Покупки на Aliexpress, ebay, Amazon і митниця | VXZone.com

  1. Покупки на Aliexpress, ebay, Amazon і митниця | VXZone.com Купуючи товари товари на китайській майданчику...
  2. Способи проходження процедури митного оформлення
  3. Особливості роботи митних служб деяких країн
  4. Україна
  5. Казахстан
  6. Білорусь
  7. Узбекистан
  8. варіанти доставки
  9. Особливості роботи в Росії кур'єрських служб UPS, FedEx, DHL
  10. FedEx
  11. UPS
  12. DHL
  13. Порівняння умов доставки комерційними службами
  14. додаткова інформація
  15. Поради любителям інтернет-шопінгу
  16. Покупки на Aliexpress, ebay, Amazon і митниця | VXZone.com
  17. Основні поняття
  18. Способи проходження процедури митного оформлення
  19. Особливості роботи митних служб деяких країн
  20. Україна
  21. Казахстан
  22. Білорусь
  23. Узбекистан
  24. варіанти доставки
  25. Особливості роботи в Росії кур'єрських служб UPS, FedEx, DHL
  26. FedEx
  27. UPS
  28. DHL
  29. Порівняння умов доставки комерційними службами
  30. додаткова інформація
  31. Поради любителям інтернет-шопінгу
  32. Покупки на Aliexpress, ebay, Amazon і митниця | VXZone.com
  33. Основні поняття
  34. Способи проходження процедури митного оформлення
  35. Особливості роботи митних служб деяких країн
  36. Україна
  37. Казахстан
  38. Білорусь
  39. Узбекистан
  40. варіанти доставки
  41. Особливості роботи в Росії кур'єрських служб UPS, FedEx, DHL
  42. FedEx
  43. UPS
  44. DHL
  45. Порівняння умов доставки комерційними службами
  46. додаткова інформація
  47. Поради любителям інтернет-шопінгу

Покупки на Aliexpress, ebay, Amazon і митниця | VXZone.com

com

Купуючи товари товари на китайській майданчику Aliexpress, аукціоні ebay і в інтернет магазинах Китаю, США та Європи Ви можете час від часу стикатися з митною службою країни, де проживаєте. Митна служба займається тим, що переглядає всі вхідні і вихідні з країни поштові відправлення, перевіряє їх вміст на відповідність законодавству. У кожній країні існує список товарів заборонених до ввезення або вивезення. Також митна служба займається тим, що перевіряє поштові відправлення на предмет необхідності сплати митних зборів. Мито, якщо є необхідність в її сплату, завжди сплачується одержувачем, в країні куди приходить товар, тобто якщо Вам надіслали товар з США в РФ, то мито необхідно платити в РФ.

Купівля на Aliexpress або ebay, як і в інших інтернет-магазинах США, Європи, Китаю - безумовно економія коштів і задоволення, але завжди необхідно пам'ятати про митні нюансах. Ми розглянемо законодавство Російської Федерації, Білорусі, Казахстану, України та Узбекистану в частині отримання товарів у міжнародних поштових відправленнях (МПВ) фізичними особами для особистого використання.

Основні поняття

Митна служба - це державний орган, який займається контролем переміщення через кордон товарів, речей та інших предметів, що виробляє митне оформлення і стягують митні збори. Контроль вантажів здійснюється не тільки з метою з'ясування необхідності стягнення мита, але і з метою визначення відповідності вмісту з чинним законодавством.

Митне оформлення - виконання необхідних процедур, пов'язаних з документуванням проходження через митний кордон товарів, речей тощо. Митне оформлення міжнародних поштових відправлень здійснюється в місцях міжнародного поштового обміну (ММПО) в країні одержувача. Проходження вантажем ММПО відбивається в його статусі (для реєстрованих поштових відправлень).

Наприклад, в Росії налічується 24 пункту МПО. Їх завантаженість сильно розрізняється залежно від популярних транспортних маршрутів. Велика частина відправлень припадає на ММПО розташовані, крім столиці, в містах Санкт-Петербург, Новосибірськ, Брянськ, Оренбург і Самара.

Мито - спеціальний податок, що справляється з одержувача митною службою при необхідності.

Оціночна вартість - вартість товару в грошовому еквіваленті, що визначається при оформленні поштового відправлення. Оціночна (заявлена) вартість визначається або відправником, або співробітником митниці.

Міжнародне поштове відправлення (МПО) - невеликий пакет або посилка, що доставляються до місця призначення потових оператором.

Безмитний ліміт - норматив по вартості або вазі вантажу, що дає право на безмитне проходження митного кордону. Розмір ліміту в поштових відправленнях та методика розрахунку митних платежів зазвичай не залежать від виду поштового оператора або служби доставки (крім республіки Білорусь, де всі нормативи посилені).

Митний союз (в рамках Евразійного економічного співтовариства) - союз Росії, Казахстану і Білорусі, що має на увазі єдину митну територію, єдиний митний тариф та інші єдині заходи митного регулювання.

Способи проходження процедури митного оформлення

Митне оформлення може здійснюватися кількома способами, в залежності від способу доставки, відповідності вантажу митним нормам тощо.

  1. Поштовим оператором. У разі пересилання відправлення державним поштовим оператором усіх формальностей, пов'язані з проходженням митного кордону, на території РФ залагоджує ФГУП «Пошта Росії». Якщо потрібно сплата мита, то до посилці просто додається повідомлення про її сумі, яка буде стягнена з адресата при отриманні ним посилки в поштовому відділенні.
  2. Кур'єрською службою. Якщо доставка поштового відправлення здійснюється комерційною службою і при цьому відправлення відповідає встановленим нормативам, організацію митного оформлення кур'єрська служба бере на себе. У тих випадках, коли кур'єрська служба не володіє правом працювати з МПО, за митне оформлення стягується комісія.
  3. Особисто одержувачем. При виникненні необхідності додаткової сплати митних зборів кур'єрська служба може звернутися до одержувача для виконання всіх формальностей.
  4. Митним брокером. У спірних випадках обов'язки врегулювання відносин між одержувачем і митною службою бере на себе посередник - митний брокер. За його роботу стягується відповідна комісія (10% від суми мита і більше). Нерідко до послуг брокера вдаються кур'єрські служби, які не мають офіційного права працювати з міжнародними поштовими відправленнями (TNT, UPS, DHL і ін.). В цьому випадку до розрахункової митного збору додається ще й ПДВ. Клієнт служби має право відмовитися від брокерських послуг і оформити митні документи самостійно.

Перед тим, як робити покупки на ebay, Amazon, Aliexpress в обов'язковому порядку перевірте чи не потрапляє ваш товар в категорію заборонених для пересилання. В іншому випадку ви ризикуєте тим, що посилка буде повернена продавцю.

Особливості роботи митних служб деяких країн

російська Федерація

Росія входить до складу Митного Союзу ЄврАзЕС, отже, правила пересилання міжнародних поштових відправлень регламентуються відповідним документом, який називається «Угода про порядок переміщення фізичними особами товарів для особистого користування через митний кордон Митного союзу» (далі - Угода). В Угоді прописані і нормативи безмитних пересилань.

Зокрема, обмеження за оціночною вартістю вантажів, призначених для особистого користування, становить 500 євро за один календарний місяць, а обмеження по загальній вазі отриманих відправлень за той же період - 31 кг.

Отже якщо оціночна вартість посилки менше 500 євро, а вага менше 31 кіло фізична особа - одержувач звільняється від сплати будь-яких мит або інших платежів.

У разі перевищення ліміту по вартості або вазі стягується мито. Якщо перевищена вартість: 30% від суми в частині перевищення, якщо перевищено вагу: 4 євро за 1 кг понадлімітної маси.

Перевищення ліміту по вартості зазвичай обходиться набагато дорожче, ніж перевищення по вазі.

Розрахунок дуже простий:

Вага посилки 30 кг, вартість 2000 євро. Величина мита: (2100-500) x 30% = 1100 x 0.3 = 480 євро.

Вага посилки 35 кг, вартість 400 євро. Величина мита: (35-31) х 4 = 16 євро.

У разі якщо перевищені одночасно і вага і вартість, то вираховуються обидва показники і до оплати береться велика сума.

Оплата мит здійснюється в рублях за курсом ЦБ на день оплати, в поштовому відділенні при отриманні посилки.

На сьогоднішній день немає механізму (бази даних), який здійснював би контроль за кількістю і вартістю поштових відправлень отриманих одінм фізичною особою в один календарний місяць. Тому підсумовується лише вартість і вагу ваших посилок потрапили в один день до одного митного інспектора (таке потрапляння вкрай малоймовірно, але все ж не варто виключати).

При нарахуванні мита є деякі винятки. Стосуються вони товарів, які не підпадають під визначення для «особистого користування» (це солярії, медична апаратура і меблі, ігрові автомати, обладнання для фотолабораторій, двигуни внутрішнього згоряння і т.д., повний список доступний на сайті ФТС ), А також, т.зв. «Неподільних товарів».

Якщо говорити про відправленнях на адресу юридичних осіб, то обмеження по вартості також становить 200 євро - в цьому випадку вантаж митом не обкладається.

Починаючи з 01.07.2010, були встановлені єдині ставки митних платежів незалежно від організації, що здійснює доставку, тому в сфері митного оформлення правила для Пошти Росії і кур'єрських служб практично однакові. Незважаючи на це, кожна компанія має перелік власних умов і обмежень по роботі з доставкою в Росію міжнародних поштових відправлень.

З лютого 2014 року ФТС Росії змінила свої вимоги до оформлення бездокументарну вантажів. Тепер крім паспортних даних вантажоодержувача необхідно прикласти до вантажу договір на надання брокерських послуг зі службою доставки і комерційний інвойс з точним описом вмісту вантажу. При цьому митні інспектори залишають за собою право запросити додаткову інформацію або ще які-небудь документи.

Україна

В Україні регламентує документом для митного оформлення вхідних відправлень є Митний Кодекс, який вступив в силу в червні 2012 року і закон «Про запобігання фінансової катастрофи» вступив в силу 01.04.2014. Згідно з останнім, ліміт щодо безмитного ввезення становить 150 євро за оціночною вартістю і 50 кг по вазі - для одного одержувача протягом однієї доби.

У разі перевищення зазначених нормативів вантаж обкладається митом у розмірі 10% від понадлімітної вартості товару, до якої додається також 20-відсотковий ПДВ, плюс плата за митне оформлення (близько 40 гривень). Якщо вага вантажу перевищує 100 кг або вартість перевищує 10 000 євро, то до оціночної вартості, що обкладається митом, додається також вартість страховки і доставки відправлення.

Таким чином, можна уявити поточний стан справ у вигляді простої таблиці:

МПО вартістю до 150 євро вагою до 50 кг МПО вартістю від 150 до 10000 євро вагою від 50 до 100 кг МПО вартістю понад 10000 євро вагою понад 100 кг Безмитний ввіз за умови 1 посилки на одного адресата на добу Мито 10% від сверхліміта, ПДВ 20% і оплата митного оформлення відповідно до встановленого тарифу мито згідно оціночної вартості, ПДВ 20%, вартість страховки, доставки та оформлення

Існують окремі категорії товарів, на які передбачений спеціальний акциз або власні норми. Наприклад, посилка з харчовими продуктами не повинна перевищувати за вагою 10 кг, а при пересиланні електронної техніки і засобів зв'язку товарів однакового найменування повинно бути не більше двох, в іншому випадку таке відправлення класифікується як комерційне. Всі перераховані правила дійсні як для державного поштового оператора, так і для комерційних служб експрес-доставки.

Казахстан

Як і Російська Федерація, Республіка Казахстан є членом Митного Союзу і точно в такій же мірі підпорядковується в сфері міжнародних поштових відправлень правилами, які диктує Угодою. Відповідно, для вхідних поштових відправлень на території Казахстану діють такі ж обмеження по вартості і ваги, як в Росії.

Зверніть увагу, що в список товарів, заборонених до ввезення-вивезення в міжнародних поштових відправленнях з території Митного Союзу, входять:

  1. алкогольна продукція і пиво;
  2. будь-які види тютюнових виробів і курильних сумішей;
  3. дорогоцінні камені в будь-якому вигляді і стані, природні алмази, за винятком ювелірних виробів;
  4. рослини в будь-якому вигляді і стані, насіння рослин. >

Білорусь

Незважаючи на те, що республіка Білорусь входить до Митного Союзу, за допомогою федерального митного законодавства вона змогла встановити власні нормативи на вхідні відправлення - куди більш жорсткі, ніж в Росії і Казахстані. Обмеження за оціночною вартістю / вазі з 25 жовтня 2014 року становить 22 євро і 31 кіло для одного одержувача в календарний місяць. Зауважимо, що раніше обмеження при пересиланні службами експрес-доставки істотно відрізнялося і становило 200 євро незалежно від способу доставки (державна або комерційна служба).

Вартість самої доставки в цю суму не включається.

За вхідні відправлення, що перевищують цю норму, стягується мито в розмірі 30% від суми понад ліміт. При цьому мито не повинно бути менше 4 євро на 1 кг ваги вантажу. Якщо вартість посилки перевищує 1000 євро, розмір мита зростає до 60% (але не менше 4 євро за 1 кг).

На будь-яке перевищення нараховується мито в розмірі 30% від нього (і при цьому не менше 4 євро на 1 кг).

Крім того, за кожен випадок індивідуального митного оформлення стягується додатковий збір у розмірі 5 євро. Це актуально в тому випадку, якщо товар доставляється однією з кур'єрських служб - DHL, UPS, FedEx, TNT та ін .: дані відправлення одержувачам доведеться розмитнювати (декларувати) самостійно або із залученням представника митної служби. До дотримання всіх цих формальностей відправлення затримується на пункті митного оформлення, розташованому прямо в аеропорту Мінськ-2 (зберігання товару на пункті теж доведеться оплатити).

Міжнародні відправлення, що доставляються державним поштовим оператором, адресат отримує в поштовому відділенні за місцем проживання.

Узбекистан

У Республіці Узбекистан правила митного оформлення діють відповідно до Митного Кодексу Республіки і Федеральним законом «Про митний тариф», прийнятому ще в 1997 році. Посилки і пакети, оціночна вартість яких не перевищує 1000 доларів США. У разі перевищення стягується мито в розмірі 25% від суми понад ліміт.

варіанти доставки

Тепер розберемо важливе питання, від якого залежать швидкість і спосіб доставки. Міжнародне поштове відправлення (МПО) може бути відправлено адресату двома шляхами:

За допомогою організації, що володіє правом роботи з МПО - міжнародними поштовими відправленнями (по суті звичайної державної поштою) - це американська USPS, німецька Дойчепост, британська Royal mail і кур'єрська EMS, яка працює в багатьох країнах світу. Зазвичай це більш дешеві і тривалі за термінами варіанти доставки. Якщо не потрібно сплата мита, то адресат отримує посилку в місцевому поштовому відділенні, отримавши повідомлення в поштову скриньку.

За допомогою організації не має права роботи з МПО - це служби кур'єрської експрес доставки (DHL, FedEx, UPS.com, TNT та ін.) Вони, як правило, характеризуються більш високими швидкістю і тарифами. Доставка адресату зазвичай здійснюється кур'єром додому, посилці присвоюється індивідуальний номер дозволяє відстежити хід доставки її через інтернет або за допомогою дзвінка на гарячу лінію служби доставки, всі питання, в т.ч. пов'язані зі сплатою мита, вирішуються з одержувачем в телефонному режимі. Також, якщо поштове відправлення підпадає під необхідність сплати митних платежів, зазвичай, додатково стягується комісія за послуги митного брокера.

Особливості роботи в Росії кур'єрських служб UPS, FedEx, DHL

У разі здійснення доставки вашого вантажу в Росію однією з кур'єрських служб слід враховувати конкретні нормативи і правила кожної з них.

FedEx

Безмитний добовий ліміт по оціночної вартості вантажу обмежується сумою в 200 євро. Це означає, що вартість усіх відправлень для одного одержувача в один день не може перевищувати 200 євро (вартість доставки в суму не входить). Існує і місячний ліміт, який обмежений сумою в 500 євро і вагою 31 кг для одного одержувача. Обмеження по вмісту - не більше 5 вкладень одного виду.

У разі перевищення цих норм одержувачу доведеться організовувати митне оформлення вантажу власними силами або через митного брокера. Причому митне оформлення в цьому випадку проводиться виключно в Москві.

Ставка мита стандартна і відповідає встановленій чинним митним законодавством.

Більш докладно в наступній статті: Якщо посилка відправлена ​​до Росії службою доставки FedEx .

UPS

Компанією UPS в Росію пересилаються лише замовлення з дуже обмеженого числа інтернет-магазинів. Службою дозволена пересилання зі спрощеною процедурою митного декларування відправлень, вартість яких разом з вартістю доставки вписується в суму 200 євро і які при цьому не викликають у митних органів питань, які потребують надання додаткових документів. Відправлення, що виходять за ці рамки, підлягають обов'язковому митному декларуванню в індивідуальному порядку. При цьому доставка таких вантажів здійснюється лише в кілька міст Росії: Москви, Санкт-Петербург, Нижній Новгород, Краснодар, Ставрополь, Новоросійськ і Владивосток. Відправлення, адресовані в інші населені пункти і вимагають індивідуального митного оформлення, просто повертаються відправнику, незалежно від того, адресовані вони приватній особі або організації.

Детальніше з умовами пересилки товарів можна ознайомитися на офіційному сайті служби UPS.

DHL

Компанія DHL Express в РФ не доставляє вантажі і поштові відправлення фізичним особам. Однак існує список відомих магазинів, з якими ця служба співпрацює, і замовлення можуть бути переправлені покупцям шляхом експрес-доставки DHL. Ось ці магазини:

  1. Amazon.com
  2. Antonioli
  3. Braccialini
  4. Browns
  5. Cuoieria
  6. CreateSpace
  7. Fashionis
  8. FredPerry.com
  9. Futurart
  10. G & B NegoziOnLine
  11. Generalgood
  12. GetWear
  13. Gherardini
  14. Golden State
  15. Herring Shoes
  16. Hit Gallery
  17. Jimmy Choo
  18. Loropiana
  19. Luisaviaroma
  20. Matchesfashion
  21. Miss Sixty
  22. Mountoberon
  23. Mr Porter
  24. Mytheresa
  25. Net-A-Porter.com
  26. Pierre Balmain
  27. Sam Hober
  28. Schoolwear International
  29. ShopBop.com
  30. The Outnet
  31. Three Floor Fashion

Крім того, до списку можна додати компанію Borderfree (Раніше FiftyOne), що спеціалізується на організації міжнародної доставки товарів з інтернет-магазинів США. Перелік магазинів, які користуються її послугами, опублікування на Офіційному сайті .

Ліміт за вартістю, при якому служба бере на себе митне оформлення посилки, становить 200 євро без вартості доставки. Перевищення цього обмеження тягне за собою необхідність проведення митного оформлення особисто покупцем. Для його проведення потрібно підготувати копії всіх документів, що стосуються пересилання, потім зв'язатися з найближчим офісом DHL і уточнити деталі. Зазвичай потрібна заява, копія паспорта, копії (скріншоти) замовлення, виписка операцій по карті з банку і т.д. Більш детальна інформація доступна в нашій статті: Служба доставки DHL і митниця. Практичні поради . Залежно від регіону процедура оформлення, як і вартість брокерських послуг, відрізняється.

Загальний розмір безмитного ліміту становить 500 євро за вартістю і 31 кг по вазі на одного одержувача за один календарний місяць.

Порівняння умов доставки комерційними службами

Служба доставки Обмеження доставки за оціночною вартістю Митне оформлення Мито Безмитний ліміт До 200 євро Понад 200 євро UPS Понад 200 євро - доставка обмежується декількома містами Здійснюється компанією Здійснюється брокером або вантажоодержувачем Складає 30% від величини сверхліміта за вартістю або 4 євро за кожен кілограм понад вагових норм протягом календарного місяця загальна сума відправлень - не більше 500 євро, загальна вага - не більше 31 кг FedEx Обмеження немає Здійснюється компанією Здійснюється рокером або вантажоодержувачем Складає 30% від величини сверхліміта за вартістю або 4 євро за кожен кілограм понад вагових норм Протягом календарного місяця загальна сума відправлень - не більше 500 євро, загальна вага - не більше 31 кг DHL Тільки з певного списку магазинів, без обмеження Здійснюється компанією Здійснюється брокером або вантажоодержувачем Складає 30% від величини сверхліміта за вартістю або 4 євро за кожен кілограм понад вагових норм протягом календарного місяця загальна сума відправлень - не більше 500 євро, загальний в с - не більше 31 кг

Наведена інформація стосується виключно приватних вантажів, не призначених для комерційної діяльності.

додаткова інформація

В окремих випадках приватні кур'єрські служби можуть стягувати з одержувача плату за індивідуальне митне оформлення, хоча вантаж і по вазі, і за оціночною вартістю вписався в рамки безмитного ліміту. Найчастіше це відбувається з поштовими відправленнями для фізичних осіб, заявленими як некомерційні, тобто містять товари, речі або предмети, призначені виключно для особистого користування. Якщо співробітник митниці оцінює вміст відправлення як призначене для комерційних потреб, то спрощеною процедурою митного оформлення воно вже не підлягає. До такого вантажу застосовується більш високий митний тариф.

Ознаки приватного поштового відправлення, зазвичай вказують на його комерційне призначення:

  • занадто велика кількість товарів одного найменування в посилці;
  • характер товарів (не для побутового використання);
  • частота одержуваних однією особою відправлень з однорідним вмістом.

Поширена помилка покупців через інтернет полягає в тому, щоб домовлятися з продавцем про свідоме заниження оціночної вартості при оформленні посилки. Невідповідність між вмістом посилки і її вартістю майже завжди привертає увагу співробітників митних служб. У разі, якщо вартість товару дійсно невисока, а виглядає він набагато дорожче, необхідно прикласти до посилці відповідні документи, що підтверджують реальну суму, за яку даний товар був придбаний.

Незважаючи на обмеження по кількості відправлень на місяць на одного одержувача (за правилами Митного Союзу), фактично в Росії митні служби не займаються відстеженням такого роду. З великою часткою ймовірності, будь адресат може отримати за місяць кілька поштових відправлень загальною вартістю набагато вище, ніж 500 євро і сумарною вагою понад 31 кг. Однак нормативи ніхто не відміняв, і ризик нарахування митних зборів все одно є.

При проходженні поштовими відправленнями місць міжнародного поштового обміну зазвичай всі посилки з оціночною вартістю понад 5000 рублів відправляються на огляд з метою виявлення товарів, обмежених і заборонених до пересилання або не відповідають опису в супровідних документах.

Список товарів для особистого користування, заборонених до пересилання .

Посилки вартістю менше 5000 рублів проходять огляд вибірково.

Мито сплачується в Росії в рублях за поточним курсом ЦБ РФ.

Поради любителям інтернет-шопінгу

Щоб успішно здійснювати покупки в зарубіжних інтернет-магазинах і не нести при цьому зайвих витрат, слід володіти актуальною інформацією про митні правила вашої країни і нормативах безмитного ввезення, а також орієнтуватися в різних способах доставки поштових відправлень.

Перед тим як зробити покупку на ebay або в будь-якому іншому закордонному інтернет-магазині, безпосередньо перед оформленням замовлення необхідно з'ясувати, які види доставки пропонуються продавцем, і вибрати з них оптимальний з урахуванням вмісту посилки, її ваги та оціночної вартості. Зіставивши всі ці дані з правилами і нормами конкретного поштового оператора або кур'єрської служби, ви можете спрогнозувати ризик нарахування митних зборів на ваше замовлення і припустити його остаточну вартість для вас.

Обов'язково переконайтеся, що вміст вашого замовлення не потрапляє під перелік обмежень і заборон, введених для вашої країни поштовими службами та митними органами. Якщо посилка з інтернет-магазину явно перевищує ліміти безмитного митного оформлення, краще замовляти доставку державним поштовим оператором - в цьому випадку ви просто оплатіть при отриманні митний збір, і вам не доведеться наймати брокера або займатися митними процедурами особисто.

Якщо є така можливість, має сенс домовитися з продавцем про поділ посилки на кілька окремих поштових відправлень. Слід при цьому відправляти їх не всі відразу, а з інтервалом в тиждень-два. Таким чином найлегше уникнути сплати митних зборів.

Кілька товарів одного найменування варто замовляти лише в тому випадку, якщо ви зможете довести їх некомерційну приналежність. Наприклад, якщо у вас троє дітей, то 10 однакових футболок різних розмірів в посилці, в принципі, можна обґрунтувати. А ось 10 шкіряних чохлів для айподов - вже навряд чи.

Одним словом, включивши логіку і здоровий глузд, дотримуючись при цьому правила і норми, встановлені у вашій країні для вхідних поштових відправлень, ви можете сміливо робити вигідні покупки в зарубіжних інтернет-магазинах!

Покупки на Aliexpress, ebay, Amazon і митниця | VXZone.com

com

Купуючи товари товари на китайській майданчику Aliexpress, аукціоні ebay і в інтернет магазинах Китаю, США та Європи Ви можете час від часу стикатися з митною службою країни, де проживаєте. Митна служба займається тим, що переглядає всі вхідні і вихідні з країни поштові відправлення, перевіряє їх вміст на відповідність законодавству. У кожній країні існує список товарів заборонених до ввезення або вивезення. Також митна служба займається тим, що перевіряє поштові відправлення на предмет необхідності сплати митних зборів. Мито, якщо є необхідність в її сплату, завжди сплачується одержувачем, в країні куди приходить товар, тобто якщо Вам надіслали товар з США в РФ, то мито необхідно платити в РФ.

Купівля на Aliexpress або ebay, як і в інших інтернет-магазинах США, Європи, Китаю - безумовно економія коштів і задоволення, але завжди необхідно пам'ятати про митні нюансах. Ми розглянемо законодавство Російської Федерації, Білорусі, Казахстану, України та Узбекистану в частині отримання товарів у міжнародних поштових відправленнях (МПВ) фізичними особами для особистого використання.

Основні поняття

Митна служба - це державний орган, який займається контролем переміщення через кордон товарів, речей та інших предметів, що виробляє митне оформлення і стягують митні збори. Контроль вантажів здійснюється не тільки з метою з'ясування необхідності стягнення мита, але і з метою визначення відповідності вмісту з чинним законодавством.

Митне оформлення - виконання необхідних процедур, пов'язаних з документуванням проходження через митний кордон товарів, речей тощо. Митне оформлення міжнародних поштових відправлень здійснюється в місцях міжнародного поштового обміну (ММПО) в країні одержувача. Проходження вантажем ММПО відбивається в його статусі (для реєстрованих поштових відправлень).

Наприклад, в Росії налічується 24 пункту МПО. Їх завантаженість сильно розрізняється залежно від популярних транспортних маршрутів. Велика частина відправлень припадає на ММПО розташовані, крім столиці, в містах Санкт-Петербург, Новосибірськ, Брянськ, Оренбург і Самара.

Мито - спеціальний податок, що справляється з одержувача митною службою при необхідності.

Оціночна вартість - вартість товару в грошовому еквіваленті, що визначається при оформленні поштового відправлення. Оціночна (заявлена) вартість визначається або відправником, або співробітником митниці.

Міжнародне поштове відправлення (МПО) - невеликий пакет або посилка, що доставляються до місця призначення потових оператором.

Безмитний ліміт - норматив по вартості або вазі вантажу, що дає право на безмитне проходження митного кордону. Розмір ліміту в поштових відправленнях та методика розрахунку митних платежів зазвичай не залежать від виду поштового оператора або служби доставки (крім республіки Білорусь, де всі нормативи посилені).

Митний союз (в рамках Евразійного економічного співтовариства) - союз Росії, Казахстану і Білорусі, що має на увазі єдину митну територію, єдиний митний тариф та інші єдині заходи митного регулювання.

Способи проходження процедури митного оформлення

Митне оформлення може здійснюватися кількома способами, в залежності від способу доставки, відповідності вантажу митним нормам тощо.

  1. Поштовим оператором. У разі пересилання відправлення державним поштовим оператором усіх формальностей, пов'язані з проходженням митного кордону, на території РФ залагоджує ФГУП «Пошта Росії». Якщо потрібно сплата мита, то до посилці просто додається повідомлення про її сумі, яка буде стягнена з адресата при отриманні ним посилки в поштовому відділенні.
  2. Кур'єрською службою. Якщо доставка поштового відправлення здійснюється комерційною службою і при цьому відправлення відповідає встановленим нормативам, організацію митного оформлення кур'єрська служба бере на себе. У тих випадках, коли кур'єрська служба не володіє правом працювати з МПО, за митне оформлення стягується комісія.
  3. Особисто одержувачем. При виникненні необхідності додаткової сплати митних зборів кур'єрська служба може звернутися до одержувача для виконання всіх формальностей.
  4. Митним брокером. У спірних випадках обов'язки врегулювання відносин між одержувачем і митною службою бере на себе посередник - митний брокер. За його роботу стягується відповідна комісія (10% від суми мита і більше). Нерідко до послуг брокера вдаються кур'єрські служби, які не мають офіційного права працювати з міжнародними поштовими відправленнями (TNT, UPS, DHL і ін.). В цьому випадку до розрахункової митного збору додається ще й ПДВ. Клієнт служби має право відмовитися від брокерських послуг і оформити митні документи самостійно.

Перед тим, як робити покупки на ebay, Amazon, Aliexpress в обов'язковому порядку перевірте чи не потрапляє ваш товар в категорію заборонених для пересилання. В іншому випадку ви ризикуєте тим, що посилка буде повернена продавцю.

Особливості роботи митних служб деяких країн

російська Федерація

Росія входить до складу Митного Союзу ЄврАзЕС, отже, правила пересилання міжнародних поштових відправлень регламентуються відповідним документом, який називається «Угода про порядок переміщення фізичними особами товарів для особистого користування через митний кордон Митного союзу» (далі - Угода). В Угоді прописані і нормативи безмитних пересилань.

Зокрема, обмеження за оціночною вартістю вантажів, призначених для особистого користування, становить 500 євро за один календарний місяць, а обмеження по загальній вазі отриманих відправлень за той же період - 31 кг.

Отже якщо оціночна вартість посилки менше 500 євро, а вага менше 31 кіло фізична особа - одержувач звільняється від сплати будь-яких мит або інших платежів.

У разі перевищення ліміту по вартості або вазі стягується мито. Якщо перевищена вартість: 30% від суми в частині перевищення, якщо перевищено вагу: 4 євро за 1 кг понадлімітної маси.

Перевищення ліміту по вартості зазвичай обходиться набагато дорожче, ніж перевищення по вазі.

Розрахунок дуже простий:

Вага посилки 30 кг, вартість 2000 євро. Величина мита: (2100-500) x 30% = 1100 x 0.3 = 480 євро.

Вага посилки 35 кг, вартість 400 євро. Величина мита: (35-31) х 4 = 16 євро.

У разі якщо перевищені одночасно і вага і вартість, то вираховуються обидва показники і до оплати береться велика сума.

Оплата мит здійснюється в рублях за курсом ЦБ на день оплати, в поштовому відділенні при отриманні посилки.

На сьогоднішній день немає механізму (бази даних), який здійснював би контроль за кількістю і вартістю поштових відправлень отриманих одінм фізичною особою в один календарний місяць. Тому підсумовується лише вартість і вагу ваших посилок потрапили в один день до одного митного інспектора (таке потрапляння вкрай малоймовірно, але все ж не варто виключати).

При нарахуванні мита є деякі винятки. Стосуються вони товарів, які не підпадають під визначення для «особистого користування» (це солярії, медична апаратура і меблі, ігрові автомати, обладнання для фотолабораторій, двигуни внутрішнього згоряння і т.д., повний список доступний на сайті ФТС ), А також, т.зв. «Неподільних товарів».

Якщо говорити про відправленнях на адресу юридичних осіб, то обмеження по вартості також становить 200 євро - в цьому випадку вантаж митом не обкладається.

Починаючи з 01.07.2010, були встановлені єдині ставки митних платежів незалежно від організації, що здійснює доставку, тому в сфері митного оформлення правила для Пошти Росії і кур'єрських служб практично однакові. Незважаючи на це, кожна компанія має перелік власних умов і обмежень по роботі з доставкою в Росію міжнародних поштових відправлень.

З лютого 2014 року ФТС Росії змінила свої вимоги до оформлення бездокументарну вантажів. Тепер крім паспортних даних вантажоодержувача необхідно прикласти до вантажу договір на надання брокерських послуг зі службою доставки і комерційний інвойс з точним описом вмісту вантажу. При цьому митні інспектори залишають за собою право запросити додаткову інформацію або ще які-небудь документи.

Україна

В Україні регламентує документом для митного оформлення вхідних відправлень є Митний Кодекс, який вступив в силу в червні 2012 року і закон «Про запобігання фінансової катастрофи» вступив в силу 01.04.2014. Згідно з останнім, ліміт щодо безмитного ввезення становить 150 євро за оціночною вартістю і 50 кг по вазі - для одного одержувача протягом однієї доби.

У разі перевищення зазначених нормативів вантаж обкладається митом у розмірі 10% від понадлімітної вартості товару, до якої додається також 20-відсотковий ПДВ, плюс плата за митне оформлення (близько 40 гривень). Якщо вага вантажу перевищує 100 кг або вартість перевищує 10 000 євро, то до оціночної вартості, що обкладається митом, додається також вартість страховки і доставки відправлення.

Таким чином, можна уявити поточний стан справ у вигляді простої таблиці:

МПО вартістю до 150 євро вагою до 50 кг МПО вартістю від 150 до 10000 євро вагою від 50 до 100 кг МПО вартістю понад 10000 євро вагою понад 100 кг Безмитний ввіз за умови 1 посилки на одного адресата на добу Мито 10% від сверхліміта, ПДВ 20% і оплата митного оформлення відповідно до встановленого тарифу мито згідно оціночної вартості, ПДВ 20%, вартість страховки, доставки та оформлення

Існують окремі категорії товарів, на які передбачений спеціальний акциз або власні норми. Наприклад, посилка з харчовими продуктами не повинна перевищувати за вагою 10 кг, а при пересиланні електронної техніки і засобів зв'язку товарів однакового найменування повинно бути не більше двох, в іншому випадку таке відправлення класифікується як комерційне. Всі перераховані правила дійсні як для державного поштового оператора, так і для комерційних служб експрес-доставки.

Казахстан

Як і Російська Федерація, Республіка Казахстан є членом Митного Союзу і точно в такій же мірі підпорядковується в сфері міжнародних поштових відправлень правилами, які диктує Угодою. Відповідно, для вхідних поштових відправлень на території Казахстану діють такі ж обмеження по вартості і ваги, як в Росії.

Зверніть увагу, що в список товарів, заборонених до ввезення-вивезення в міжнародних поштових відправленнях з території Митного Союзу, входять:

  1. алкогольна продукція і пиво;
  2. будь-які види тютюнових виробів і курильних сумішей;
  3. дорогоцінні камені в будь-якому вигляді і стані, природні алмази, за винятком ювелірних виробів;
  4. рослини в будь-якому вигляді і стані, насіння рослин. >

Білорусь

Незважаючи на те, що республіка Білорусь входить до Митного Союзу, за допомогою федерального митного законодавства вона змогла встановити власні нормативи на вхідні відправлення - куди більш жорсткі, ніж в Росії і Казахстані. Обмеження за оціночною вартістю / вазі з 25 жовтня 2014 року становить 22 євро і 31 кіло для одного одержувача в календарний місяць. Зауважимо, що раніше обмеження при пересиланні службами експрес-доставки істотно відрізнялося і становило 200 євро незалежно від способу доставки (державна або комерційна служба).

Вартість самої доставки в цю суму не включається.

За вхідні відправлення, що перевищують цю норму, стягується мито в розмірі 30% від суми понад ліміт. При цьому мито не повинно бути менше 4 євро на 1 кг ваги вантажу. Якщо вартість посилки перевищує 1000 євро, розмір мита зростає до 60% (але не менше 4 євро за 1 кг).

На будь-яке перевищення нараховується мито в розмірі 30% від нього (і при цьому не менше 4 євро на 1 кг).

Крім того, за кожен випадок індивідуального митного оформлення стягується додатковий збір у розмірі 5 євро. Це актуально в тому випадку, якщо товар доставляється однією з кур'єрських служб - DHL, UPS, FedEx, TNT та ін .: дані відправлення одержувачам доведеться розмитнювати (декларувати) самостійно або із залученням представника митної служби. До дотримання всіх цих формальностей відправлення затримується на пункті митного оформлення, розташованому прямо в аеропорту Мінськ-2 (зберігання товару на пункті теж доведеться оплатити).

Міжнародні відправлення, що доставляються державним поштовим оператором, адресат отримує в поштовому відділенні за місцем проживання.

Узбекистан

У Республіці Узбекистан правила митного оформлення діють відповідно до Митного Кодексу Республіки і Федеральним законом «Про митний тариф», прийнятому ще в 1997 році. Посилки і пакети, оціночна вартість яких не перевищує 1000 доларів США. У разі перевищення стягується мито в розмірі 25% від суми понад ліміт.

варіанти доставки

Тепер розберемо важливе питання, від якого залежать швидкість і спосіб доставки. Міжнародне поштове відправлення (МПО) може бути відправлено адресату двома шляхами:

За допомогою організації, що володіє правом роботи з МПО - міжнародними поштовими відправленнями (по суті звичайної державної поштою) - це американська USPS, німецька Дойчепост, британська Royal mail і кур'єрська EMS, яка працює в багатьох країнах світу. Зазвичай це більш дешеві і тривалі за термінами варіанти доставки. Якщо не потрібно сплата мита, то адресат отримує посилку в місцевому поштовому відділенні, отримавши повідомлення в поштову скриньку.

За допомогою організації не має права роботи з МПО - це служби кур'єрської експрес доставки (DHL, FedEx, UPS.com, TNT та ін.) Вони, як правило, характеризуються більш високими швидкістю і тарифами. Доставка адресату зазвичай здійснюється кур'єром додому, посилці присвоюється індивідуальний номер дозволяє відстежити хід доставки її через інтернет або за допомогою дзвінка на гарячу лінію служби доставки, всі питання, в т.ч. пов'язані зі сплатою мита, вирішуються з одержувачем в телефонному режимі. Також, якщо поштове відправлення підпадає під необхідність сплати митних платежів, зазвичай, додатково стягується комісія за послуги митного брокера.

Особливості роботи в Росії кур'єрських служб UPS, FedEx, DHL

У разі здійснення доставки вашого вантажу в Росію однією з кур'єрських служб слід враховувати конкретні нормативи і правила кожної з них.

FedEx

Безмитний добовий ліміт по оціночної вартості вантажу обмежується сумою в 200 євро. Це означає, що вартість усіх відправлень для одного одержувача в один день не може перевищувати 200 євро (вартість доставки в суму не входить). Існує і місячний ліміт, який обмежений сумою в 500 євро і вагою 31 кг для одного одержувача. Обмеження по вмісту - не більше 5 вкладень одного виду.

У разі перевищення цих норм одержувачу доведеться організовувати митне оформлення вантажу власними силами або через митного брокера. Причому митне оформлення в цьому випадку проводиться виключно в Москві.

Ставка мита стандартна і відповідає встановленій чинним митним законодавством.

Більш докладно в наступній статті: Якщо посилка відправлена ​​до Росії службою доставки FedEx .

UPS

Компанією UPS в Росію пересилаються лише замовлення з дуже обмеженого числа інтернет-магазинів. Службою дозволена пересилання зі спрощеною процедурою митного декларування відправлень, вартість яких разом з вартістю доставки вписується в суму 200 євро і які при цьому не викликають у митних органів питань, які потребують надання додаткових документів. Відправлення, що виходять за ці рамки, підлягають обов'язковому митному декларуванню в індивідуальному порядку. При цьому доставка таких вантажів здійснюється лише в кілька міст Росії: Москви, Санкт-Петербург, Нижній Новгород, Краснодар, Ставрополь, Новоросійськ і Владивосток. Відправлення, адресовані в інші населені пункти і вимагають індивідуального митного оформлення, просто повертаються відправнику, незалежно від того, адресовані вони приватній особі або організації.

Детальніше з умовами пересилки товарів можна ознайомитися на офіційному сайті служби UPS.

DHL

Компанія DHL Express в РФ не доставляє вантажі і поштові відправлення фізичним особам. Однак існує список відомих магазинів, з якими ця служба співпрацює, і замовлення можуть бути переправлені покупцям шляхом експрес-доставки DHL. Ось ці магазини:

  1. Amazon.com
  2. Antonioli
  3. Braccialini
  4. Browns
  5. Cuoieria
  6. CreateSpace
  7. Fashionis
  8. FredPerry.com
  9. Futurart
  10. G & B NegoziOnLine
  11. Generalgood
  12. GetWear
  13. Gherardini
  14. Golden State
  15. Herring Shoes
  16. Hit Gallery
  17. Jimmy Choo
  18. Loropiana
  19. Luisaviaroma
  20. Matchesfashion
  21. Miss Sixty
  22. Mountoberon
  23. Mr Porter
  24. Mytheresa
  25. Net-A-Porter.com
  26. Pierre Balmain
  27. Sam Hober
  28. Schoolwear International
  29. ShopBop.com
  30. The Outnet
  31. Three Floor Fashion

Крім того, до списку можна додати компанію Borderfree (Раніше FiftyOne), що спеціалізується на організації міжнародної доставки товарів з інтернет-магазинів США. Перелік магазинів, які користуються її послугами, опублікування на Офіційному сайті .

Ліміт за вартістю, при якому служба бере на себе митне оформлення посилки, становить 200 євро без вартості доставки. Перевищення цього обмеження тягне за собою необхідність проведення митного оформлення особисто покупцем. Для його проведення потрібно підготувати копії всіх документів, що стосуються пересилання, потім зв'язатися з найближчим офісом DHL і уточнити деталі. Зазвичай потрібна заява, копія паспорта, копії (скріншоти) замовлення, виписка операцій по карті з банку і т.д. Більш детальна інформація доступна в нашій статті: Служба доставки DHL і митниця. Практичні поради . Залежно від регіону процедура оформлення, як і вартість брокерських послуг, відрізняється.

Загальний розмір безмитного ліміту становить 500 євро за вартістю і 31 кг по вазі на одного одержувача за один календарний місяць.

Порівняння умов доставки комерційними службами

Служба доставки Обмеження доставки за оціночною вартістю Митне оформлення Мито Безмитний ліміт До 200 євро Понад 200 євро UPS Понад 200 євро - доставка обмежується декількома містами Здійснюється компанією Здійснюється брокером або вантажоодержувачем Складає 30% від величини сверхліміта за вартістю або 4 євро за кожен кілограм понад вагових норм протягом календарного місяця загальна сума відправлень - не більше 500 євро, загальна вага - не більше 31 кг FedEx Обмеження немає Здійснюється компанією Здійснюється рокером або вантажоодержувачем Складає 30% від величини сверхліміта за вартістю або 4 євро за кожен кілограм понад вагових норм Протягом календарного місяця загальна сума відправлень - не більше 500 євро, загальна вага - не більше 31 кг DHL Тільки з певного списку магазинів, без обмеження Здійснюється компанією Здійснюється брокером або вантажоодержувачем Складає 30% від величини сверхліміта за вартістю або 4 євро за кожен кілограм понад вагових норм протягом календарного місяця загальна сума відправлень - не більше 500 євро, загальний в с - не більше 31 кг

Наведена інформація стосується виключно приватних вантажів, не призначених для комерційної діяльності.

додаткова інформація

В окремих випадках приватні кур'єрські служби можуть стягувати з одержувача плату за індивідуальне митне оформлення, хоча вантаж і по вазі, і за оціночною вартістю вписався в рамки безмитного ліміту. Найчастіше це відбувається з поштовими відправленнями для фізичних осіб, заявленими як некомерційні, тобто містять товари, речі або предмети, призначені виключно для особистого користування. Якщо співробітник митниці оцінює вміст відправлення як призначене для комерційних потреб, то спрощеною процедурою митного оформлення воно вже не підлягає. До такого вантажу застосовується більш високий митний тариф.

Ознаки приватного поштового відправлення, зазвичай вказують на його комерційне призначення:

  • занадто велика кількість товарів одного найменування в посилці;
  • характер товарів (не для побутового використання);
  • частота одержуваних однією особою відправлень з однорідним вмістом.

Поширена помилка покупців через інтернет полягає в тому, щоб домовлятися з продавцем про свідоме заниження оціночної вартості при оформленні посилки. Невідповідність між вмістом посилки і її вартістю майже завжди привертає увагу співробітників митних служб. У разі, якщо вартість товару дійсно невисока, а виглядає він набагато дорожче, необхідно прикласти до посилці відповідні документи, що підтверджують реальну суму, за яку даний товар був придбаний.

Незважаючи на обмеження по кількості відправлень на місяць на одного одержувача (за правилами Митного Союзу), фактично в Росії митні служби не займаються відстеженням такого роду. З великою часткою ймовірності, будь адресат може отримати за місяць кілька поштових відправлень загальною вартістю набагато вище, ніж 500 євро і сумарною вагою понад 31 кг. Однак нормативи ніхто не відміняв, і ризик нарахування митних зборів все одно є.

При проходженні поштовими відправленнями місць міжнародного поштового обміну зазвичай всі посилки з оціночною вартістю понад 5000 рублів відправляються на огляд з метою виявлення товарів, обмежених і заборонених до пересилання або не відповідають опису в супровідних документах.

Список товарів для особистого користування, заборонених до пересилання .

Посилки вартістю менше 5000 рублів проходять огляд вибірково.

Мито сплачується в Росії в рублях за поточним курсом ЦБ РФ.

Поради любителям інтернет-шопінгу

Щоб успішно здійснювати покупки в зарубіжних інтернет-магазинах і не нести при цьому зайвих витрат, слід володіти актуальною інформацією про митні правила вашої країни і нормативах безмитного ввезення, а також орієнтуватися в різних способах доставки поштових відправлень.

Перед тим як зробити покупку на ebay або в будь-якому іншому закордонному інтернет-магазині, безпосередньо перед оформленням замовлення необхідно з'ясувати, які види доставки пропонуються продавцем, і вибрати з них оптимальний з урахуванням вмісту посилки, її ваги та оціночної вартості. Зіставивши всі ці дані з правилами і нормами конкретного поштового оператора або кур'єрської служби, ви можете спрогнозувати ризик нарахування митних зборів на ваше замовлення і припустити його остаточну вартість для вас.

Обов'язково переконайтеся, що вміст вашого замовлення не потрапляє під перелік обмежень і заборон, введених для вашої країни поштовими службами та митними органами. Якщо посилка з інтернет-магазину явно перевищує ліміти безмитного митного оформлення, краще замовляти доставку державним поштовим оператором - в цьому випадку ви просто оплатіть при отриманні митний збір, і вам не доведеться наймати брокера або займатися митними процедурами особисто.

Якщо є така можливість, має сенс домовитися з продавцем про поділ посилки на кілька окремих поштових відправлень. Слід при цьому відправляти їх не всі відразу, а з інтервалом в тиждень-два. Таким чином найлегше уникнути сплати митних зборів.

Кілька товарів одного найменування варто замовляти лише в тому випадку, якщо ви зможете довести їх некомерційну приналежність. Наприклад, якщо у вас троє дітей, то 10 однакових футболок різних розмірів в посилці, в принципі, можна обґрунтувати. А ось 10 шкіряних чохлів для айподов - вже навряд чи.

Одним словом, включивши логіку і здоровий глузд, дотримуючись при цьому правила і норми, встановлені у вашій країні для вхідних поштових відправлень, ви можете сміливо робити вигідні покупки в зарубіжних інтернет-магазинах!

Покупки на Aliexpress, ebay, Amazon і митниця | VXZone.com

com

Купуючи товари товари на китайській майданчику Aliexpress, аукціоні ebay і в інтернет магазинах Китаю, США та Європи Ви можете час від часу стикатися з митною службою країни, де проживаєте. Митна служба займається тим, що переглядає всі вхідні і вихідні з країни поштові відправлення, перевіряє їх вміст на відповідність законодавству. У кожній країні існує список товарів заборонених до ввезення або вивезення. Також митна служба займається тим, що перевіряє поштові відправлення на предмет необхідності сплати митних зборів. Мито, якщо є необхідність в її сплату, завжди сплачується одержувачем, в країні куди приходить товар, тобто якщо Вам надіслали товар з США в РФ, то мито необхідно платити в РФ.

Купівля на Aliexpress або ebay, як і в інших інтернет-магазинах США, Європи, Китаю - безумовно економія коштів і задоволення, але завжди необхідно пам'ятати про митні нюансах. Ми розглянемо законодавство Російської Федерації, Білорусі, Казахстану, України та Узбекистану в частині отримання товарів у міжнародних поштових відправленнях (МПВ) фізичними особами для особистого використання.

Основні поняття

Митна служба - це державний орган, який займається контролем переміщення через кордон товарів, речей та інших предметів, що виробляє митне оформлення і стягують митні збори. Контроль вантажів здійснюється не тільки з метою з'ясування необхідності стягнення мита, але і з метою визначення відповідності вмісту з чинним законодавством.

Митне оформлення - виконання необхідних процедур, пов'язаних з документуванням проходження через митний кордон товарів, речей тощо. Митне оформлення міжнародних поштових відправлень здійснюється в місцях міжнародного поштового обміну (ММПО) в країні одержувача. Проходження вантажем ММПО відбивається в його статусі (для реєстрованих поштових відправлень).

Наприклад, в Росії налічується 24 пункту МПО. Їх завантаженість сильно розрізняється залежно від популярних транспортних маршрутів. Велика частина відправлень припадає на ММПО розташовані, крім столиці, в містах Санкт-Петербург, Новосибірськ, Брянськ, Оренбург і Самара.

Мито - спеціальний податок, що справляється з одержувача митною службою при необхідності.

Оціночна вартість - вартість товару в грошовому еквіваленті, що визначається при оформленні поштового відправлення. Оціночна (заявлена) вартість визначається або відправником, або співробітником митниці.

Міжнародне поштове відправлення (МПО) - невеликий пакет або посилка, що доставляються до місця призначення потових оператором.

Безмитний ліміт - норматив по вартості або вазі вантажу, що дає право на безмитне проходження митного кордону. Розмір ліміту в поштових відправленнях та методика розрахунку митних платежів зазвичай не залежать від виду поштового оператора або служби доставки (крім республіки Білорусь, де всі нормативи посилені).

Митний союз (в рамках Евразійного економічного співтовариства) - союз Росії, Казахстану і Білорусі, що має на увазі єдину митну територію, єдиний митний тариф та інші єдині заходи митного регулювання.

Способи проходження процедури митного оформлення

Митне оформлення може здійснюватися кількома способами, в залежності від способу доставки, відповідності вантажу митним нормам тощо.

  1. Поштовим оператором. У разі пересилання відправлення державним поштовим оператором усіх формальностей, пов'язані з проходженням митного кордону, на території РФ залагоджує ФГУП «Пошта Росії». Якщо потрібно сплата мита, то до посилці просто додається повідомлення про її сумі, яка буде стягнена з адресата при отриманні ним посилки в поштовому відділенні.
  2. Кур'єрською службою. Якщо доставка поштового відправлення здійснюється комерційною службою і при цьому відправлення відповідає встановленим нормативам, організацію митного оформлення кур'єрська служба бере на себе. У тих випадках, коли кур'єрська служба не володіє правом працювати з МПО, за митне оформлення стягується комісія.
  3. Особисто одержувачем. При виникненні необхідності додаткової сплати митних зборів кур'єрська служба може звернутися до одержувача для виконання всіх формальностей.
  4. Митним брокером. У спірних випадках обов'язки врегулювання відносин між одержувачем і митною службою бере на себе посередник - митний брокер. За його роботу стягується відповідна комісія (10% від суми мита і більше). Нерідко до послуг брокера вдаються кур'єрські служби, які не мають офіційного права працювати з міжнародними поштовими відправленнями (TNT, UPS, DHL і ін.). В цьому випадку до розрахункової митного збору додається ще й ПДВ. Клієнт служби має право відмовитися від брокерських послуг і оформити митні документи самостійно.

Перед тим, як робити покупки на ebay, Amazon, Aliexpress в обов'язковому порядку перевірте чи не потрапляє ваш товар в категорію заборонених для пересилання. В іншому випадку ви ризикуєте тим, що посилка буде повернена продавцю.

Особливості роботи митних служб деяких країн

російська Федерація

Росія входить до складу Митного Союзу ЄврАзЕС, отже, правила пересилання міжнародних поштових відправлень регламентуються відповідним документом, який називається «Угода про порядок переміщення фізичними особами товарів для особистого користування через митний кордон Митного союзу» (далі - Угода). В Угоді прописані і нормативи безмитних пересилань.

Зокрема, обмеження за оціночною вартістю вантажів, призначених для особистого користування, становить 500 євро за один календарний місяць, а обмеження по загальній вазі отриманих відправлень за той же період - 31 кг.

Отже якщо оціночна вартість посилки менше 500 євро, а вага менше 31 кіло фізична особа - одержувач звільняється від сплати будь-яких мит або інших платежів.

У разі перевищення ліміту по вартості або вазі стягується мито. Якщо перевищена вартість: 30% від суми в частині перевищення, якщо перевищено вагу: 4 євро за 1 кг понадлімітної маси.

Перевищення ліміту по вартості зазвичай обходиться набагато дорожче, ніж перевищення по вазі.

Розрахунок дуже простий:

Вага посилки 30 кг, вартість 2000 євро. Величина мита: (2100-500) x 30% = 1100 x 0.3 = 480 євро.

Вага посилки 35 кг, вартість 400 євро. Величина мита: (35-31) х 4 = 16 євро.

У разі якщо перевищені одночасно і вага і вартість, то вираховуються обидва показники і до оплати береться велика сума.

Оплата мит здійснюється в рублях за курсом ЦБ на день оплати, в поштовому відділенні при отриманні посилки.

На сьогоднішній день немає механізму (бази даних), який здійснював би контроль за кількістю і вартістю поштових відправлень отриманих одінм фізичною особою в один календарний місяць. Тому підсумовується лише вартість і вагу ваших посилок потрапили в один день до одного митного інспектора (таке потрапляння вкрай малоймовірно, але все ж не варто виключати).

При нарахуванні мита є деякі винятки. Стосуються вони товарів, які не підпадають під визначення для «особистого користування» (це солярії, медична апаратура і меблі, ігрові автомати, обладнання для фотолабораторій, двигуни внутрішнього згоряння і т.д., повний список доступний на сайті ФТС ), А також, т.зв. «Неподільних товарів».

Якщо говорити про відправленнях на адресу юридичних осіб, то обмеження по вартості також становить 200 євро - в цьому випадку вантаж митом не обкладається.

Починаючи з 01.07.2010, були встановлені єдині ставки митних платежів незалежно від організації, що здійснює доставку, тому в сфері митного оформлення правила для Пошти Росії і кур'єрських служб практично однакові. Незважаючи на це, кожна компанія має перелік власних умов і обмежень по роботі з доставкою в Росію міжнародних поштових відправлень.

З лютого 2014 року ФТС Росії змінила свої вимоги до оформлення бездокументарну вантажів. Тепер крім паспортних даних вантажоодержувача необхідно прикласти до вантажу договір на надання брокерських послуг зі службою доставки і комерційний інвойс з точним описом вмісту вантажу. При цьому митні інспектори залишають за собою право запросити додаткову інформацію або ще які-небудь документи.

Україна

В Україні регламентує документом для митного оформлення вхідних відправлень є Митний Кодекс, який вступив в силу в червні 2012 року і закон «Про запобігання фінансової катастрофи» вступив в силу 01.04.2014. Згідно з останнім, ліміт щодо безмитного ввезення становить 150 євро за оціночною вартістю і 50 кг по вазі - для одного одержувача протягом однієї доби.

У разі перевищення зазначених нормативів вантаж обкладається митом у розмірі 10% від понадлімітної вартості товару, до якої додається також 20-відсотковий ПДВ, плюс плата за митне оформлення (близько 40 гривень). Якщо вага вантажу перевищує 100 кг або вартість перевищує 10 000 євро, то до оціночної вартості, що обкладається митом, додається також вартість страховки і доставки відправлення.

Таким чином, можна уявити поточний стан справ у вигляді простої таблиці:

МПО вартістю до 150 євро вагою до 50 кг МПО вартістю від 150 до 10000 євро вагою від 50 до 100 кг МПО вартістю понад 10000 євро вагою понад 100 кг Безмитний ввіз за умови 1 посилки на одного адресата на добу Мито 10% від сверхліміта, ПДВ 20% і оплата митного оформлення відповідно до встановленого тарифу мито згідно оціночної вартості, ПДВ 20%, вартість страховки, доставки та оформлення

Існують окремі категорії товарів, на які передбачений спеціальний акциз або власні норми. Наприклад, посилка з харчовими продуктами не повинна перевищувати за вагою 10 кг, а при пересиланні електронної техніки і засобів зв'язку товарів однакового найменування повинно бути не більше двох, в іншому випадку таке відправлення класифікується як комерційне. Всі перераховані правила дійсні як для державного поштового оператора, так і для комерційних служб експрес-доставки.

Казахстан

Як і Російська Федерація, Республіка Казахстан є членом Митного Союзу і точно в такій же мірі підпорядковується в сфері міжнародних поштових відправлень правилами, які диктує Угодою. Відповідно, для вхідних поштових відправлень на території Казахстану діють такі ж обмеження по вартості і ваги, як в Росії.

Зверніть увагу, що в список товарів, заборонених до ввезення-вивезення в міжнародних поштових відправленнях з території Митного Союзу, входять:

  1. алкогольна продукція і пиво;
  2. будь-які види тютюнових виробів і курильних сумішей;
  3. дорогоцінні камені в будь-якому вигляді і стані, природні алмази, за винятком ювелірних виробів;
  4. рослини в будь-якому вигляді і стані, насіння рослин. >

Білорусь

Незважаючи на те, що республіка Білорусь входить до Митного Союзу, за допомогою федерального митного законодавства вона змогла встановити власні нормативи на вхідні відправлення - куди більш жорсткі, ніж в Росії і Казахстані. Обмеження за оціночною вартістю / вазі з 25 жовтня 2014 року становить 22 євро і 31 кіло для одного одержувача в календарний місяць. Зауважимо, що раніше обмеження при пересиланні службами експрес-доставки істотно відрізнялося і становило 200 євро незалежно від способу доставки (державна або комерційна служба).

Вартість самої доставки в цю суму не включається.

За вхідні відправлення, що перевищують цю норму, стягується мито в розмірі 30% від суми понад ліміт. При цьому мито не повинно бути менше 4 євро на 1 кг ваги вантажу. Якщо вартість посилки перевищує 1000 євро, розмір мита зростає до 60% (але не менше 4 євро за 1 кг).

На будь-яке перевищення нараховується мито в розмірі 30% від нього (і при цьому не менше 4 євро на 1 кг).

Крім того, за кожен випадок індивідуального митного оформлення стягується додатковий збір у розмірі 5 євро. Це актуально в тому випадку, якщо товар доставляється однією з кур'єрських служб - DHL, UPS, FedEx, TNT та ін .: дані відправлення одержувачам доведеться розмитнювати (декларувати) самостійно або із залученням представника митної служби. До дотримання всіх цих формальностей відправлення затримується на пункті митного оформлення, розташованому прямо в аеропорту Мінськ-2 (зберігання товару на пункті теж доведеться оплатити).

Міжнародні відправлення, що доставляються державним поштовим оператором, адресат отримує в поштовому відділенні за місцем проживання.

Узбекистан

У Республіці Узбекистан правила митного оформлення діють відповідно до Митного Кодексу Республіки і Федеральним законом «Про митний тариф», прийнятому ще в 1997 році. Посилки і пакети, оціночна вартість яких не перевищує 1000 доларів США. У разі перевищення стягується мито в розмірі 25% від суми понад ліміт.

варіанти доставки

Тепер розберемо важливе питання, від якого залежать швидкість і спосіб доставки. Міжнародне поштове відправлення (МПО) може бути відправлено адресату двома шляхами:

За допомогою організації, що володіє правом роботи з МПО - міжнародними поштовими відправленнями (по суті звичайної державної поштою) - це американська USPS, німецька Дойчепост, британська Royal mail і кур'єрська EMS, яка працює в багатьох країнах світу. Зазвичай це більш дешеві і тривалі за термінами варіанти доставки. Якщо не потрібно сплата мита, то адресат отримує посилку в місцевому поштовому відділенні, отримавши повідомлення в поштову скриньку.

За допомогою організації не має права роботи з МПО - це служби кур'єрської експрес доставки (DHL, FedEx, UPS.com, TNT та ін.) Вони, як правило, характеризуються більш високими швидкістю і тарифами. Доставка адресату зазвичай здійснюється кур'єром додому, посилці присвоюється індивідуальний номер дозволяє відстежити хід доставки її через інтернет або за допомогою дзвінка на гарячу лінію служби доставки, всі питання, в т.ч. пов'язані зі сплатою мита, вирішуються з одержувачем в телефонному режимі. Також, якщо поштове відправлення підпадає під необхідність сплати митних платежів, зазвичай, додатково стягується комісія за послуги митного брокера.

Особливості роботи в Росії кур'єрських служб UPS, FedEx, DHL

У разі здійснення доставки вашого вантажу в Росію однією з кур'єрських служб слід враховувати конкретні нормативи і правила кожної з них.

FedEx

Безмитний добовий ліміт по оціночної вартості вантажу обмежується сумою в 200 євро. Це означає, що вартість усіх відправлень для одного одержувача в один день не може перевищувати 200 євро (вартість доставки в суму не входить). Існує і місячний ліміт, який обмежений сумою в 500 євро і вагою 31 кг для одного одержувача. Обмеження по вмісту - не більше 5 вкладень одного виду.

У разі перевищення цих норм одержувачу доведеться організовувати митне оформлення вантажу власними силами або через митного брокера. Причому митне оформлення в цьому випадку проводиться виключно в Москві.

Ставка мита стандартна і відповідає встановленій чинним митним законодавством.

Більш докладно в наступній статті: Якщо посилка відправлена ​​до Росії службою доставки FedEx .

UPS

Компанією UPS в Росію пересилаються лише замовлення з дуже обмеженого числа інтернет-магазинів. Службою дозволена пересилання зі спрощеною процедурою митного декларування відправлень, вартість яких разом з вартістю доставки вписується в суму 200 євро і які при цьому не викликають у митних органів питань, які потребують надання додаткових документів. Відправлення, що виходять за ці рамки, підлягають обов'язковому митному декларуванню в індивідуальному порядку. При цьому доставка таких вантажів здійснюється лише в кілька міст Росії: Москви, Санкт-Петербург, Нижній Новгород, Краснодар, Ставрополь, Новоросійськ і Владивосток. Відправлення, адресовані в інші населені пункти і вимагають індивідуального митного оформлення, просто повертаються відправнику, незалежно від того, адресовані вони приватній особі або організації.

Детальніше з умовами пересилки товарів можна ознайомитися на офіційному сайті служби UPS.

DHL

Компанія DHL Express в РФ не доставляє вантажі і поштові відправлення фізичним особам. Однак існує список відомих магазинів, з якими ця служба співпрацює, і замовлення можуть бути переправлені покупцям шляхом експрес-доставки DHL. Ось ці магазини:

  1. Amazon.com
  2. Antonioli
  3. Braccialini
  4. Browns
  5. Cuoieria
  6. CreateSpace
  7. Fashionis
  8. FredPerry.com
  9. Futurart
  10. G & B NegoziOnLine
  11. Generalgood
  12. GetWear
  13. Gherardini
  14. Golden State
  15. Herring Shoes
  16. Hit Gallery
  17. Jimmy Choo
  18. Loropiana
  19. Luisaviaroma
  20. Matchesfashion
  21. Miss Sixty
  22. Mountoberon
  23. Mr Porter
  24. Mytheresa
  25. Net-A-Porter.com
  26. Pierre Balmain
  27. Sam Hober
  28. Schoolwear International
  29. ShopBop.com
  30. The Outnet
  31. Three Floor Fashion

Крім того, до списку можна додати компанію Borderfree (Раніше FiftyOne), що спеціалізується на організації міжнародної доставки товарів з інтернет-магазинів США. Перелік магазинів, які користуються її послугами, опублікування на офіційному сайті .

Ліміт за вартістю, при якому служба бере на себе митне оформлення посилки, становить 200 євро без вартості доставки. Перевищення цього обмеження тягне за собою необхідність проведення митного оформлення особисто покупцем. Для його проведення потрібно підготувати копії всіх документів, що стосуються пересилання, потім зв'язатися з найближчим офісом DHL і уточнити деталі. Зазвичай потрібна заява, копія паспорта, копії (скріншоти) замовлення, виписка операцій по карті з банку і т.д. Більш детальна інформація доступна в нашій статті: Служба доставки DHL і митниця. практичні поради . Залежно від регіону процедура оформлення, як і вартість брокерських послуг, відрізняється.

Загальний розмір безмитного ліміту становить 500 євро за вартістю і 31 кг по вазі на одного одержувача за один календарний місяць.

Порівняння умов доставки комерційними службами

Служба доставки Обмеження доставки за оціночною вартістю Митне оформлення Мито Безмитний ліміт До 200 євро Понад 200 євро UPS Понад 200 євро - доставка обмежується декількома містами Здійснюється компанією Здійснюється брокером або вантажоодержувачем Складає 30% від величини сверхліміта за вартістю або 4 євро за кожен кілограм понад вагових норм протягом календарного місяця загальна сума відправлень - не більше 500 євро, загальна вага - не більше 31 кг FedEx Обмеження немає Здійснюється компанією Здійснюється рокером або вантажоодержувачем Складає 30% від величини сверхліміта за вартістю або 4 євро за кожен кілограм понад вагових норм Протягом календарного місяця загальна сума відправлень - не більше 500 євро, загальна вага - не більше 31 кг DHL Тільки з певного списку магазинів, без обмеження Здійснюється компанією Здійснюється брокером або вантажоодержувачем Складає 30% від величини сверхліміта за вартістю або 4 євро за кожен кілограм понад вагових норм протягом календарного місяця загальна сума відправлень - не більше 500 євро, загальний в с - не більше 31 кг

Наведена інформація стосується виключно приватних вантажів, не призначених для комерційної діяльності.

додаткова інформація

В окремих випадках приватні кур'єрські служби можуть стягувати з одержувача плату за індивідуальне митне оформлення, хоча вантаж і по вазі, і за оціночною вартістю вписався в рамки безмитного ліміту. Найчастіше це відбувається з поштовими відправленнями для фізичних осіб, заявленими як некомерційні, тобто містять товари, речі або предмети, призначені виключно для особистого користування. Якщо співробітник митниці оцінює вміст відправлення як призначене для комерційних потреб, то спрощеною процедурою митного оформлення воно вже не підлягає. До такого вантажу застосовується більш високий митний тариф.

Ознаки приватного поштового відправлення, зазвичай вказують на його комерційне призначення:

  • занадто велика кількість товарів одного найменування в посилці;
  • характер товарів (не для побутового використання);
  • частота одержуваних однією особою відправлень з однорідним вмістом.

Поширена помилка покупців через інтернет полягає в тому, щоб домовлятися з продавцем про свідоме заниження оціночної вартості при оформленні посилки. Невідповідність між вмістом посилки і її вартістю майже завжди привертає увагу співробітників митних служб. У разі, якщо вартість товару дійсно невисока, а виглядає він набагато дорожче, необхідно прикласти до посилці відповідні документи, що підтверджують реальну суму, за яку даний товар був придбаний.

Незважаючи на обмеження по кількості відправлень на місяць на одного одержувача (за правилами Митного Союзу), фактично в Росії митні служби не займаються відстеженням такого роду. З великою часткою ймовірності, будь адресат може отримати за місяць кілька поштових відправлень загальною вартістю набагато вище, ніж 500 євро і сумарною вагою понад 31 кг. Однак нормативи ніхто не відміняв, і ризик нарахування митних зборів все одно є.

При проходженні поштовими відправленнями місць міжнародного поштового обміну зазвичай всі посилки з оціночною вартістю понад 5000 рублів відправляються на огляд з метою виявлення товарів, обмежених і заборонених до пересилання або не відповідають опису в супровідних документах.

Список товарів для особистого користування, заборонених до пересилання .

Посилки вартістю менше 5000 рублів проходять огляд вибірково.

Мито сплачується в Росії в рублях за поточним курсом ЦБ РФ.

Поради любителям інтернет-шопінгу

Щоб успішно здійснювати покупки в зарубіжних інтернет-магазинах і не нести при цьому зайвих витрат, слід володіти актуальною інформацією про митні правила вашої країни і нормативах безмитного ввезення, а також орієнтуватися в різних способах доставки поштових відправлень.

Перед тим як зробити покупку на ebay або в будь-якому іншому закордонному інтернет-магазині, безпосередньо перед оформленням замовлення необхідно з'ясувати, які види доставки пропонуються продавцем, і вибрати з них оптимальний з урахуванням вмісту посилки, її ваги та оціночної вартості. Зіставивши всі ці дані з правилами і нормами конкретного поштового оператора або кур'єрської служби, ви можете спрогнозувати ризик нарахування митних зборів на ваше замовлення і припустити його остаточну вартість для вас.

Обов'язково переконайтеся, що вміст вашого замовлення не потрапляє під перелік обмежень і заборон, введених для вашої країни поштовими службами та митними органами. Якщо посилка з інтернет-магазину явно перевищує ліміти безмитного митного оформлення, краще замовляти доставку державним поштовим оператором - в цьому випадку ви просто оплатіть при отриманні митний збір, і вам не доведеться наймати брокера або займатися митними процедурами особисто.

Якщо є така можливість, має сенс домовитися з продавцем про поділ посилки на кілька окремих поштових відправлень. Слід при цьому відправляти їх не всі відразу, а з інтервалом в тиждень-два. Таким чином найлегше уникнути сплати митних зборів.

Кілька товарів одного найменування варто замовляти лише в тому випадку, якщо ви зможете довести їх некомерційну приналежність. Наприклад, якщо у вас троє дітей, то 10 однакових футболок різних розмірів в посилці, в принципі, можна обґрунтувати. А ось 10 шкіряних чохлів для айподов - вже навряд чи.

Одним словом, включивши логіку і здоровий глузд, дотримуючись при цьому правила і норми, встановлені у вашій країні для вхідних поштових відправлень, ви можете сміливо робити вигідні покупки в зарубіжних інтернет-магазинах!

Новости