Тед Чан «Історія твого життя»

  1. Рецензія на перше видання

До цієї збірки увійшли практично всі твори знаменитого американського оповідача Теда Чана - включаючи повість 2010 року, до сих пір не видавалася в нашій країні. До цієї збірки увійшли практично всі твори знаменитого американського оповідача Теда Чана - включаючи повість 2010 року, до сих пір не видавалася в нашій країні

Ted Chiang
Stories of Your Life and Others
авторський збірник
Жанр: різноманітна Фантастик
Видавництво: Ексмо, 2014
Серія: «Колекційна фантастика»
480 стр., 2000. прим.
Схоже на:
Харлан Еллісон, збірник «Світи Харлана Еллісона»
Ден Сіммонс, збірник «Молитви розбитому каменю»

Тед Чан - Брюс Лі американської фантастики. Тобто фігура унікальна і неповторна. За чверть століття літературної кар'єри він не написав жодного роману: повне зібрання творів Чана без праці вмістилося б на сторінках досить худого однотомника. Тим часом за кількістю жанрових нагород першої величини Чан дасть фору іншим авторам довжелезних епосів. З творів, які увійшли до цієї збірки, на російську мову до сих пір не переводилася тільки футуристична повість «Життєвий цикл програмних об'єктів». Видана в США лімітованим тиражем 400 примірників, в 2011-му ця повість принесла автору премії «Х'юго» та «Локус», номінувалася на «Х'юго», була із захопленням зустрінута в Японії і інших країнах. Письменник не намагається намалювати всеосяжну панораму «світу майбутнього», він показує тільки маленький куточок, обжитий представниками однієї вельмиспецифічної субкультури, - але «малі голландці» неспроста цінуються вище безрозмірних полотен Іллі Глазунова. Та й інші твори Чана заслуговують того, щоб перечитати їх ще раз. Кришталево-прозора математична логіка якимось парадоксальним чином поєднується у нього з сентиментальністю, любов до філософських і етичних парадоксів в дусі Борхеса - і з непідробною захопленістю високими технологіями. Коло інтересів Чана величезний: педагогіка і кібернетика ( «Життєвий цикл ...»), кабалістика і генетика ( «72 букви»), тимчасові парадокси і історія ісламського Сходу ( «Купець і Чарівні врата»), біблістика ( «Вавилонська вежа»), теологія ( «Пекло - це відсутність Бога») ... Поява кожного його нового тексту - подія, яка не гріх відзначити черговим перевиданням.

Підсумок: єдиний серйозний недолік книги - майже всі ці повісті й оповідання вже знайомі вітчизняним читачам. Претензію, втім, варто адресувати не стільки видавцям, скільки автору: надто вже повільно пише скромний американський геній.

Рецензія на перше видання

05.10.2012

Майже вся бібліографія одного з кращих оповідачів сучасної твердої НФ.

Новости