види ароматів, класифікація духів

Mike Laptev Shutterstock

Mike Laptev Shutterstock.com

Як і люди, аромати мають свій характер і стиль. Кожен запах індивідуальний і не схожий не на один інший. Але не дивлячись на це, у деяких ароматів є щось спільне. Що б полегшити пошук певного парфуму, творці парфумерних композицій розділили запахи на категорії. Є кілька класифікацій духів: французька, німецька, американська. У структурі цих класифікацій постійно відбуваються зміни - утворюються нові підгрупи, які щороку поповнюються новими виробами. Крім того, в деяких парфумерних фірмах існують свої різновиди «сімей ароматів». У цій статті feelgood розповість про класичну класифікації ароматів - французької. У 1990 р група парфумерів Французького парфумерного суспільства розробила класифікацію всіх існуючих типів ароматів. Відповідно до цієї класифікації, все духи діляться на сім основних груп: цитрусові, квіткові, фужерні, шипровие, деревні, амброві і шкіряні.

Відповідно до цієї класифікації, все духи діляться на сім основних груп: цитрусові, квіткові, фужерні, шипровие, деревні, амброві і шкіряні

Yuryev Pavel Shutterstock.com

КВІТКОВІ. Найбільша група. Запахи квітів (жасмину, троянди, конвалії, фіалки, нарциса і т.д.) Підгрупи: моноцветочний, квітковий букет, зелені квіткові (аромати з природним "чистим" відтінком, найчастіше запах гальбанума), квіткові-альдегідні, квіткові-древесние- фруктові, квіткові-океанічні. Застосування: Переважно в жіночій парфумерії. Класичними прикладами жіночих ароматів є: Diorissimo (Dior) , Joy (Jean Patou), Paris (YS - Laurent), L'Air du Temps (Nina Ricci), Eternity (Calvin Klein), Champs-Elysees (Guerlain), Tresor (Lancome), J'Adore (Dior).

Шипровим. Букет запахів пачулі, дубового моху, ладанної камеді, бергамоту. Підгрупи: шипровие, шипровие-квіткові-альдегідні, шипровие-фруктові, шипровие-шкіряні (з сухими гострими відтінками), шипровие-зелені (дуже "багаті" аромати, що поєднують свіжі головні ноти, теплі ноти шлейфу-основи). Застосування: переважно в чоловічій парфумерії. Квіткові шипри: Donna (Trussardi) , Heritage (Guerlain), квітково-альдегідні: Caleche (Hermes), Mystere (Rochas), Diva (Ungaro), фруктові: (Mitsouko (Guerlain), Femme (Rochas), Cristalle (Chanel), зелені: Miss Dior (Dior) , Polo (Ralph Lauren), ароматичні: (Kouros (YS - Laurent), Trussardi Uomo, Jules (Dior), і шкіряні: (Empreinte (Courreges), Jolie Madame (Pierre Balmain).

Africa Studio Shutterstock.com

Цитрусові. Запах цедри цитрусових (бергамоту, мандарина, лимона) в поєднанні з нотою квітів гіркого апельсина. Підгрупи: цитрусові-квіткові-цитрусові, цитрусові-деревні. Застосування: як в жіночій, так і в чоловічій парфумерії. Типові приклади жіночих ароматів - Eau de Patou, O de Lancome (Lancome) , Eau d'Hadrien (Annick Goutal), Eau de Rochas (Rochas) і Gieffeffe (Gianfranco Ferre).

Типові приклади жіночих ароматів - Eau de Patou,   O de Lancome (Lancome)   , Eau d'Hadrien (Annick Goutal), Eau de Rochas (Rochas) і Gieffeffe (Gianfranco Ferre)

Natalya Bidyukova Shutterstock.com

ДЕРЕВНІ. Духи являють собою поєднання теплого насиченого аромату сандалового дерева і пачулі з більш ніжним запахом кедра і ветівера, з бадьорить свіжістю лаванди і цитрусових в головному «акорді». У цій родині існують такі підгрупи: деревні запашні (гіркувато-ароматні) «п'янкі» запахи полину, чебрецю або шавлії в головному «акорді», деревно-пряні (м'які аромати, які включають «ноти» перцю, гвоздики, кориці, мускатного горіха), деревно-амброві ( «акорд» шлейфу-основи містить теплі, насичені запахи ванілі, кумарину, пачулі, сандалу). Застосування: переважно в чоловічій парфумерії. Деякі жіночі - Serge Lutens (Feminite du Bois) , Image Woman (Cerruti).

Папоротевих (фужерні) Папоротевих (фужерні). Запахи лаванди, бергамоту, кумарину з ароматами деревних нот і дубового моху в основі (різновид шипрових). Застосування: В основному в чоловічій парфумерії. Відомі фужерні аромати - це жіночі Baryshnikov від Parlux, Cool Water Woman від Davidoff і Safari від Ralph Lauren.

Амбрових (орієнтальні) Амбрових (орієнтальні). Аромати ванілі, рясту, ладанної камеді і анімальних нот (наприклад, мускусу) надають духам цієї "сім'ї" трохи "нудотний" і "вкрадливий" запах. Підгрупи: Квіткові-деревні-амброві (деревне відтінок з квітковими варіаціями), квіткові-пряні-амброві (яскраво виражений квітковий відтінок, а в амбрової основі помітний пряний акцент), м'які амброві (класичні амброві з дуже м'яким, теплим ароматом), цветочние- напів-амброві (найтонший і гармонійний запах в цій "сім'ї", часто включає свіжі "головні ноти"). Застосування: Переважно в жіночій парфумерії. Наприклад, Obsession (Calvin Klein), Organza Indecence (Givenchy), Opium (YS -Laurent) , Coco (Chanel), Angel (Thierry Mugler).

ШКІРЯНІ ШКІРЯНІ. Поєднання Суховатого "тютюнового" запаху (імітує аромат виробленої шкіри) і ніжних квіткових запахів в "головному" акорді створює рідкісну оригінальну гармонію з типово чоловічим акцентом. Застосування: В основному в чоловічій парфумерії. Жіночі ж шкіряні аромати, як правило, раритетні: Cuir de Russie (Chanel), Scandal (Lanvin), Tabac Blond (Caron).

Новости