Від чого залежить зарплата вчителя в Санкт-Петербурзі?

Одне з ключових напрямків реформи освіти в Росії - зміна принципів оплати праці вчителів Одне з ключових напрямків реформи освіти в Росії - зміна принципів оплати праці вчителів. Для системи освіти двох регіонів - Санкт-Петербурга і Ханти-Мансійського автономного округу - нову модель оплати праці розробив Санкт-Петербурзький філія ГУ-ВШЕ. Розповідає керівник колективу розробників, заступник директора філії Наталя Заїченко .

- Наталя Олексіївна, в чому новизна системи оплати праці працівників освіти, яку ви розробили?

- Можна виділити чотири основні "новели".

Перше нововведення - відмова від єдиної тарифної сітки (ЄТС), на основі якої до сих пір розраховуються зарплати в 90% російських регіонів. До жовтня 2005 року в Санкт-Петербурзі все відмінності між працівниками системи освіти - від двірника до директора школи - визначалися 18 розрядами ЄТС.

Крім того, базою для розрахунку зарплат в умовах ЄТС був мінімальний розмір оплати праці (МРОТ), і від цього принципу ми також відмовилися. Звідси друга нововведення: мінімальний рівень зарплати працівника освіти в Санкт-Петербурзі не повинен бути нижче прожиткового мінімуму працездатного населення Санкт-Петербурга. Це рівень робітника першого розряду - нянечки або прибиральниці.

Третє нововведення - абсолютна прозорість формування заробітної плати відповідно до чітко певними коефіцієнтами. Будь-який працівник освіти тепер знає, скільки і за що він отримує, і принципи оплати зрозумілі всім учасникам навчального процесу.

Четверте нововведення - інструментальність системи, простота у використанні. Принципи формування окладів працівників освіти можуть змінюватися в залежності від пріоритетів регіональної освітньої політики.

- У чому, на ваш погляд, полягали недоліки старої системи оплати праці?

- Суть "старої" системи оплати полягає в тому, що в 18 розрядів повинні "поміщатися" все відмінності між працівниками системи освіти - від робітника 1-го розряду до директора школи 15-16-го розряду. Від розряду залежали розміри різних надбавок і доплат (більше 30 найменувань) за кваліфікацію, шкідливість праці, стаж, специфіку праці, а також так звані "губернаторські надбавки", що встановлюються в кожному регіоні. До речі, в Санкт-Петербурзі "губернаторська надбавка" становила 300% від тарифу. Але розмір цієї надбавки залежав виключно від волі керівництва регіону і міг бути скоректований в будь-який момент.

Цю систему можна назвати прозорою, присвоєння розрядів часто суб'єктивно, а розмір оплати досягає прожиткового мінімуму тільки до 10-11 розряду. Проблема заохочення за якість праці вирішується тільки шляхом підвищення розряду або додаткових виплат зі спеціальних надтарифная фондів установ.

А в нашій системі оплати враховуються шість чинників - так звані підвищувальні коефіцієнти до базового окладу, показники, що визначають розмір окладу.

- Що це за показники?

- Для різних категорій працівників передбачені різні показники.

Всього виділено чотири категорії працівників - управлінці (від директора до завідувача бібліотекою), педагогічні працівники, інші фахівці (інженер, бухгалтер, бібліотекар) і робочі.

Наприклад, на оклад вчителя впливають чотири коефіцієнта - рівень освіти, стаж роботи, специфіка роботи, кваліфікація. Специфіка роботи залежить від того, в якій установі людина працює, - дитячому будинку, гімназії, корекційної школі та ін. (Всього 14 типів установ, які діляться на 63 види). Кваліфікація працівника раніше підтверджується результатами атестації (категорія плюс почесні звання).

А ось на оклад керівника впливають п'ять коефіцієнтів: перші три - такі ж, як у педагогічних працівників, ще два - масштаб установи і займана посада (чим вище рівень відповідальності, тим вище коефіцієнт).

Для районів Крайньої півночі, де федеральним законодавством визначені додаткові надбавки, вводяться ще два коефіцієнти. Їх ми враховували при розробці системи оплати для Ханти-Мансійського автономного округу.

- Як ці чинники впливають на оклад? Скільки грошей додаю, наприклад, за стаж, а скільки - за досвід роботи?

- Оскільки за допомогою окладної системи оплати праці працівників освіти (осот) можна задавати вектор розвитку кадрового потенціалу та управління людськими ресурсами, кожному з шести коефіцієнтів може присвоюватися різну вагу. Образно кажучи, ними можна маніпулювати, як маріонетками.

Наприклад, регіональні влади вважають, що в систему освіти потрібно залучати працівників зі стажем - значить, збільшується коефіцієнт за стаж. Якщо потрібно залучати вчителів в корекційні школи, збільшується коефіцієнт специфіки для даного типу установ. Якщо ж ми вважаємо, що потрібно підвищити освітній рівень працівників, то визначальним стає коефіцієнт, що стимулює підвищення рівня освіти. Наприклад, в Санкт-Петербурзі учитель з дипломом магістра "цінується" вище, ніж учитель з дипломом фахівця, а фахівець - вище, ніж бакалавр. Різниця між цими коефіцієнтами, втім, поки невелика - лише 10%.

Рішення про "вазі" того чи іншого коефіцієнта і його зміну приймається Урядом Санкт-Петербурга з урахуванням аргументації Комітету за освітою.

- Як вдалося прийняти рішення про те, що мінімальний рівень зарплати працівника освіти повинен бути не нижче прожиткового мінімуму працездатного населення Санкт-Петербурга? Адже це зобов'язує міська влада щорічно індексувати зарплату?

- З такою ініціативою виступила губернатор Санкт-Петербурга Валентина Матвієнко, хоча прожитковий мінімум повністю "поглинав" "губернаторську надбавку". У жовтні 2005 року був прийнятий відповідний закон Санкт-Петербурга, і таким чином оклад працівника став залежати не від волі керівника, а від положення закону. Це дійсно революційне рішення.

- Чи враховується при розрахунку окладу вчителя його аудиторне навантаження?

- Ні. Аудиторне навантаження вчителя становить 18 годин при 36-годинному робочому тижні. Решта 18 годин як другу половину робочого дня сьогодні ми не нормуємо.

Спроби це зробити були зроблені ще п'ять років тому. За аналогією з нормуванням робочого часу викладача вузу в структурі робочого часу вчителя можуть бути різні види педагогічного навантаження - наприклад, відвідування музеїв, зустрічі з батьками, класне керівництво, підготовка до уроків, розробка навчально-методичних посібників і інше. У нас сьогодні достатньо кількісних даних про те, скільки часу і на які види робіт в середньому витрачає вчитель на тиждень, місяць, рік.

Доброї пам'яті Анатолія Аркадійовича Пінського, який очолював Центр соціально-економічного розвитку школи ГУ-ВШЕ, хотілося б нагадати про його розробках в області нормування праці вчителя, які стосуються, зокрема, структури педагогічного навантаження, що складається з 11 видів діяльності, піддається нормуванню. Ці ідеї поки не реалізовані.

- Як в окладної системі враховується якість роботи вчителя? Міністр Андрій Фурсенко не раз говорив, що сенс переходу до галузевої системі оплати в тому, щоб платити більше тим, хто працює краще.

- Щоб враховувати якість роботи, регіональні влади можуть збільшити коефіцієнт, пов'язаний з кваліфікацією вчителя. Щоб цей показник "заробив" в повній мірі, потрібно вдосконалювати положення про атестацію працівників, і це стосується не тільки педагогів, управлінців, а й робітників. Школа починається з гардероба точно так же, як театр починається з вішалки.

Інша можливість - виплати кращим вчителям з фонду надбавок і доплат, який має кожний освітній заклад. Рішення щодо розподілу коштів цього фонду приймаються директорами з урахуванням рекомендацій шкільних громадських рад.

У нашій системі розроблені критерії для формування в установах фонду надбавок і доплат. Ці критерії виділені за видами ресурсів - людські, фінансові, інформаційні, матеріально-технічні, - і їм можуть бути присвоєні певні значення. Ступінь важливості підтримки і розвитку того чи іншого ресурсу визначається Радою освітнього закладу.

- Чи не обговорювалася ідея введення коефіцієнтів в залежності від предметів, який веде вчитель? Адже викладати іноземну мову складніше, ніж фізкультуру.

- Чому ви так вирішили? І вчитель іноземної мови, і вчитель фізкультури мають однакові дипломи про вищу освіту, їм присвоєно одна і та ж кваліфікація, отже, у них рівний старт. Не буває вчителя другого сорту, як не буває "осетрини другої свіжості". Різниця в оплаті можлива лише в тому випадку, якщо педагоги мають різні рівні освіти.

- Як змінилися доходи працівників освіти Санкт-Петербурга після переходу до осот в 2006 році?

- Слід уточнити, що мета розробки нової системи полягала не в збільшенні заробітної плати. Для "лінійного" збільшення немає необхідності переходити на нову систему - можна просто "підкинути" грошей в рамках існуючих правил, наприклад, збільшити МРОТ. Проте, в більшості випадків зарплати збільшилися, і це пов'язано не стільки з новою системою, скільки зі збільшенням витрат міста на освіту.

У той же час при введенні осот оклади деяких категорій працівників повинні були зменшитися - наприклад, у фахівців і керівників, які не мають вищої освіти, але атестованих на вищу категорію (це відбувалося з різних причин, найчастіше цілком справедливо). На компенсацію виникла різниці між старим і новим окладом урядом міста в 2006 році були виділені додаткові кошти. У 2007 році був підвищений коефіцієнт освіти для групи з середньою спеціальною освітою, і таким чином проблему вдалося вирішити.

- Як установи міста готувалися до впровадження нової системи оплати?

- Спільно з фахівцями Комітету з освіти Санкт-Петербурга ми провели за два-три місяці понад тридцять зустрічей з керівниками та педагогами всіх типів і видів освітніх установ міста, роз'яснюючи цілі, завдання та принципи дії осот. Це була нелегка, але необхідна робота, за результатами цих зустрічей ми коректували систему.

- Чи можна використовувати осот в інших бюджетних сферах?

- Так. Уряд Санкт-Петербурга спочатку поставило нам задачу розробити систему, яку можна використовувати і в бюджетних установах інших галузей - охорони здоров'я, культури, соціального захисту, молодіжної політики тощо. Зараз наша методика використовується у всіх бюджетних галузях Санкт-Петербурга.

- Які ще проекти для системи освіти Санкт-Петербурга реалізує філія ГУ-ВШЕ?

Можна виділити три найбільш важливі проекти: "Програма розвитку системи освіти Санкт-Петербурга на період 2006-2015 рр.", "Методика визначення чисельності працівників в освітніх установах Санкт-Петербурга", "Освітній округ".

- Розкажіть про них докладніше.

- Наша філія розробив "Програму розвитку системи освіти Санкт-Петербурга на період 2006-2015 рр.". Складова частина цієї програми - проект закону "Про загальну освіту Санкт-Петербурга", який в даний час розглядають наші депутати.

Проект "Методика визначення чисельності працівників в освітніх установах Санкт-Петербурга" важливий у зв'язку з переходом на нормативно-подушного фінансування в освіті. Основна ідея методики - залежність чисельності працівників в освітній установі від кількості дітей із застосуванням моделі розрахункових індикаторів ставок за типами і видам освітніх установ.

Методика вже працює - вона затверджена урядом Санкт-Петербурга 13 березня 2007 року. З нового навчального року кожна дитина, яка приходить в школу, буде "призводити за собою" певну частку ставок керівників, фахівців і службовців з урахуванням специфіки навчального закладу. На кожен тип і вид освітньої установи дані матриці розрахункових індикаторів ставок, просте множення індикатора на кількість дітей в установі дає кількість ставок працівників за трьома категоріями - управлінці, педагогічні працівники, інші фахівці. Кількість ставок по категорії "робочі" залежить від площ, інфраструктурних об'єктів, кількості посадкових місць і інших характеристик установи. Умовно, на одну дитину, наприклад, в школі-інтернаті на 200 місць припадає 0,07 ставок керівників, 0,05 ставок педагогічного персоналу, 0,055 ставок фахівців непедагогічного профілю, 0,013 ставок службовців.

Третій проект - "освітній округ". Йдеться про об'єднання ресурсів установ різних типів і видів на окремо взятій території. Ідея освітнього округу була розроблена за участю заступника наукового керівника ГУ-ВШЕ Льва Любимова.

- Чим освітній округ відрізняється від університетського? Філії ГУ-ВШЕ в Пермі і Нижньому Новгороді створили університетські округу.

Різниця є. Університетський округ вирішує освітні завдання, головна з яких - підвищення якості освіти як учнів, так і вчителів. Цілі освітнього округу скоріше соціальні: школи, дитячі сади, установи додаткової освіти працюють разом, надаючи населенню ширші можливості з користування освітніми послугами. Надалі в роботі округу братимуть участь установи культури, охорони здоров'я, спорту.

У 2006 році ми почали цей експеримент в Невському районі міста. Проект так і називався - "Невський освітній округ", він реалізовувався за підтримки депутата Законодавчих зборів Санкт-Петербурга Андрія Ловягіна. Невський район - один з найскладніших районів Пітера, де очевидні соціальні проблеми, характерні для мегаполісу. Сподіваємося, цей проект буде розширюватися після прийняття закону "Про загальну освіту Санкт-Петербурга".

До речі, в перспективі ми плануємо ще один проект - "Модель управління системою освіти Санкт-Петербурга", про який можна буде детально розповісти в грудні 2007 року.

Розмовляв Борис Старцев, новинна служба порталу ГУ-ВШЕ

посилання

Наталя Олексіївна, в чому новизна системи оплати праці працівників освіти, яку ви розробили?
У чому, на ваш погляд, полягали недоліки старої системи оплати праці?
Що це за показники?
Як ці чинники впливають на оклад?
Скільки грошей додаю, наприклад, за стаж, а скільки - за досвід роботи?
Як вдалося прийняти рішення про те, що мінімальний рівень зарплати працівника освіти повинен бути не нижче прожиткового мінімуму працездатного населення Санкт-Петербурга?
Адже це зобов'язує міська влада щорічно індексувати зарплату?
Чи враховується при розрахунку окладу вчителя його аудиторне навантаження?
Як в окладної системі враховується якість роботи вчителя?
Чи не обговорювалася ідея введення коефіцієнтів в залежності від предметів, який веде вчитель?

Новости