглядає дуже стильно

    З технічної ж точки зору це добротний «середнячок» - підключення до ПК може здійснюватися як через USB, так і за допомогою Fire-Wire, а швидкість обертання шпинделя, обсяг диска і кеш аналогічні WD Media Center - 7200 об. / Хв, 250 Гбайт і 8 Мбайт відповідно. Ніяких кнопок і перемикачів (ні архівування, ні навіть включення) на диску немає.

    При цьому якщо відсутність можливості «бекапа в одне натискання» цілком виправдано, з огляду на «молодіжну» (читай - домашньо-розважальну) спрямованість диска, то щодо необхідності вимикача можна посперечатися. Справа в тому, що оскільки диск - зовнішній, то навряд чи він буде системним, а значить, необхідності в постійному доступі до нього немає. Відповідно, працюючи, скажімо, в офісних або інших програмах з внутрішнього, основного диска, зовнішній буде крутитися в холосту, марно витрачаючи електроенергію і зменшуючи свій ресурс, оскільки кожен раз вмикати-вимикати його з розетки - справа клопітка і невдячна. Також немає у WD Extreme Edition і таких необов'язкових, але приємних аксесуарів, як замок Кенсінгтона і підставка для вертикальної установки.

    Вимикача живлення на задній панелі у WD Extreme Edition немає

    переваги:

  • незвичайний дизайн
  • Висока швидкість читання
  • недоліки:

  • Відсутність клавіш вимикання та архівування
  • Тільки горизонтальне розташування
  • Maxtor OneTouch II - швидкий, стильний і ... важкий

    Беручи до рук цей диск, відразу стає зрозуміло, що перед нами - серйозне виріб універсального призначення, яке буде однаково доречно виглядати як на корпусі домашнього «геймерского» ПК, так і на столі у технічно просунутого начальника великий організації. Причому основний акцент тут потрібно робити саме на «просунутість», оскільки головна відмінність Maxtor OneTouch II від всіх інших тестованих дисків - вдвічі більший буфер пам'яті: не 8, а цілих 16 Мбайт.

    Причому основний акцент тут потрібно робити саме на «просунутість», оскільки головна відмінність Maxtor OneTouch II від всіх інших тестованих дисків - вдвічі більший буфер пам'яті: не 8, а цілих 16 Мбайт

    Над зовнішнім виглядом Maxtor дизайнери попрацювали

    Як це позначається на швидкості доступу видно з результатів тестів: швидкість читання практично не відрізняється від 8-мегабайтних моделей, але запис відбувається трохи швидше. Судити про те, чи варті зайві зекономлені секунди зайвих витрачених доларів (ціна диска якщо і завищена, то дуже не набагато, і не факт, що виключно через велику буфера) - справа покупців, однак загальне враження від Maxtor OneTouch II у нас залишилося вкрай приємне, і саме цей диск ми можемо рекомендувати для покупки тим, у кого немає яких-небудь особливих вимог до такого роду пристроїв і до їх зовнішнім виглядом.

    Плюсів у це моделі досить: можливість як горизонтального, так і вертикального зберігання (на спеціальній підставці, що йде в комплекті), стильний сріблястий корпус, клавіша апаратного виключення на задній панелі і швидкого архівування на передній, роз'єм замка Кенсінгтона і підтримка двох інтерфейсів підключення до ПК . З мінусів можна відзначити хіба що солідну вагу, майже не поступається набагато більш функціональним WD Media Center - витрати міцного металевого корпусу.

    переваги:

  • елегантний дизайн
  • Великий обсяг буфера
  • Гарне співвідношення ціна / функціонал
  • Висока швидкість запису
  • недоліки:

  • Велика вага
  • незручна підставка
  • Seagate USB / FireWire Hard Drive - з доробком на майбутнє

    Головною особливістю цього зовнішнього диска є його дуже незвичайний форм-фактор - квадратний, із згладженими кутами, рясними вентиляційними отворами і можливістю як горизонтальної, так і вертикальної (за допомогою підставки) установки. При цьому, незважаючи на те, що підставка виконана краще, ніж у всіх інших «конкурсантів» (вона щільно кріпиться до дна і не відвалюється при перенесенні, як, скажімо, у Maxtor), на наш погляд, вибравши цей диск, краще розташовувати його горизонтально. Справа в тому, що за допомогою спеціальних пазів на обох сторонах корпусу кілька таких дисків можна об'єднати в «вежу», створивши у себе вдома майже справжнє сховище даних.

    Справа в тому, що за допомогою спеціальних пазів на обох сторонах корпусу кілька таких дисків можна об'єднати в «вежу», створивши у себе вдома майже справжнє сховище даних

    Диск Seagate скидається на літаючу тарілку

    Мабуть, з тієї ж причини, ємність диска не 250, а всього 200 Гбайт - напевно, щоб зручніше було розраховувати обсяг кожного елемента масиву. Але це жарт, а в усьому іншому Seagate найближче до Maxtor OneTouch II - стильний зовнішній вигляд, придатність практично до будь-якого використання (вдома або в офісі), кнопки включення і архівування тощо Правда, є у Seagate і ще одна перевага перед конкурентом - завдяки пластиковому корпусу диск помітно легше, а, якщо вірити розробникам, то і надійніше (через застосування особливо міцних матеріалів).

    переваги:

  • Можливість стикування декількох дисків
  • Легкий пластиковий корпус
  • Гарне співвідношення ціна / функціонал
  • зручна підставка
  • недоліки:

  • Обсяг 200, а не 250 Гбайт
  • "Лист 3"

    LaCie Mobile Hard Drive - '' Design by FA Porsche ''

    Цей підзаголовок - повна назва нашого п'ятого, самого незвичайного (в порівнянні з іншими) учасника тестування. І, поспілкувавшись з даними диском тривалий час, візьмемо на себе сміливість стверджувати, що ця назва повністю відображає позиціонування пристрою на ринку.

    Найкрасивіший зовнішній диск - LaCie

    Судіть самі: зовнішній диск ємністю 80 Гбайт, швидкістю обертання шпинделя 4200 об. / Хв, буфером 2 Мбайт і відсутністю Fire-Wire інтерфейсу коштує дорожче, ніж більш швидкі і функціональні 250-гігабайтні моделі інших виробників. Однак це зовсім не означає, що LaCie Mobile Hard Drive є невиправдано дорогим аутсайдером нашого тестування. Навпаки, саме його, хотілося залишити у себе якомога довше - з різних причин.

    Навпаки, саме його, хотілося залишити у себе якомога довше - з різних причин

    Незважаючи на красу, роз'ємів у LaCie менше всіх

    Справа в тому, що цей продукт є іміджевим, і співвідношення ціна / функціонал може бути застосовано до нього в найменшій мірі, і то якщо тільки для визначення місця серед собі подібних. Але таких серед інших чотирьох дисків не знайшлося - всі вони, за винятком LaCie, є чудові зразки сучасних носіїв інформації, доречних кожен в своєму класі. LaCie Mobile Hard Drive не такий. І не за один тільки логотип дизайнерського ательє Фердинанда Порше переплачує покупець - цим диском, як і будь-яким іншим пристроєм, відповідним під визначення «іміджевий» просто дуже приємно (і престижно) володіти: розглядати, брати в руки, переносити (вага диска складає всього 200 г) і т.д.

    При цьому, незважаючи на явну слабкість у порівнянні з іншими дисками номінальними параметрами в тестах LaCie Mobile Hard Drive показав себе дуже непогано, а в ряді випробувань і зовсім виявився лідером (див. Таблицю).

    Правда, 80 Гбайт, як не крути - це небагато, і, якщо при виборі зовнішнього диска для вас критичний саме його обсяг, краще звернути увагу на продукцію інших виробників або інші моделі LaCie (в числі яких є і пристрої об'ємом lf; t 1, 6 Тбайт). Правда, вартість їх при інших рівних помітно вище - як то кажуть, положення зобов'язує.

    переваги:

  • Дизайн Porshce
  • Легкий і компактний корпус
  • Висока (з урахуванням слабких номінальних параметрів) швидкість роботи
  • недоліки:

  • Найгірше співвідношення ціна / функціонал
  • Відсутність практично всіх додаткових функцій і інтерфейсів
  • Що в підсумку

    П'ять великих зовнішніх жорстких дисків.

    МодельЦіна $НедолікиПеревагиLaCie300

    Висока ціна, відсутність доп. функцій Дизайн, невеликі вага і розміри, хороша швидкість Seagate 230 Обсяг 200Гб Легкий корпус, зручна підставка Maxtor OneTouch II 280 Велика вага, незручна підставка Дизайн, великий буфер, висока швидкість запису WD Extreme Edition 300 Немає швидких клавіш, тільки горизонт. розташування Швидке читання, дизайн WD Media Center 400 Велика вага, низькі результати Доп. функції, вертикальна установка Джерело: ZOOM.CNews

    Якщо спробувати підвести підсумки нашого міні-дослідження, то вироблені на їх основі рекомендації будуть виглядати наступним чином:

    Перше. При виборі слід максимально повно представити собі, для чого буде використовуватися пристрій:

  • як часто його планується транспортувати
  • чи буде проводиться (якщо так, то як часто) архівування системи
  • наскільки важлива збереження збережених на диску даних
  • чи збираєтеся ви нарощувати дисковий масив за рахунок інших зовнішніх дисків
  • по якого інтерфейсу буде проводитися підключення диска до ПК
  • Виходячи з усього цього, ви не будете переплачувати за непотрібні інтерфейси, компактність і ін. Функціонал, або, навпаки, не опинитеся в ситуації, коли потрібна функція виявиться недоступною.

    Зовнішній жорсткий диск може бути і великим і маленьким

    Друге. Постарайтеся оцінити ваші вимоги до обсягу диска і швидкості його роботи - наприклад, якщо диск буде використовуватися вдома, і в основному для перенесення мультимедіа-інформації при поході в гості, то слід вибрати недорогу модель з оптимальним співвідношенням обсяг диска / ціна. Якщо ж носій буде використовуватися для частого архівування великих обсягів даних, то цілком можливо, що має сенс переплатити за швидшу модель зі спеціальною Backup-клавішею і ПО.

    Третє. Подумайте, хто і де буде використовувати диск - WD Extreme Edition на столі в офісі буде виглядати не менш безглуздо, ніж LaCie Mobile Hard Drive біля відкритого системного блоку в студентському гуртожитку. Крім того, недосвідченому користувачу наявність додаткових функцій не тільки не стане в нагоді, але може навіть зашкодити - наприклад, при випадковому їх використанні.

    Четверте. Нарешті, вирішите, чи потрібен вам саме 3,5-дюймовий зовнішній жорсткий диск: в ряді випадків дешевше і розумніше буде покупка флеш-накопичувача (якщо звичайний обсяг яку переносять інформації не перевищує 1 Гб), 2,5-дюмового диска (в разі якщо головне - компактність і обсяг даних не перевищує 5-20 Гб) або пише DVD-приводу (в тому випадку, якщо потреба що-небудь перенести виникає не частіше разу на місяць).

    Зведена таблиця результатів тестів і технічних характеристик

    НазваLaCie Seagate Maxtor OneTouch II Western Digital Extreme

    Edition Western Digital Media Center Загальна інформація Ємність, Гбайт 80 200 250 250 250 ШВИДКІСТЬ, об / хв 4200 7200 7200 7200 7200 Кеш, Мбайт 2 8 16 8 8 інтерфейси USB 2.0 USB 2.0, Fire- Wire USB 2.0, Fire-Wire USB 2.0, Fire-Wire USB 2.0, Fire-Wire Кнопка включення є є є немає є Форм-фактор гориз. гориз. / Верт. гориз. / Верт. гориз. гориз. / Верт. Кнопка Backup немає є є немає є Захисний замок Kensington немає немає є немає є Ціна ($) 300 230 280 300 400 Номінальні характеристики (заявлені виробником) Середній час очікування, мс н / д н / д н / д 4,2 4,2 час пошуку при зчитуванні (середнє), мс 12 н / д 9 8,9 8,9 Швидкість передачі на послідовній шині USB 2.0, макс, Мбіт / с 480 480 480 480 480 Швидкість передачі на послідовній шині 1394a, макс, Мбіт / с немає 400 400 400 400 Габарити Розмір (ДхШхВ), см 12,9х7,6x1,7 18,1х16,5х5,7 21x14x4,1 21,9х15,4х4,4 24х15,4х4,4 - 5,6 Вага, кг. 0,2 1,2 1,38 н / д 1,45 Тести ZOOM (середній час, до с.) Запис / читання 1 файлу об'ємом 697 Мб 78/27 52/42 39/36 52/27 58/52 Запис / читання 186 файлів загальним обсягом 695 Мб 28/36 72/56 44/43 101/36 62/94 Тести SiSoft Sandra 2004.8.9.131 буферізірованний зчитування, Мбайт / сек 22 17 12 26 14 Послідовне зчитування, Мбайт / сек 27 18 20 26 14 Випадкове зчитування, Мбайт / сек 20 16 17 20 13 буферізірованний запис, Мбайт / сек 22 23 26 24 20 Послідовна запис, Мбайт / сек 26 22 26 24 20 випадковий запис, Мбайт / сек 24 21 26 24 20 Середній час доступу, Мбайт / сек 13 8 10 11 11 Індекс диска, мс 25 18 20 25 15

    Іван Сергєєв

    А як бути, якщо корпус відкривати не можна (наприклад, комп'ютер знаходиться в офісі або на гарантії) або якщо кінцевий комп'ютер старий і не підтримує вашу файлову систему?
    Або якщо вбудований жорсткий диск - системний, і з його вилученням з корпусу робота зупиниться?
    Або, нарешті, ви просто не вважаєте себе «справжнім хакером»?

    Новости