Україна зможе купувати газ у "Газпрому" за європейською ціною - Коболєв

Андрій Коболєв

Ціна природного газу за контрактом на поставку між "Газпромом" і "Нафтогазом" дорівнюватиме ціні на одному з європейських газових хабів.

Відповідне рішення прийнято Стокгольмським арбітражем, заявив глава правління НАК Андрій Коболєв в ефірі телеканалу 112.

"На майбутнє ціна буде зменшена ... Вона буде близька до європейської, а якщо говорити точно, вона буде дорівнювати ціні на одному з європейських хабів, що ми вважаємо значним поліпшенням умов покупки газу в Україні", - сказав глава "Нафтогазу".

Коболєв вказав, що згідно з рішенням арбітражу ціна на другий квартал 2014 року була знижена на 27,4% - до 352 доларів з 485 доларів за 1 тис. Куб. м, і такий же підхід буде застосований і до майбутніх поставок, але цифра зниження до первісної формулою контракту буде інший.

"У майбутньому" Нафтогаз "може купувати газ за ціною нижче, ніж спочатку було передбачено в контракті", - сказав глава НАК.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" виграв арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу з усіх спірних питань .

Стокгольмський арбітраж повністю відхилив вимоги Газпрому за матеріальним становищем "Бери або плати" на суму 56 мільярдів доларів в 2012-2017 роках.

Крім того, Нафтогаз "Нафтогаз України" вимагає від російського "Газпрому" 16 мільярдів доларів в арбітражі по транзитному контракту . Рішення суду очікується 28 лютого 2018 року.

Як відомо, в Стокгольмському арбітражі почалися слухання щодо спору між українською компанією "Нафтогаз України" і російським газовим монополістом "Газпромом" щодо умов контракту на поставку газу з Росії в Україну з 2009 року.

Ці слухання проходять, оскільки сторони не змогли дійти згоди щодо імплементації проміжного рішення, прийнятого арбітражем в травні цього року.

31 травня Стокгольмський арбітраж відхилив вимоги "Газпрому" щодо принципу "бери або плати".

Також арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" про перегляд ціни на газ в контракті з компанією "Газпром" і скасував заборону на реекспорт газу.

Всього "Нафтогаз" подав два позови: по транзитному контракту і за контрактом на купівлю-продаж.

Читайте також: "Нафтогаз" vs "Газпром". Чим закінчилася битва під Стокгольмом

економічна правда

Новости