Найпотужніше виверження вулкана за останні 2,5 мільярда років назвали вчені

На території сучасної Коста-Ріки майже 90 мільйонів років тому відбувалися найпотужніші і спекотні виверження вулканів. Їх лава була настільки ж гарячою, як первинна матерія Землі. На території сучасної Коста-Ріки майже 90 мільйонів років тому відбувалися найпотужніші і спекотні виверження вулканів

Фото: AP

Як вчені розповідають в статті, опублікованій в журналі Nature Geoscience , Це були супер-гарячі версії потоків лави, які сьогодні можна побачити поруч із вулканами на Гаваях.

"Однак у них є відмінність: через високу температуру вони були розжарені до краю, а не до червоного, і текли по поверхні планети, більше схожою на Венеру, ніж на сучасну Землю", - розповідає Естебан Гейзел (Esteban Gazel) з Технологічного коледжу Вірджинії в Блексбурзі (США).

Два з половиною мільярди років тому Земля була набагато гарячіша, ніж сьогодні, завдяки залишковим тепла формування Сонячної системи і розпадів радіоактивних елементів в її породах.

У той час хімічний склад порід і лави був зовсім іншим, ніж сьогодні. Та й виверження вулканів та інші явища геологічної активності відбувалися тоді набагато частіше.

Сліди цих первинних порід землі геологи шукають давно. Завдяки їм можна дізнатися, як виглядала планета в перші епохи свого життя, як вона сформувалася і як виникли інші планети Сонячної системи.

Поклади цих порід, так звані коматіти, досить часто знаходять в надрах найдавніших тектонічних плит і континентів Землі. Не так давно геологи були впевнений, що вони не зустрічаються у відкладеннях, що сформувалися пізніше, ніж 2,5 мільярда років тому, так як на той час мантія і кора Землі стали занадто "холодними" для формування цих порід.

Однак Гейзел і його команда змогли виявити в містечку Тортугаль на тихоокеанському березі Коста-Ріки поклади порід, які є коматітамі або сформувалися в схожих умов не 2,5 мільярда, а всього 90 мільйонів років тому, в епоху динозаврів.

У ті далекі часи вся Центральна Америка і Карибський басейн представляли собою зону геологічної активності, в якій формувалися сучасні острова Карибського моря і Мексиканської затоки, а також острів Галапагосв Тихому океані. Ці ж процеси, як заявляють учені, привели до виходу на поверхню Землі незвично гарячих лав, чия температура перевищувала 1700 ° градусів Цельсія.

Цю версію підтверджує і незвичайний мінеральний склад вулканічних відкладень в районі Тортугаль, в породах яких присутній незвично багато магнію - елементу, чия частка в породах дуже сильно залежить від температури їх формування. Як правило, чим гаряче була магма, тим більше магнію міститиметься в її скам'янілих слідах, і найбільше магнію міститься в архейських коматітах.

Нагадаємо, нещодавно геофізики дізналися, в чому криється секрет Ключевський вулканом. Під час досліджень їм вперше вдалося встановити, що перед виверженням кожного з вулканів спочатку відбувається активізація глибинного магматичного вогнища, а потім - длінноперіодние землетрусу.

Завдяки отриманим даним фахівці тепер зможуть передбачити нові виверження, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature GeoScience.

Новости