"Газпрому" податок не писаний. Компанія сперечається з ФНС через 300 млн рублів

"Газпром" закінчив III квартал року зі збитком в 9,2 млрд рублів (по РСБО). Цікаво, що, незважаючи на такі жалюгідні фінансові результати, топ-менеджери отримали непогану винагороду - 2,1 млрд рублів.

Збитки також не завадили "Газпрому" готуватися до 25-річного ювілею - на нього витратять 100 млн рублів. Гроші підуть на організацію "показу вистав, концертів та інших видовищних програм", а також на харчування в Державному Кремлівському палаці. Можливо, як і п'ять років тому, вітати "Газпром" приїдуть Стінг, Андреа Бочеллі, група "Моральний кодекс", Діана Арбеніна та інші зірки.

Втім, не треба звинувачувати компанію Олексія Міллера в марнотратстві. Компанія вміє економити, особливо коли мова заходить про податки. Зараз "Газпром" судиться з Міжрегіональної інспекції ФНС по найбільших платниках податків № 2. Мова йде про суму в 300 млн рублів. Це 203 млн податків, які "Газпром", за версією ФНС, не заплатив, решта - пені і штрафи.

Як випливає з судових документів , Вся справа в двох трубопроводах, розташованих в Сибіру. "Газпром" вирішив, що вони магістральні, а ФНС з цим не погодилася. Справа в тому, що у магістральних газопроводів були податкові пільги. У 2012 році вони зовсім не оподатковувалися, а в 2013 році ставка для них була знижена.

Суд довго вивчав, які в Росії бувають трубопроводи: опис труб і нормативних нюансів займає 64 сторінки. І підсумку справа виграв "Газпром" (в серпні 2017 року).

ФНС подала апеляцію, засідання призначене на 21 грудня. Це справа зазначено в числі найбільш важливих в звіті "Газпрому" за III квартал.

Це справа зазначено в числі найбільш важливих в   звіті   Газпрому за III квартал

Частка держави в статутному капіталі "Газпрому" (з урахуванням непрямого володіння ") становить 50%. І коли корпорація судиться з ФНС, виходить, що держава судиться з самим собою.

"Газпром" вважає, що Податковий кодекс - це як роман, який можна тлумачити по-різному. Чи варто було Анні Кареніній йти від чоловіка? Чи варто було платити податки? Це питання, на які важко знайти відповідь.

Компанія так і пише в звітах: "Російське податкове, валютне та митне законодавство допускає різні тлумачення і схильне до частих змін. Податкові органи можуть зайняти більш жорстку позицію при інтерпретації законодавства і перевірці податкових розрахунків".

- Практика показує: прописати в законі досконально все варіації дійсно неможливо, незважаючи на те що у нас Податковий кодекс написаний дуже докладно, - сказав директор юридичної компанії "Податкова допомога" Ілля Мокришев.

За його словами, справи про магістральних трубопроводах були у багатьох російських компаній.

- І більшість з них свої справи програли, на відміну від "Газпрому", - зазначив він.

За словами юриста, ця "ситуація досить спірна".

- Найчастіше податковий орган переглядає ситуацію заднім числом, - сказав юрист. - Тобто коли платник податків подає спочатку декларацію, податковий орган при камеральній перевірці не пред'являє претензії. Зате він пред'являє претензії, вже коли проводить виїзну перевірку, - через 3-4 роки.

Через таку невизначеність компанії і пишуть в своїх звітах про "різних тлумаченнях" Податкового кодексу.

- Так вони можуть повідомити акціонерів: незважаючи на те що вони ретельно ведуть податковий і бухгалтерський облік, це не гарантує відсутності претензій за результатами податкового контролю, - пояснив юрист.

Як розповів податковий юрист Сергій Шаповалов, за і проти компаній-гігантів борються найкращі податкові юристи.

- Для "Газпрому" не проблема найняти собі найкращих фахівців. Тому ФНС створила спеціалізовану інспекцію, де працюють юристи, які теж дуже добре розбираються в таких специфічних суперечках.

До речі, тільки юридична фірма "Вегас-лекс" в цьому році уклала контракти зі структурами "Газпрому" більш ніж на 40 млн рублів.

Між податкової і держкорпорацією йде боротьба на рівних. Найслабша сторона тут - це суддя.

- Суперечка специфічний і вимагає багато вузькоспеціалізованих знань, яких у судді немає, - сказав юрист. - Суддя хоче винести законне рішення, але якщо він буде сумніватися, то дуже ймовірно, що він може поставити на чільне місце бюджетний інтерес.

Наше "національне надбання" (як сам себе називає "Газпром") не пропаде - на податки компанія намагається економити весь час. У вересні повідомлялося , Що "Газпром" домагається податкових виключень. Він попросив розморозити для одного зі своїх проектів інститут консолідованої групи платників податків (КГН).

Він попросив розморозити для одного зі своїх проектів інститут консолідованої групи платників податків (КГН)

Цей механізм з'явився в 2012 році. Компанії, які входять в групу, об'єднують прибутки і збитки. Загальний податок знижується завдяки включенню до групи збиткових підприємств. У 2015 році був встановлений мораторій на створення нових КГН.

Розмір дивідендів, які йдуть до бюджету, компанія також не поспішає збільшувати.

У 2015 році компанія прийняла дивідендну політику, яка дозволяє їй платити у вигляді дивідендів 17,5-35% чистого прибутку. При цьому в уряді вже кілька років хочуть підвищити дивіденди для держкомпаній до 50% (по МСФО).

- У 2018 році обсяг інвестицій складе 1 трильйон 280 мільярдів, а в 2019-м - 1 трильйон 400 мільярдів ... - говорив в кінці листопада голова правління компанії Олексій Міллер на зустрічі з президентом. - Це поставка газу в Китай по "східному" маршруту, газопровід "Сила Сибіру", облаштування Чаяндінского родовища, будівництво Амурського газопереробного заводу, введення в кінці 2019 року газопроводу "Турецький потік" і створення газотранспортних потужностей в "північному коридорі", на північно заході Росії для виведення газу з Ямалу для споживачів в Російській Федерації та для поставок на експорт по "Північному потоку".

Як весь час говорять представники "Газпрому", якщо платити більше державі, не вистачить грошей на всі ці масштабні будівництва (ну і на корпоративи з преміями, але це не вимовляється). А 25 років - це ж такий вік, коли "газануть і помчати туди, де мрії збуваються" (гасло "Газпрому"), і можна ще під пісню Стінга.

Як випливає з останнього річного звіту "Газпрому", в 2016 році він заплатив податки на суму 1,2 трлн рублів. У вигляді дивідендів державі дісталося 95 млрд рублів. Виручка компанії за 2016 рік склала 3,9 трлн рублів.

Чи варто було Анні Кареніній йти від чоловіка?
Чи варто було платити податки?

Новости