Техніка лову окуня на джиг і підготовка оснастки з різними приманками

  1. Де і коли застосовувати джиг
  2. переваги джига
  3. Вибір снасті для лову окуня на джиг
  4. вудилище
  5. котушка
  6. волосінь
  7. Які бувають джиг-головки
  8. Принади для лову окуня на джиг
  9. Спінінгові оснащення і монтаж силіконових принад для лову окуня
  10. Класична оснащення
  11. Шарнірний монтаж на чебурашці
  12. відвідної поводок
  13. дроп шот
  14. Техаська оснастка
  15. Як ловити окуня на джиг. види проводок
  16. рівномірна
  17. хвилеподібна
  18. ступінчаста
  19. Підсікання і виведення

Джиг на окуня відносно молодий спосіб лову, який відразу ж з моменту своєї появи зайняв лідируючі позиції по популярності серед спінінгістів через уловістость і можливостей відлову смугастих представників, незважаючи на умови їх проживання в різних типах водойм. Важливим фактором стала і доступність такого типу полювання через широкої поширеності цього хижака, популяція якого населяє практично всі річки і озера нашої країни. Рибалкам до вподоби багатогранність приманок для даного виду рибальства і численність типів оснасток, що дозволяють закрити потреби більшості умов лову. До того ж немає особливих складнощів і при комплектації снасті, яку можна без праці навіть початківцю спінінгістові зібрати з бюджетних елементів оснащення.

До того ж немає особливих складнощів і при комплектації снасті, яку можна без праці навіть початківцю спінінгістові зібрати з бюджетних елементів оснащення

Обговорюваний вид спінінга полювання можна з упевненістю віднести до делікатної риболовлі. Ловля окуня на мікроджиг дозволяє відчути всю тонкість процесу і отримати неймовірну насолоду від лову навіть невеликий за розміром риби. Але щоб практика на водоймі реально почала приносити позитивні результати, радимо ознайомитися зі змістом представленої статті, в яку піде мова про технічні нюанси цього способу лову і стратегіях організації риболовлі на смугастого розбійника.

Де і коли застосовувати джиг

Ловля окуня на джиг можлива як в стоячих водоймах, так і в швидкоплинних річках. Переваги надаються акваторій з твердим дном і глибинами, що перевищують рівень в два метри. Різного роду донні аномалії, підводні пагорби, западини, коряжник і дрібна рослинність, впливають на якість проводок, але в той же час значно підвищують успішність полювання. Бистрини річок і всілякі глибокі вири не є перешкодою для цього способу полювання, скоріше навпаки, саме цей вид презентації приманки допомагає найбільш ефективно обловить точку.

Риболовля на окуня триває весь період відкритої води, розрізняючи лише інтенсивністю клювань. Весна і літо не самі здобичливий періоди року, але ось зловити окуня на джиг восени, коли риба збивається в предзимье в величезні зграї, не складає великих труднощів. Ближче до кінця серпня хижак починає жирувати, відгодовуючись до зими, і активно відгукується на силікон протягом усього світлового дня. Для спінінгіста важливим вважається виявлення перспективної точки, де зграя полосачей полює, створюючи котел з дрібної рибки. Визначивши перспективне місце, залишається тільки точно подавати джиг приманки і підібравши оптимальний варіант проводки із завидною регулярністю діставати агресивного і ненажерливого хижака з води.

переваги джига

До переваг методу можна сміливо віднести його універсальність, що на практиці дає можливості облова будь-яких ділянок акваторій, незважаючи на великі глибини і складності рельєфу дна, а зазвичай це різні коряжники, є особливо перспективними точками стоянки зграй хижої риби. Про доступність обладнання та самого вудилища ми вже згадували в матеріалі статті. Важливим фактором є і швидке оволодіння технікою проводки. Способи анімації приманок навіть на першій рибальської сесії переходять в розряд стійких навичок виконання, що на користь ще початківцям спінінгістам, хто зацікавився окуневих напрямком спінінга риболовлі.

І, звичайно ж, до гідності даного динамічного виду полювання відноситься різноманіття силіконових рибок, які використовуються як наживки виходячи з колірних, габаритних і навіть смакових властивостей.

Вибір снасті для лову окуня на джиг

Вибір снасті для лову окуня на джиг

Делікатна рибалка, безсумнівно, пов'язана і з застосуванням делікатних снастей, що нерозривно асоціюється з окуневих джигом. Ловля окуня на мікроджиг особливо тонко потребує балансуванню оснащення. За своєю фізіології смугастий хижак має слабкі губи, які при сильних підсічках елементарно розриваються від випробовуваних навантажень. Застосовуючи надшвидкі вудилища можна отримати незліченну кількість клювань, але в актив не внести жодного трофея через постійні сходів риби в результаті підсічок. Про нюанси складання снасті постараємося внести ясність щодо подальшого ходу статті.

вудилище

Виходячи з вимог жорсткого контролю приманки, але тонкої і делікатної підсічки, вудлища підбирають середнього ладу з м'яким, повільним кінчиком. З огляду на розміри подаються приманок і їх маси, по своїй довжині спінінги беруть не більше 2,5 метрів в штекерному варіанті виконання, що складаються з двох частин. Вудилища з швидким ладом виправдані при використанні монофильной волосіні малих, не більше 0,18 мм, діаметрів для роботи на коротких дистанціях, зазвичай так ловлять з човна. У таких випадках баланс анімації і м'якою підсічки виконує добре амортизуючий навантаження монолесочний шнур.

котушка

Безінерційні полегшені котушки з можливостями шпулі ідеально рівно складати тонкий шнур і чутливий фрикціон, забезпечують гарантовану балансування снасті. Такий аксесуар не втомлює руки при частих закиданні і не плутає шнур мимовільними скидами петель, а саме ці нюанси забезпечують і комфорт лову, і його продуктивність. Налаштування фрикциона дозволяють зберігати приманки при зацепах і виведенні трофейних обаполів. Місткість шпулі повинна забезпечувати зберігання не менше ста метрів застосовуваного при лові шнура.

волосінь

волосінь

На малих дистанціях лову намагаються працювати з монофіллом до 0,2 мм. При подачах приманок за 20-25 метрів розумно використовувати тонкі плетені шнури в діапазонах товщин від 0,06 - 0,12 мм.

Важливо! При здійсненні джига на кам'янистих донних підставах і черепашник перевагу віддають монолески, так як їх стирання нижче плетінок, а отже, вище надійність.

Дані умови відсувають пріоритет вибору матеріалу шнура в залежності від дистанції на другий план.

Які бувають джиг-головки

Джиг-головки в оснащенні грають роль вантажу, що залишає приманку в місце лову і на дно водойми. Виготовляють головки зі свинцю. Основні видові форми грузика - чобіток і кулька. Виріб може бути зі впаяним гачком або ж тільки з кріпильними елементами, що дозволяють сочленяющаяся вантаж з іншими аксесуарами оснащення, гачком, вертлюжком і застібкою. Для джигових монтажів вантажі випускають з різними масами, які застосовують виходячи з умов лову. Чобіток - головка, яка представляє собою грузило з більшою прохідністю, з огляду на обтічної форми в зарослих і закоряженних водоймах.

Важливо! Кругла головка при однаковій масі з чобітком швидше досягає дна, що робить її застосування більш ефективним при облові ям і полюванні на сильних течіях.

Принади для лову окуня на джиг

Джигові приманки на окуня в більшій масі виготовляють з силікону, хоча в деяких випадках непогані результати показують і поролонові представники насад. Віброхвости на окуня , Твістери, складаючи, черви, рачки - це лише найвідоміші різновиди варіантів приманок. Суть даних приманок, як і їх успіх, полягають в досить точної імітації рухів живої істоти, схожого за формою з приманкою. Додавання в силікон атрактантів з запахами, які в більшості випадків людині неприємні, смугастому розбійникові лише допомагають швидше виявити насадити. Такі види сіліконок називають їстівної гумою.

Смугастому хижакові не потрібна велика приманка. Навіть досвідчений горбач із задоволенням клює на силікон, що не перевищує за своїми розмірами сірникову коробку, ну а менші особини беруть приманки в півтора, два сантиметри. Різноманітність колірних форм штучних м'яких рибок забезпечує можливості лову при різної інтенсивності освітлення і прозорості води.

Спінінгові оснащення і монтаж силіконових принад для лову окуня

Джиг на окуня забезпечується кількома основними типами оснасток, які використовують під умови водойми і виходячи з активності хижака. Всі види в'язок на увазі застосування стандартного набору аксесуарів, включаючи грузило, гачок, вертлюжки і застібки, а також безпосередньо саму силіконову приманку. Вникнемо в суть оснащення, детальніше розглянувши склад оснасток в залежності від їх виду і призначення.

Класична оснащення

До класики відносять монтаж силікону на стаціонарній джиг-голівці з вбудованим гаком. Приманку і гачок підбирають за розмірами, при яких пропущений крізь тіло силікону гак своїм жалом виходить по центру спини рибки. Вантаж використовують в залежності від глибини лову і сили течії. Джиглголівку кріплять застібкою до основного шнуру або ж для більшої тонкощі монтажу в'яжуть безпосередньо. Використовують монтаж на відкритих акваторіях з твердим дном.

Шарнірний монтаж на чебурашці

Більш детальне оснащення, що дає сіліконке більше свобод в її природної анімації. Чебурашки використовують в тандемі з офсетними гачками, роблячи монтажі у вигляді незацепляек, ховаючи жало гака в м'якому тільце рибки. Підбір елементів схожий з класичним видом оснащення. Застосовують чебурашки в зонах з інтенсивними підводними заростями, в хмизом і на закоряженних ділянках акваторій.

відвідної поводок

Тип рознесеною оснащення, який надає приманки повну свободу рухів. Особливості лову окуня на джиг даним методом засновані на монтажі грузила на кінці шнура. Саму приманку з гаком в'яжуть на повідку від 30 см і більше ніж за півметра висоти від вантажу. Грузило тягнеться по дну, піднімаючи хмару каламуті, яке додатково тягне хижака до зони лову. Тип в'язки застосовують при низькій активності хижака.

дроп шот

дроп шот

Дроп-шот - схожа методика з типом відвідного повідця, тільки приманка кріпиться безпосередньо на шнурі, без застосування повідця. Користуються оснащенням на швидких течіях, використовуючи приманки з високою інертністю, що тягне хижака єством рухів.

Техаська оснастка

Одна з різновидів рознесеною оснастки з високою прохідністю. Ковзне обтічне, найчастіше конусоподібної грузило, рухається по основному шнуру, стопор про намистинку демпфер у гачка з приманкою, зав'язаного на кінці волосіні. Використовують цю методику при облові Коряжник і топляка, а також у затоплених дерев.

Як ловити окуня на джиг. види проводок

Залежно від активності хижака спінінгісти використовують різні варіації проводок приманок. З досвідом лову кожен рибалка визначає для себе найбільш ефективні ритми виконання анімації монтажу, але основними видами, на яких базуються власні напрацювання, залишаються незмінними. Про технічні особливості класичних проводок і буде продовження нашої розмови.

рівномірна

Рівномірна проводка або так званий піологіческій джиг, коли насадка з вантажем після закидання підмотувати котушкою, утримуючись в товщі води, без торкань дна і пауз. Приманка рухається з погойдуванням і природним рухом. Лов на протязі надає рухам ще більш натуральний вигляд. Користуються проводкою при лові активної риби.

хвилеподібна

Цей тип подачі дуже привабливий для хижака вібрацією, яка створюється спінінгістом за допомогою чергування плавної підмотки з моментами її різкого посилення. Дані посилення і створюють дисбаланс коливань, що привертають смугастих в місце лову. Чергуючи швидкості підмотки, монтаж рухається хвилеподібно, звалюючись на більш повільних етапах до дна. Застосовують метод хвилі при пасивній рибі.

ступінчаста

Ловля окуня на мікроджиг, середній і важкий джиг заснована на даному виді проводки. Після закидання вантаж кладуть на дно і зробивши мікропауз, починають підмотування, що складається з двох, трьох потужних рухів рукояткою котушки. У цей момент приманка підстрибує з дна і робить на ривках сходинки, знову падаючи на паузі на дно. З таким ритмами шнур змотують на всьому протязі закидання, обловлюючи перспективну траєкторію водойми. Проводка використовується також при апатичному хижака, раззадорівая агресію риби ще більш різкими ривками.

Підсікання і виведення

Клювання смугастого відчувається як кілька тупих стусанів з подальшою вібрацією. В таких обставинах риба в більшості випадків самозасекается, всмоктуючи потужним потоком води наживку з гачком в свою глотку. Вібрація і каже про момент, що риба щільно села на гак. Тепер від рибалки потрібна обережність виведення трофея.

Дрібні окушата йдуть на змотування шнура практично без опору, лише зрідка здригаючись. Великий же горбиль стовбурчить плавники і стаючи боком до траєкторії підмотки, надає значні зусилля, чреваті при різких рухах сходом від обриву губи. У глибинах на швидких течіях намагаються виводити рибу по ходу струменя, тим самим знижуючи силу опору. Від рибалки потрібна обережність, що виражається в ступінчастому підборі шнура і послабленні напруг за допомогою роботи бланка, то опускаючи спінінг до води, то збільшуючи кут його підйому. Виснажений такими впевненими діями розбійник при підході до берега вже буде стомлений і спокійно зайде в підсак підтяжкою самим спінінга вудилищем.

Новости