Норд Експерт - незалежна експертиза в Архангельську • Прийом-здача об'єктів нерухомості

  1. Прийом-здача об'єктів нерухомості

<Назад

Прийом-здача об'єктів нерухомості

Здача-приймання виконаних робіт здійснюється в порядку, встановленому законом і договором будівельного підряду. У випадках, коли замовником за договором виступала державна організація або будівництво велося повністю або частково за рахунок бюджетних асигнувань, здача-приймання робіт проводиться в два етапи: спочатку об'єкт приймається робочою комісією, сформованою замовником і підрядником за участю проектувальника і представників уповноважених державних органів, а потім - державною приймальною комісією.
Стадія здачі-приймання виконаних робіт відповідно до ЦК РФ передбачає для кожної зі сторін певні обов'язки.
Обов'язок по організації і проведенню приймання результату робіт покладається на замовника. Замовник повинен забезпечити участь в приймальній комісії представників відповідних органів і зацікавлених організацій, виділити обслуговуючий персонал, забезпечити об'єкт необхідною енергією. Приймання закінченого будівельного об'єкту повинна бути організована замовником в гранично короткий термін після отримання від підрядника повідомлення про готовність результатів будівельних робіт до здачі. Прострочення замовника з прийманням об'єкта, по-перше, переносить на нього ризик випадкової загибелі результату робіт і, по-друге, дає підряднику право вимагати відшкодування понесених збитків.
Нерідко приймання результатів робіт повинні передувати попередні випробування експлуатаційних якостей збудованого об'єкта (перевірка роботи механізмів, вузлів, агрегатів і т.д.). В цьому випадку приймання об'єкта здійснюється тільки при позитивному результаті попередніх випробувань.
Здача-приймання об'єкта оформляється спеціальним актом, який підписується обома сторонами, а також представниками уповноважених державних органів. Відмова сторони від підписання акту здачі-приймання не виключає оформлення здачі об'єкта. Про це в акті робиться особлива позначка, і акт підписується іншою стороною. Такий односторонній акт здачі або приймання результату роботи має юридичну силу до тих пір і остільки, поки і оскільки за позовом іншого боку він не визнаний судом недійсним.
Найчастіше на практиці від підписання акта приймання об'єкта відмовляється замовник. Його відмова від прийняття об'єкта обгрунтований лише тоді, коли їм виявлено такі недоліки, які виключають можливість використання результату робіт для вказаної в договорі мети та не можуть бути усунені підрядником або замовником.


Але як визначити істотність і самі недоліки? Наші фахівці зможуть допомогти кожній із сторін правильно оформити акт прийому-передачі та проконсультувати про налічііотсутствіі недоліків в роботі.

Але як визначити істотність і самі недоліки?

Новости