Про побудову сучасних обчислювальних мереж ...

  1. Частина 1. Структурована кабельна система
"Можливо, нагородою допитливої душі стане не досягнення мети, а набутий досвід".

І.В.Кук

За родом своєї діяльності мені доводиться часто бувати на різних підприємствах, де я можу спостерігати різні варіанти побудови локальних обчислювальних мереж. Довелося відзначити для себе, що в багатьох випадках причиною мережевого рішення в регіонах поки є потреба в розподілі ресурсів зовнішньої пам'яті між декількома комп'ютерами. Причому, якщо це вдається, подальший розвиток мережі зводиться до чи систематизованому додаванню мережевих клієнтських комп'ютерів. Подібний підхід до організації інформаційної системи організації (корпоративної інформаційної системи) наштовхнув мене до написання даної статті.

Дана стаття являє собою узагальнений огляд про створення сучасної обчислювальної мережі в чотирьох розділах: структурована кабельна система, мережеве обладнання, мережеві сервери і клієнтські комп'ютери, система управління електронним документообігом. Огляд носить рекомендаційний характер, не претендує на методичний матеріал і відображає підхід і думка автора.

Частина 1. Структурована кабельна система

Найбільш важливим етапом при створенні обчислювальної мережі є проектування її архітектури. Основа архітектури мережі - структурована кабельна система. Сьогодні це - складний комплекс, що складається з кабелів, кросового обладнання, численних і різноманітних розеток, жолобів для прокладки кабелів (кабель-каналів), маси всякої настановної фурнітури, пристроїв позначення трас і маркування кабелів і т.д. Прокладаючи нову кабельну систему, оновлюючи або розширюючи існуючу, слід дотримуватися стандартів Асоціації виробників засобів зв'язку (Telecommunications Industries Association - TIA) і Асоціації виробників електронного устаткування (Electronic Industries Association - EIA) *. Ці стандарти, схвалені ANSI, служать базою для проектування і прокладки універсальних кабельних систем.

Кабельна система структурована як по вертикалі, так і по горизонталі, тобто вся система розбита на відносно самостійні підсистеми, що виконують свої функції. Основні специфічні вимоги, що пред'являються до структурованої кабельної системи (СКС) - гнучкість, універсальність, надмірність.

Основні специфічні вимоги, що пред'являються до структурованої кабельної системи (СКС) - гнучкість, універсальність, надмірність

Гнучкість дозволяє легко змінювати конфігурацію проводки, пристосовуючи її до виникаючих потреб, без нових робіт з прокладання кабелів і монтажу. СКС будується на 15-20 років, а потім змінюється лише незначно, в несуттєвих деталях. Неважко помітити, що при такому підході витрати на внутрішні кабельні системи стали капітальними, такими ж, як, наприклад, на будівництво будівлі.

Універсальність СКС відбивається в підтримці мереж - телефонної, телевізійної, комп'ютерної; мережі охорони та сигналізації; мережі управління вікнами, дверима, воротами; кондиціонуванням, опаленням, освітленням. При появі нових потреб правильно спроектована проводка сприйме і їх.

При проектуванні СКС необхідно враховувати всі клієнтські робочі місця, включаючи навіть ті, що плануються в віддаленому майбутньому. Надлишок комунікаційних розеток в приміщеннях підприємства, заздалегідь прокладені перспективні лінії обов'язково окуплять себе в майбутньому.

Що ж собою являє проводка СКС? У найпростішому випадку це два кабелі неекранованої "кручений пари" (UTP) категорії 3-5 з кінцевими коннекторами, під'єднані один до концентратора, другий - до клієнтського комп'ютера. Таким чином, в якості експерименту, можна зібрати невелику локальну мережу. Але на практиці подібна інфраструктура мережі виявляється занадто критичною для роботи навіть невеликого офісу. Імовірність того, що прибиральниця випадково висмикнула кабель, або вантажники придавили кабель важким сейфом, або, врешті-решт, просто в результаті чергового благоустрою була порушена робота мережі - при грамотно побудованої СКС не повинна існувати взагалі. Так, звичайно, в даному випадку можна рекомендувати робити проводку в стінах, над стелями або під підлогою. Але в більшості типів будівель, особливо якщо стіни цегляні, доводиться пускати дроти по заздалегідь підготовленим кабельних коробів (кабель-каналах), які прикріплюються до стіни. Такі виробники кабель-каналів, як Legrand і Panduit, пропонують широкий асортимент аксесуарів, що дозволяють будувати ергономічні СКС будь-якої складності (незважаючи на інший раз не евклидову геометрію приміщень). Необхідно зауважити, що подібне рішення відповідає всім нормам протипожежної безпеки.

З приводу типів використовуваних кабелів слід зауважити, що є досить широкий вибір кабелів, однак для сучасних мереж визначальними факторами є необхідна пропускна здатність і вартість. Для більшості мереж це звужує вибір до многомодового волоконно-оптичного кабелю (ВОК) і неекранованої кручений пари (UTP) категорії 5. Хоча багато хто вважав би провести ВОК прямо до робочої станції, доводиться все ж обмежуватися його застосуванням тільки в магістралі. Додаткові витрати на волоконно-оптичні концентратори і мережні карти часто виявляються невиправданими.

Заземлювальна магістраль повинна бути з'єднана зі сталевими арматурами будівлі і заземлюючими електродами. Ця вимога є настільки важливим, що ЕIА / ТIА встановили окремий Стандарт 607 для заземлення телекомунікаційних магістралей.

Що ж стосується загальної схеми СКС, розташування обладнання, серверів, розеток клієнтських комп'ютерів, тут застосовні дві варіації - центральне розміщення (MDF - головний розподільний пристрій) і розміщення в відсіках зв'язку (IDF проміжні розподільні пристрої). Варіант центрального розміщення передбачає наявність власне центру - кімнати, де розташовані всі важливі керуючі компоненти мережі (первинні мережеві служби, концентратори, комутатори, центральний джерело безперебійного живлення і, можливо, сервери і консоль управління мережею). У разі центрального розміщення рекомендується використовувати комунікаційні шафи, в які і поміщається вся зібрана в одному місці електроніка. Такі шафи випускаються RITTAL, DATA RACK і ін. В асортименті від малих в настінному виконанні і до двометрових підлогових шаф. Комунікаційні шафи оснащуються вентиляторами, мають міцну і, якщо необхідно, герметичну конструкцію. Додатково пропонуються полки для обладнання, гребінки для виведення проводів та інші аксесуари. До центральної апаратної кімнаті підводиться велике число кабелів. Щоб уникнути плутанини з кабелями використовуються патч-панелі або крос-панелі. Крім того, всі кабелі повинні бути ретельно промарковані. Сучасні панелі Smart Patch Panel виробництва RIT дозволяють моніторинг панелі з консолі управління мережею. Центральне розміщення значною мірою полегшує адміністрування мережі. Розміщення в одному місці комутаторитакож дозволять підвищити продуктивність. Центральне розміщення таких джерел безперебійного живлення як APC Matrix-UPS значно підвищить надійність захисту від перепадів напруги великого числа одиниць обладнання (APC Symmetra, максимальної сумарною потужністю 16кВа, хитромудрої схеми розподілу надмірності є воістину безвідмовну систему безперебійного живлення для цілого відділу).

У разі розміщення в відсіках зв'язку можна трохи заощадити на кабелях і на обладнанні, але доведеться ходити по кімнатах, поверхах і будівлям, де розташовані відсіки зв'язку, адже в них треба стежити за чистотою і порядком, ретельно їх замикати, забезпечувати електроживлення, заземлення обладнання і т.д. У великих інформаційних мережах використовується необхідне число MDF, з'єднаних вертикальної магістраллю.

Дмитро ШЕЙКО,
Сервісний центр AMBER, [email protected] ,
Бобруйськ, (02251) 3-15-24

* Е1А / Т1А 568А - Стандарт по телекомунікаційної проводці в промислових будівлях; Е1А / Т1А 569 - Стандарт з монтажу телекомунікаційних ліній в промислових будівлях.

Що ж собою являє проводка СКС?

Новости