Розбираємо особливо: просте товариство. Додаткові можливості

  1. Схематично конструкція договору простого товариства має такий вигляд:
  2. Учасник Договору Простого товариства може бути наділений додатково трьома різними функціями:
  3. Порядок оподаткування спільної діяльності має ряд особливостей:

центр
структурування бізнесу та податкової безпеки
taxCOACH

Просте товариство, при всій складності його застосування, - це унікальний інструмент, що надає можливості для впливу на весь комплекс податкової, майнової та управлінської безпеки. Перевага застосування договору простого товариства в тому, що він дозволяє не тільки зв'язати між собою кілька компаній, що мають на меті досягнення спільного результату, але і досить гнучко підходити до регулювання податкових наслідків діяльності кожного з товаришів.

Так, просте товариство допомагає зв'язати між собою самостійні компанії окремих циклів єдиного процесу (виробництво, складання, монтаж, збут і т.д.) без створення юридичної особи. Укладення договору простого товариства торгової та виробничої компаніями для виробництва і реалізації конкретного виду продукції вже стає стандартною практикою. Торгова компанія володіє комерційними зв'язками, навичками зі збуту товару, грошовими коштами, а виробнича компанія - навичками виробництва і виробничим обладнанням. Об'єднавши свої зусилля, вони спільно виробляють і продають продукцію, а прибуток від спільної діяльності ділять між собою в узгоджених пропорціях.

Звернувшись до норм Цивільного кодексу РФ, можна виділити наступні характерні риси Простого товариства:

  1. просте товариство - це об'єднання двох і більше осіб (товаришів). Суб'єктний склад простого товариства залежить від цілей спільної діяльності, для здійснення якої воно створюється. Так, сторонами договору простого товариства, що укладається з метою здійснення підприємницької діяльності (отримання прибутку) можуть бути тільки комерційні організації і індивідуальні підприємці; в разі створення простого товариства для досягнення інших, не заборонених законом, цілей коло суб'єктів, які мають право брати участь в створенні такого товариства, Цивільним кодексом не обмежений.

  2. просте товариство не утворює юридична особа - це об'єднання самостійних господарюючих суб'єктів. Іншими словами, просте товариство - це якась юридична фікція (віртуальний суб'єкт), що існує тільки на папері.

  3. мета створення простого товариства може бути будь-який: ведення виробничої, торговельної діяльності, будівництво, розробка і т.д., за винятком діяльності, здійснення якої законодавчо заборонено.

  4. з метою здійснення спільної діяльності товариші вносять вклади в вигляді: майна, майнових прав, грошових коштів, цінних паперів; навичок, умінь, знань; ділових зв'язків, ділової репутації. Розмір і вид внесеного кожним товаришем вкладу визначається конкретними цілями спільної діяльності, можливостями кожного з товаришів і їхніми домовленостями між собою.

Судова практика позитивно ставиться до можливості внесення в якості внеску квот, промислових лімітів, наприклад, на вилов риби (Постанова ВАС РФ від 01.03.2012 у справі № А73-6230 / 2010). У той же час, як показує практика, при здійсненні спільної діяльності, що ліцензується необхідна наявність ліцензій у всіх, які безпосередньо здійснюють таку діяльність, товаришів (Постанова Арбітражного суду Амурської області від 27. 03. 2012 р справі № А04-221 / 2012). Так само, це стосується і свідоцтва СРО про допуск до будівельних робіт, яке не можна внести в якості внеску в просте товариство.

Грошова оцінка вкладу кожного товариша здійснюється за згодою всіх товаришів. При цьому частки в розподілі прибутку необов'язково повинні бути рівними і відповідати розміру внесеного вкладу, що дозволяє перерозподіляти одержувані доходи на користь товариша з найменшою ставкою оподаткування.

Схематично конструкція договору простого товариства має такий вигляд:

Схематично конструкція договору простого товариства має такий вигляд:

Беручи участь в договорі простого товариства, кожен з товаришів вільний в одночасному веденні і звичайної для нього господарської діяльності: в укладанні договорів, виконанні робіт, наданні послуг, здійсненні провадження і / або реалізації товарів.

Для третіх осіб при цьому нічого не змінюється: учасники простого товариства можуть не афішувати зовні укладення такого договору (так зване негласне товариство). Тому треті особи можуть не знати, чи діє організація в своїх інтересах або в інтересах товариства.

При цьому, в разі одночасного здійснення діяльності в своєму інтересі і в інтересах товариства, учасник простого товариства повинен забезпечити окремий облік доходів і витрат, майна. У договорі простого товариства також можливо передбачити, що будь-які дії товариша за замовчуванням є діями в інтересах товариства.

Порядок роздільного обліку законодавчо не встановлено, тому відповідальна особа повинна розробити його самостійно і закріпити у своїй обліковій політиці (Лист Мінфіну РФ від 11.04.12г. № 03-07-08 / 01).

Разом з тим, наприклад Постановою Уряду РФ від 26.12.2011 № 1137 «Про форми і правилах заповнення (ведення) документів, що застосовуються при розрахунках з ПДВ» закріплено: «У разі, якщо реалізацію товарів (робіт, послуг), майнових прав здійснює учасник товариства, виконуючий обов'язки платника податків податку на додану вартість, при складанні цим учасником товариства рахунків-фактур порядковий номер рахунку-фактури через розділовий знак "/" (розділова риса) доповнюється затвердженим учасником товариств цифровим індексом, що позначає здійснення операції відповідно до конкретного договором простого товариства »(п.1 разд.II).

Учасник Договору Простого товариства може бути наділений додатково трьома різними функціями:

  • ведення бухгалтерського обліку спільного майна товаришів (п. 2 ст. тисячі сорок три ГК РФ);

  • ведення спільних справ від імені всіх учасників на підставі п. 2 ст. 1044 ЦК України, включаючи укладення договорів з контрагентами;

  • ведення загального обліку операцій, що підлягає обкладенню ПДВ відповідно до ст. 174.1 НК РФ.

При цьому учасник договору простого товариства може бути наділений як однієї з вищевказаних обов'язків, так всіма разом. Як правило, для зручності ці ролі поєднує один товариш і в такому випадку його прийнято називати «товаришем, провідним загальні справи».

Детальніше про порядок ведення бухгалтерського та податкового обліку в рамках простого товариства читати ТУТ .

На практиці спільна діяльність виглядає наступним чином: кожен з товаришів реалізує доручену йому функцію, а товариш, ведучий спільні справи, веде облік всіх доходів і витрат, як на підставі власних документів, так і на підставі документів, поданих іншими товаришами. Доходи і витрати враховуються за методом нарахування (вимога п.4 ст. 273 НК РФ).

Після закінчення звітного (податкового) періоду товариш, ведучий спільні справи, розподіляє фінансовий результат між усіма товаришами в порядку і долях, передбачених договором; саме цей дохід враховується товаришами з метою оподаткування і з нього необхідно сплатити податок на прибуток або єдиний податок за ССО.

Порядок оподаткування спільної діяльності має ряд особливостей:

  1. Відповідно до ст.174.1 НК РФ вся діяльність простого товариства обкладається податком на додану вартість (читайте також - Особливості сплати ПДВ в Простому товаристві ), Незалежно від того, які режими оподаткування застосовують його учасники. Іншими словами: навіть якщо всі учасники простого товариства знаходяться на спрощеній системі оподаткування, вся виручка від спільної діяльності в рамках простого товариства буде обкладатися ПДВ. При цьому також є право на застосування податкових відрахувань по ПДВ.

  2. З огляду на, що просте товариство не є самостійною юридичною особою і, відповідно, платником податків, НК РФ ввів спеціальну роль - «особа, яка виконує обов'язки платника ПДВ». Їм є товариш, ведучий спільні справи. Причому в якості такого товариша може виступати як організація, так і індивідуальний підприємець, поза зв'язком з їх системою оподаткування.

Декларація з ПДВ подається до податкового органу від імені товариша, який веде облік операцій, що підлягають оподаткуванню ПДВ, а не від імені самого товариства - Лист Мінфіну від 15.06.2009 № 03-11-09 / 212. Учасник, який веде облік операцій, надає одну декларацію - як за власними, так і за операціями простого товариства.

З огляду на, що нормами НК РФ не передбачено окремий облік податковим органом сум ПДВ, що підлягають сплаті у зв'язку з виконанням договору простого товариства, його учасник, на якого покладено ведення загального обліку операцій, в строк не пізніше 20-го числа місяця, що настає після закінчення податковим періодом, подає до податкового органу за місцем свого обліку одну податкову декларацію. При цьому товариш, на якого покладено ведення загального обліку операцій, на підставі п. 5 ст. 174.1 Кодексу веде облік операцій, здійснених за кожним зазначеним договором, окремо.

Лист Мінфіну Росії від 05.04.2012 № 03-07-15 / 34

У зв'язку з цим укладати договори поставки товарів (надання послуг, виконання робіт) від імені простого товариства і виставляти по ним рахунки-фактури може будь-який товариш, а не тільки «товариш, ведучий спільні справи». А ось рахунки-фактури за витратним договорами (придбання матеріалів, товарів (послуг), орендна плата для цілей ведення спільної діяльності) повинні бути оформлені саме на товариша, ведучого загальні справи.

При цьому просте товариство нараховує ПДВ за загальними правилами: може використовувати пільгові ставки 10% і 0%, користуватися звільненням від ПДВ певних операцій відповідно до ст.149 НК РФ.

Читайте також

Детальніше про порядок виставлення рахунків-фактур в рамках товариства можна почитати ТУТ .

  1. Отримана ж товариством прибуток оподатковується вже на рівні товаришів, згідно застосовуваної ними системі оподаткування.

Кожен товариш буде враховувати у себе не виручку, а прибуток (фінансовий результат діяльності), яку товариш, ведучий спільні справи, розподілить пропорційно розміру внесків (п.4 ст.278 та п.9 ст.250 НК РФ). Для товаришів така розподілений прибуток для цілей оподаткування вважається позареалізаційних доходів.

Технічно дана норма буде реалізована в такий спосіб: Всі витрати, віднесені до загальних витрат товариства, незалежно від того, яким товаришем вони понесені, враховує товариш, ведучий спільні справи, який щоквартально визначає фінансовий результат діяльності товариства (всі доходи мінус всі витрати) і розподіляє отриману прибуток між товаришами, які відіб'ють отримані суми для цілей оподаткування.

Доходом кожного з товаришів є розподілена на його користь прибуток, що відповідає його частці в простому товаристві. Податок з доходів обчислюється і сплачується кожним товаришем самостійно відповідно до застосовуваної системою оподаткування. При цьому учасники простого товариства, які застосовують УСН, можуть вибрати в якості об'єкта тільки «доходи мінус витрати» (п. 3 ст.346.14 НК РФ).

Таким чином, з точки зору оподаткування доходів договір простого товариства дозволяє:

  1. істотно розширити резерви на застосування УСН, так як при обчисленні граничного розміру доходів (з 2017 р ліміт - 150 млн. / руб.) за основу береться не виручка, а розподілена чистий прибуток. Також це допоможе зробити організації менш «помітними» для ИФНС за показниками діяльності.

  2. товаришам, які застосовують УСН, в частині операцій в рамках договору простого товариства врахувати всі витрати, передбачені гол. 25 НК РФ, не дивлячись на те, що перелік витрат при застосуванні УСН є закритим.

  3. оптимізувати податки з доходів за допомогою перенесення частини маржинального доходу з товариша, що сплачує податок на прибуток за ставкою 20%, на товаріщей- «спрощенців». Вигода від легальної економії податку з доходів особливо на обличчя, коли:

  • товариш - «спрощенець» здійснює вид діяльності, що підпадає під знижені ставки єдиного податку, що встановлюються на рівні суб'єктів РФ (наприклад, в Свердловській області - 5% для виробничих, будівельних та інших видів діяльності, в інших регіонах є аналогічні «плюшки»);

  • у спільній діяльності бере участь товариш - знову зареєстрований ІП, який підпадає під дворічні податкові канікули.

Додатковим бонусом є і можливість застосування товаріщем- «спрощенцем» за тими ж видами діяльності зниженої ставки страхових внесків в розмірі 20%.

Тут слід згадати, що на практиці виникає питання, чи враховується дохід, отриманий від участі в простому товаристві, при визначенні права на отримання різних привілеїв, передбачених законодавством (знижені ставки єдиного податку на ССО, страхових внесків, податкові канікули, ЕСХН).

На думку податкових органів, отриманий товаришем дохід являє собою частку від фінансового результату діяльності всіх учасників договору простого товариства і враховується в складі позареалізаційних доходів (а не доходів від реалізації виробленої продукції), в зв'язку з чим діяльність такого товариша не може бути визнана виробничої.

На нашу ж переконання, саме по собі висновок компанією договору простого товариства, без зміни характеру її діяльності, не повинно впливати на використання можливостей, передбачених законодавством, за винятком випадків, прямо передбачених Податковим кодексом РФ.

Наприклад, законодавець передбачив заборону на застосування учасниками договору простого товариства системи оподаткування у вигляді ЕНВД (п.2.1 ст.346.26 НК РФ) і спрощеної системи оподаткування з об'єктом «доходи» (п.3 ст.346.14 НК РФ).

У тих випадках, коли пряма заборона не встановлено, потрібно виходити з принципу «дозволено все, що прямо не заборонено». Такого ж підходу дотримується і ВАС РФ.

Так, ще в 2010 р ВАС РФ дозволив подібне питання щодо права на застосування товаришем ЕСХН на користь останнього (див. Постанову Президії ВАС РФ від 28.12.2010 N 9534/10 у справі № А57-24991 / 2009).

На розгляд Президії ВАС РФ було передано питання: чи враховуються в частці доходу, що дає право на застосування єдиного сільськогосподарського податку (далі - ЕСХН) (частка доходів від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва повинна складати не менше 70%), доходи, отримані в рамках договору простого товариства.

Суть спору була в наступному: платник податків уклав договір простого товариства, згідно з яким сторони договору об'єднали свої зусилля з метою виробництва сільськогосподарської продукції (ярої та озимої пшениці, жита, проса, нуту і соняшнику). При цьому дохід платника податку від участі в даному договорі склав 97%.

Податковий орган порахував, що оскільки отриманий дохід є позареалізаційних, він не може бути врахований при визначенні пропорції, що дає право на застосування ЕСХН. Платнику податків було донараховано податки (податок на прибуток і ПДВ), пені та штрафи виходячи з того, що фактично він застосовував загальну систему оподаткування.

Суди трьох інстанцій підтримали позицію податкового органу та відмовили в задоволенні вимог платника податків. На думку судів, НК РФ пов'язує право на застосування ЕСХН з доходом від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва. Дохід же, отриманий від участі в договорі простого товариства, є позареалізаційних.

Вищий Арбітражний Суд РФ не погодився з висновками нижчестоящих судів і податкового органу, скасував судові акти і прийняв постанову про задоволення вимог платника податків

(Постанова Президії ВАС РФ від 28.12.2010 № 9534/10)

Вважаємо, що за аналогією може бути вирішене питання з правом виробничих підприємств, для яких Податковим кодексом РФ встановлено знижена ставка, застосовувати ставку страхових внесків у розмірі 20% при укладенні ними договору простого товариства.

Розглянемо на прикладі переваги договору простого товариства в порівнянні з договором переробки давальницької сировини. Наше завдання - зв'язати між собою умовні компанії «Торговий дім» і «Виробництво». Виробничі активи при цьому перебувають у власності окремої юридичної особи - «Хранителя активів», яке застосовує ОСН.

Умовні вихідні дані:

  • орендна плата, належна «Хранителю активів» за використання виробничого приміщення та обладнання, включаючи комунальні витрати, - 1 млн.руб., в тому числі ПДВ;

  • ФОП виробничих співробітників - 3 млн.руб. у місяць;

  • інші витрати виробництва - 500 тис.руб.

1 варіант:

Торговий дім і Виробництво пов'язані між собою договором простого товариства. ПДВ в складі орендної плати повністю приймається до відрахування. «Виробництво» має право застосовувати знижену ставку страхових внесків 20%.

2 варіант:

Між Торговим домом і Виробництвом укладено звичний договір переробки давальницької сировини. Виробнича компанія, також як в 1 варіанті, застосовує ССО зі зниженою ставкою податку з доходів і страховими внесками. Однак ПДВ, сплачений орендодавцю, не береться до відрахування, збільшуючи собівартість послуг з переробки.

3 варіант:

Не бажаючи втрачати відрахування по ПДВ, виробнича компанія перекладається на загальну систему оподаткування. Одночасно вона позбавляється можливості оптимізації страхових внесків та податку з доходів.

1 варіант:

просте товариства

2 варіант:

Переробка давальницької сировини та Виробництво застосовує ССО

3 варіант: Виробництво - це організація, яка застосовує ОСН

Страхові внески

+ 0,3 млн.руб. / Місяць (3,6 млн.руб. Економії за рік)

+ 0,3 млн.руб. / Місяць (3,6 млн.руб. Економії за рік)

---

Відрахування з ПДВ

---

- 0,152 млн.руб. / Місяць (втрати 1,8 млн. В рік)

---

Податок з доходів

Додаткове джерело економії до 15% (в залежності від регіону)

Додаткове джерело економії до 15% (в залежності від регіону)

---


Ми бачимо тенденцію, що в другому і третьому випадку нам доводиться вибирати - зробити вибір на користь ПДВ або страхових внесків з податком на прибуток. Вибір залежить від конкретних показників. Просте товариство дозволяє вбити відразу двох ... ні, трьох зайців: не втратити на ПДВ і оптимізувати Страхові внески і податок з доходів.

Інші цікаві приклади можна прочитати по засланні .

В якості інших особливостей податкового обліку діяльності в рамках договору простого товариства можна назвати наступні:

  • внесення вкладу в просте товариство не враховується як витрати передавального товариша (подп. 3 ст. 270 НК РФ), що цілком обгрунтовано - витрати враховуються одноразово в період їх несення;

  • майно, майнові та / або немайнові права, отримані товаришем в межах його внеску при розірванні договору і розподілі спільного майна, не включаються до бази по податку з доходів (подп.5 п.1 ст.251 НК РФ). Позитивна різниця відповідно оподатковується згідно зі застосовуваної їм системі оподаткування, а негативна (тобто збиток) - не враховується (п.6 ст.278 НК РФ).

  • податок на майно щодо майна, придбаного і (або) створеного в процесі спільної діяльності, обчислюється і сплачується учасниками договору пропорційно вартості їх внеску в спільну справу. У зв'язку з цим учасник, який застосовує ССО, звільняється від сплати податку на майно в своїй частці (ст. 377 НК РФ), якщо звичайно податок на майно по цьому об'єкту не обчислюється, виходячи з його кадастрової вартості (в цьому випадку податок платять усі) .

Говорячи про податкові наслідки укладення договору простого товариства, необхідно також згадати і про його нестачі - збитки простого товариства не розподіляються між товаришами і не враховуються ними при оподаткуванні (п. 4 ст. 278 НК РФ). Тому об'єднуватися в просте товариство для ведення діяльності, що не приносить прибутку, спочатку економічно недоцільно.

Поряд з широкими можливостями застосування договору простого товариства в сфері податкової оптимізації, він одночасно є корисним інструментом у вирішенні деяких складних питань управління. Так, наочний ефект від застосування цієї договірної конструкції досягається при використанні спільного майна, що представляє неподільний об'єкт.

Наприклад, об'єкт нерухомості перебуває у спільній власності двох або більше осіб, одна з яких не бере безпосередньої участі в оперативній діяльності. Укладення договору простого товариства дозволить другому власнику в якості товариша, ведучого загальні справи, одноосібно укладати договори оренди, договори на обслуговування і т.п., після чого розподіляти вже чистий дохід ( «всі доходи мінус всі витрати») на користь кожного з власників у узгоджених пропорціях.

Все описане доводить, що не варто випускати з уваги такий непростий інструмент як просте товариство.

обговорити матеріал

Новости