При закупівлі двох партій сміттєвих контейнерів бюджет Дніпра переплатив мінімум 4,3 мільйона гривень

Тему екстреної заміни в Дніпрі приватного сміттєперевізників на нове комунальне підприємство не обговорював останнім часом тільки ледачий. Повторюватися не будемо. Відразу перейдемо до тендерів Дніпровської мерії на закупівлю сміттєвих контейнерів.

Отже, комунальні баки, які прийшли на зміну баків приватної фірми «Дніпрокомунтранс», закуповувало КП «УРЕА» Дніпровського міськради для спеціалізованого «сміттєвого» КП «Екополіс». Останнє незабаром поповнить ряди міських комунальних підприємств, і замість «Дніпрокомунтранс» стане вивозити ТПВ. Нагадаємо, що «Дніпрокомунтранс» на початку 90-х був комунальним підприємством, потім рішенням міськради було приватизовано. Таким чином, за останні 25 років реального досвіду зі збирання та вивезення ТПВ мерія Дніпра не отримала.

При закупівлі сміттєвих контейнерів влада свій вибір зробила на користь пластикових. Чому не вибрали оцинковану сталь - загадка. Це питання чиновникам, позавчора презентував нові контейнери, громада вже задавала. Чіткої відповіді отримано не було.

Чи не сперечаємося, контейнери зі сталі теж не вічні, і теж час від часу потребують заміни. Але статистика (отримати яку у реальних учасників «сміттєвого» ринку в містах України може будь-хто) - річ уперта. І вона говорить про те, що за рік експлуатації контейнерний пластиковий парк втрачає до 20% баків.

По-перше, стінки пластикових баків тріскаються. По-друге, їх регулярно забави заради підпалює молодь. По-третє, безвідповідальні громадяни кидають в них непогашену цигарку. Кілька років тому автор і сама була свідком того, як викинутий в пластиковий бак поспішають чоловіком палаючий недопалок буквально за п'ять-сім хвилин змусив «просісти» одну зі стінок бака. Пластикова стінка просто розплавилася.

Тому у нас вибір мерією саме пластикових баків викликає сумнів своєї розумністю. Такий вибір швидше за все призведе до необхідності докуповувати як мінімум по тисячі контейнерів щороку натомість вийшли з ладу. А з огляду на те, як і за скільки була придбана перша партія сміттєвих контейнерів, вибір пластика наводить на думку про корупційну продуманості цього кроку.

13 лютого 2018 року КП «УРЕА» провело перший тендер на закупівлю сміттєвих контейнерів, 26 лютого - другий . В обох випадках очікувана вартість закупівлі склала 25 мільйонів гривень.

І перший, і другий тендер виграло ТОВ «Сучасний и Вантажівки».

За словами віце-мера Михайла Лисенка городяни знають , Що в місто завезли контейнери німецького виробництва, проте це не зовсім так. І з матеріалів тендеру, і з маркування баків слід, що перша партія ємностей для збору сміття - польського виробництва.

І з матеріалів тендеру, і з маркування баків слід, що перша партія ємностей для збору сміття - польського виробництва

Так, за підсумками перших торгів між ТОВ та КП був укладений договір на суму 23 202 000 гривен на поставку 3000 баків польської фірми Contenur. Вартість одного контейнера за договором склала 7734 гривень з ПДВ.


Вартість одного контейнера за договором склала 7734 гривень з ПДВ

Контейнери з другої порції закупівлі - німецькі.

У договорі, укладеному за підсумком другого тендера, значиться, що «Сучасні Вантажівки» зобов'язується доставити в Дніпро 3 тисячі контейнерів німецької фірми ESE по 7746 гривень з ПДВ за штуку. Загальна ціна договору склала 23 238 000 гривен.


Загальна ціна договору склала 23 238 000 гривен

Чи відповідають ціна закупівлі ринкової?

Ми промоніторили більше двадцяти українських інтернет-ресурсів з пропозиціями різних фірм про продаж сміттєвих контейнерів, аналогічних закупленим мерією. Наприклад, сайт ТОВ «Форстор», ТОВ «Альта Логістик Україна», ТОВ «Елкопласт-Україна» (було конкурентом «Сучасні Вантажівки» в тендерах УРЕА), «ТОВ« Візок Експо », ТОВ« Укр-Тара », ТОВ« АкваЕкоБіогрупп », ПП« Авіаль », інтернет-магазини Вербера і ssk-mfrket, і багато інших.

За підсумками переговорів з продавцями, ми прийшли до розуміння, що великих українських постачальників сміттєвих баків іноземного виробництва в Україні можна порахувати на пальцях однієї руки. Інші - дрібні - або мають пряме відношення до основних імпортерів, або хоч і є самостійними суб'єктами ринку, але демпінгом на великих партіях баків для великих замовників займатися не можуть. Іншими словами, цінові межі досить щільні.

Автор, представившись потенційним оптовим покупцем, попросила фірми прорахувати, скільки будуть коштувати баки саме тієї комплектації, в якій закупило їх КП «УРЕА». В тому числі, з педаллю для відкриття кришки бака, одноколірним логотипом, і ін.

Що в підсумку? Партію контейнерів Contenur моделі C700F , Разом з доставкою та оптової знижкою, нам запропонували за ціною 6400-6500 гривень за одиницю. Тобто на 1200-1300 гривень дешевше, ніж закупила мерія.

Правда, в цій ціні є один нюанс. Ціни в 6400-6500 гривень нам пропонують за умови, що ми розплатимося небюджетних грошима, без тендерної процедури. А якщо покупцем через тендер буде бюджет, то в комерційній пропозиції фірм ціна бака склала 6800-7027 гривень, тобто на 400-500 гривень дорожче.

З якої причини так різняться ціни? За однією версією, справа в наявності монопольної змови постачальників, які домовилися не опускати ціни для бюджетних покупців нижче певної позначки. За другою версією, «тендерна» ціна спочатку включає в себе якусь корупційну складову, без якої продавці вже, здається, і не уявляють собі бюджетні закупівлі в Україні.

Отже, візьмемо виставлену нам максимальну ціну за польський контейнер (за умови оптової закупівлі) - 7027 гривень. І візьмемо до уваги, що 3 тисячі цих контейнерів, закупи їх наша мерія у будь-якого з прямих постачальників за найвищою (акцентуємо на цьому моменті увагу) ринковою ціною, коштували б місту 21 081 000 гривен.

А ця цифра на 2 121 000 гривен менше, ніж ціна пропозиції ТОВ «Сучасні Вантажівки», у якого дніпровське КП і вчинила закупівлю.

Відразу виникає питання. Чому КП «УРЕА» визначило очікувану вартість закупівлі в розмірі 25 мільйонів гривень, якщо огляд ринку вказує, що реальні ринкові ціни менше?

Якщо говорити про німецьких контейнерах ESE, то реальну ринкову вартість одного такого контейнера (природно, в оптовій закупівлі і в заявленій УРЕА комплектації) українські продавці окреслили нам в межах від 6600 до 7000 гривень. Таким чином, купи КП «УРЕА» ці контейнери за найдорожчою ціною в 7 тисяч гривень за штуку, сума економії на партії в 3 тисячі німецьких контейнерів склала б 2 238 000 гривен.

Таким чином, сумарна переплата міського бюджету на закупівлю двох партій контейнерів для ТПВ становить 4 359 000 гривен.

Нагадаємо, що замовник вимагав, щоб сміттєві контейнери, в числі іншого, були укомплектовані спеціальною педаллю у вигляді труби, яка дозволяє, не торкаючись до кришки бака, відкрити його натисканням ноги.

Саме такі баки відображені на відео , Опублікованому 21 травня віце-мером Михайлом Лисенко на своїй сторінці в Фейсбук.

З трьох контейнерів, які автор бачила особисто у дворах багатоповерхівок, один виявився без педалі. Спочатку ми обійшли увагою цей факт.

Але після побачили ілюстрації до новини видання «Наше місто», на яких відображені шість нових контейнерів, встановлених на подвір'ях на житлових масивах Сокіл-1 і Перемога-3, а також за адресою пер.Добровольцев, 2. Баки на фотографіях комунальної газети, як ви бачите, педаллю теж не обладнані .

Чи всі контейнери, закуплені УРЕА, укомплектовані педалями? Якщо так, то чому у дворах стоять, в тому числі і контейнери без педалей? Укомплектують пізніше? Припускаємо. Хоча логіка не зрозуміла. Навіщо спочатку розвозити баки по дворах, а після їздити бригадою за цими ж дворах, приладжуючи педальні конструкції?

Якщо ж частина баків «Сучасні Вантажівки» поставило без педалей за погодженням із замовником, то де додаткову угоду, якою вартість договору знижена? Якщо ви думаєте, що це питання непринципове, то помиляєтеся. Ціна цієї додаткової опції для кожного бака у постачальників в середньому становить 1500 гривень.

Довідка:

Керівником київського ТОВ «Сучасні Вантажівки» є Сергій Кобилинський, засновниками - ТОВ «Ріалто» і ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд« Коннект », бенефіціаром - Ольга Міщанин.

як повідомляли «Наші гроші», в кінці 2013 року акції Коннекта належали Белізький офшору «Пальміра Фінанс ЛТД» та ТОВ «Дженерал Істейт» тієї ж Ольги міщанина і 75-річної Світлани Новікової.

У 2011-2014 роках фонд знаходився в управлінні ТОВ «Компанія з управління активами« Інвестиційні партнери »Андрія Журжія - народного депутата від Самопомочі.

Сьогодні єдиним акціонером Коннекта є вищезгадана фірма «Дженерал Істейт».

На цей же фонд також записано ТОВ «Супермаркет вантажної автотехніки Автек». Співвласницею компанії є 71-річна Парасковія Міщанин - родичка Євгена Міщанина, якого називають власником групи компаній «Автек». Крім того, «Сучасні Вантажівки» орендує офіс і склади у ТОВ «Автек-Інвест» і подає документи на фірмових бланках Автек.

за інформації «Наші гроші», станом на квітень 2018 року сума підрядів, отриманих фірмою в Прозорро з 2016 року, становить 849 680 921 гривень.

Рейтинг матеріалу «При закупівлі двох партій сміттєвих контейнерів бюджет Дніпра переплатив мінімум 4,3 мільйона гривень» від автора Юлія Срибная - 4.9

Чи відповідають ціна закупівлі ринкової?
Що в підсумку?
З якої причини так різняться ціни?
Чи всі контейнери, закуплені УРЕА, укомплектовані педалями?
Якщо так, то чому у дворах стоять, в тому числі і контейнери без педалей?
Укомплектують пізніше?
Навіщо спочатку розвозити баки по дворах, а після їздити бригадою за цими ж дворах, приладжуючи педальні конструкції?
Якщо ж частина баків «Сучасні Вантажівки» поставило без педалей за погодженням із замовником, то де додаткову угоду, якою вартість договору знижена?

Новости