Шипрові аромати і їх класифікація

Слово «шипр» - це французьке вимова назви острова Кіпр - «Chypre». Точно також називалися духи бренду Coty, представлені в 1917 році, - вони були створені на основі моху, що росте на Кіпрі. Взагалі шипровие аромати вперше з'явилися в 1840 році, проте тоді вони ще не були виділені в окрему групу. Втім, і Coty були не першими, хто використав назву «Chypre» для духів - Guerlain випустив аромат Chypre в 1909 році, а в 1912 році - Chypre d'Orsay. Однак окремою групою шипри стали вважатися тільки після появи культових парфумів від бренду Coty.

Однак окремою групою шипри стали вважатися тільки після появи культових парфумів від бренду Coty

Як визначити шипровий аромат?

Як уже зрозуміло, духи цієї категорії з'явилися завдяки екзотичної середземноморської рослинності Кіпру, його красі і особливій атмосфері. Будь шипровий аромат обов'язково включає мох, що росте на корі дуба, бергамот або лимон. Це все ключові складові. Що стосується інших інгредієнтів, що входять до складу композиції цих духів, то це може бути пачулі, ладанник, рідше - ветивер, сандал і мускус. Дубовий мох останнім часом стали часто міняти на інші, не такі насичені, але з схожим ароматом компоненти. І хоча парфумерні композиції можуть відрізнятися, шипровие духи можна легко дізнатися по одній певної межі - грі контрастів свіжих цитрусових нот і насичених запахів дубового моху.

Який характер у духів шипрової групи?

Аромати з ключовою нотою дубового моху створюють образ впевненого, практичного, стабільного людини. Це динамічний і активний чоловік, який взаємодіє з іншими людьми. Шипрові аромати ідеально підійдуть прагматичним людям, які знають, чого хочуть, і домагаються цього. Добре підходять такі духи і для роботи. Втім, в силу того, що це досить специфічні аромати, краще не переборщувати з ними.

Кому більше підходять шипри - жінкам або чоловікам?

Взагалі це універсальні аромати, однак чоловічих парфумів в цій групі все ж більше, ніж жіночих. Також бувають шипровие аромати унісекс.

Найбільш знамениті шипровие аромати

Духи групи шипри поділяються на кілька різновидів залежно від нот, які становлять серце Духи групи шипри поділяються на кілька різновидів залежно від нот, які становлять серце. У більшості жіночих парфумів серце включає квіткові ноти, найчастіше це конвалія, жасмин і троянда. наприклад, Miss Dior 1947 року можна віднести до цієї групи. Крім класичних для шипра складових - дубового моху, пачулі, рясту та бергамоту - аромат повниться квітковими нотами ірису, жасмину, троянди, фіалки, нарциса і конвалії. Також до групи шипрових ароматів з квітковими нотами відносяться Coco Mademoiselle і Chance від Chanel, Gucci By Gucci , Ricci Ricci від Nina Ricci , Laura Rose від Laura Biagiotti. А ось в ароматі F For Fascinating Night від бренду Salvatore Ferragamo цитрусові ноти представлені соковитим мандарином, а квіткова складова - трояндою і жасмином. Фруктові шипровие духи привертають запахами абрикоса, сливи і персика. Soleil від Rochas ваблять грушевими акордами, а Custo Barcelona дарує свіжість кисло-солодкими нотами чорної смородини. Більшість деревних шипрових духів призначені для чоловіків, Так, це Memoire D`Homme від марки Nina Ricci з кедровими нотами, Gucci By Gucci Pour Homme з відтінками кипариса, Aramis від Aramis з сандаловим відтінками, Antaeus від Chanel з ароматом мирти. Або, наприклад, свіжий і легкий деревний аромат Cyprien від Fragonard з цитрусовими нотами лимона, апельсина і мандарина. М'який трав'янистий відтінок цього аромату надають бергамот і розмарин.

Шкіряні шипровие аромати теж в основному призначені для сильної статі. Наприклад, Vintage від бренду John Varvatos з тютюном і замшею.

Є і квіткові шипрові запахи з альдегідними нотами. Класичний приклад - Caleche від Hermes 1961 року, що де крім традиційних для Шипр інгредієнтів присутні конвалія, гарденія, троянда, жасмин і квітка апельсина. Останнім часом популярними стали ароматичні шипри з відтінками ялівця, естрагону, кмину та коріандру. Для тих, хто віддає перевагу легким аромати, можна порадити знамениті Chanel 19 - свіжі шипрові духи. Шипрові альдегідно-квіткові аромати відрізняються святковою, сонячною атмосферою. Наприклад, Knowing від Estee Lauder з мімозою, ірисом, жасмином, туберозою і конвалією. Також сюди можна віднести Paloma Picasso, Diva від Ungaro, Yohji Essential від Yohji Yamamoto.

Загалом, хоч і легендарний Chypre від Coty, який поклав початок нової категорії духів, зараз більше не випускається, любителі шипрових ароматів мають великий вибір. Безсумнівно, що в сучасній парфумерії шипри мають свою заслужену нішу за свою свіжість, динаміку і чуттєвість. Словом, за все те, що зараз так затребуване.

Як визначити шипровий аромат?
Який характер у духів шипрової групи?
Кому більше підходять шипри - жінкам або чоловікам?

Новости